Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


21.02.12
1687 5 Печатать

Об отражении в налоговом учете налогоплательщика операций по замене на дорожно-транспортных средствах шин и аккумуляторных батарей

   Нормами Положення про технічне обслуговування i ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту, затвердженого наказом Мінтрансу України від 30.03.98 р. №102 (далі - Положення №102), визначено порядок проведення технічного обслуговування та ремонту дорожніх транспортних засобів, що поширюється на юридичних і фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності, які здійснюють експлуатацію, технічне обслуговування та ремонт дорожніх транспортних засобів (за винятком тролейбусів, мопедів і мотоциклів), незалежно від форми власності.
   
   Згідно із Положенням №102 технічне обслуговування – комплекс операцій чи операція з підтримки роботоздатності або справності виробу під час використання за призначенням, зберігання і транспортування.
   
   Примірні переліки операцій з технічного обслуговування автомобільного транспорту наведено у додатках А, Б, В до Положення №102. Якщо цими переліками не передбачено будь-якої операції, то вона не належить до технічного обслуговування автомобіля й розглядається як поточний ремонт. Згідно з нормами п. 3.19, 3.20 Положення №102 операції із заміни на дорожньо-транспортних засобах шин та акумуляторних батарей не належать до реконструкції, модернізації, технічного переозброєння та інших видів поліпшення.
   
   Норми експлуатаційного пробігу автомобільних шин та порядок їх коректування в залежності від умов експлуатації викладені у нормативному документі "Норми експлуатаційного пробігу автомобільних шин", затверджених наказом по Мінтрансу України від 12.12.1997 №420 (далі – Наказ №420). Зазначені норми обов'язкові для використання автотранспортними підприємствами незалежно від форм власності та відомчої підпорядкованості.
   
   Наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 20.05.2006 №488 затверджено Експлуатаційні норми середнього ресурсу пневматичних шин колісних транспортних засобів і спеціальних машин, виконаних на колісних шасі.
   
   З урахуванням викладеного, операції із заміни акумуляторних батарей та шин відповідно до норм експлуатаційного пробігу належать до техобслуговування автомобільного транспорту, і витрати, пов’язані з їх придбанням, є витратами з утримання основних засобів, які згідно з нормами статті 138 Податкового кодексу України враховуються у складі:
   
   загальновиробничих витрат, які відносяться на собівартість виготовлених та реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку, якщо транспортні засоби належать до основних засобів загальновиробничого призначення (пп. 138.8.5 п. 138.8 ст. 138 ПКУ);
   
   адміністративних витрат, якщо транспортні засоби належать до основних засобів загальногосподарського призначення (пп. 138.10.2 п. 138.10 ст. 138 ПКУ);
   
   витрат на збут, якщо транспортні засоби, пов’язані зі збутом товарів, виконанням робіт, наданням послуг.
   
   Операції з заміни шин, пробіг яких не відповідає нормам експлуатаційного пробігу, не належать до техобслуговування, а відносяться до ремонту (поліпшень) основних засобів, і тому витрати на придбання таких шин враховуються відповідно до норм п. 146.11, 146.12 ст. 146 ПКУ, а саме: первісна вартість основних засобів збільшується на суму витрат, пов'язаних із ремонтом та поліпшенням об'єктів основних засобів (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція), що приводить до зростання майбутніх економічних вигод, первісно очікуваних від використання об'єктів у сумі, що перевищує 10 відсотків сукупної балансової вартості всіх груп основних засобів, що підлягають амортизації, на початок звітного податкового року з віднесенням суми поліпшення на об'єкт основного засобу, щодо якого здійснюється ремонт та поліпшення (п. 146.11); сума витрат, що пов'язана з ремонтом та поліпшенням об'єктів основних засобів, у тому числі орендованих або отриманих у концесію чи створених (збудованих) концесіонером у розмірі, що не перевищує 10 відсотків сукупної балансової вартості всіх груп основних засобів на початок звітного року, відноситься до витрат того звітного податкового періоду, в якому такі ремонт та поліпшення були здійснені (п. 146.12 ст. 146 ПКУ).
По материалам ДПА у Львівській області
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Логіка
22.02.12 01:51

А как же приказ "ЗМІНИ до Експлуатаційних норм середнього ресурсу пневматичних шин колісних транспортних засобів і спеціальних машин, виконаних на колісних шасі "от 29.01.2008 N 102 ,в Міністерстві юстиції України 12 лютого 2008 р. за N 118/14809 где сказано, что если шины еще не отработали своей нормы,но пришли в негодность в результате "пошкодження", при наличии акта составленного напредприятии,данные расходы не являются улучшениям ОС, увеличением ОС?И с 2008 года мы относили их на расходы??? Это опять вольная трактовка налоговиков?

Ответить
  • Кузя
22.02.12 03:32

Странный вывод у Львовской ГНИ. Сами цитируют: Згідно з нормами п. 3.19, 3.20 Положення №102 операції із заміни на дорожньо-транспортних засобах шин та акумуляторних батарей не належать до реконструкції, модернізації, технічного переозброєння та інших видів поліпшення. А потом сами же и признают улучшением. Из какого "вышеизложенного" это вытекает, интересно?

Ответить
  • Тамара
22.02.12 05:08

Кузя чего вы кипишуете? все правильно здесь написано. если пробег соответствует нормам то на расходы ставим. Ну а если не соответствуют нормам пробега то первісна вартість основних засобів збільшується на суму витрат, пов'язаних із ремонтом та поліпшенням об'єктів

Ответить
  • Руся
22.02.12 06:57

народ, подскажите, плиз, а если сезонная замена шин: например в октябре будем ставить зимнюю резину, а в марте летнюю, тогда это "доукомплектовка"???

Ответить
  • Ирина
22.02.12 08:22

Так было всегда, если прошли шины норму-то в расходы ставим, а нет значит на ремонт в пределах 10 %....просто раньше еще были консультации налоговиков о том, что можно скорректировать в валовых расходах ту часть стоимости шин, которые не полностью прошли свою норму...т.е. убрать сумму из расходов пропрциональную неотработанному пробегу шин, если расходы были увеличины при установке шин на авто....А сейчас в свете НКУ налоговики пришли к единому, вот такому мнению, при чем такое же письмо я читала и от Донецкой ГНС...Бред, конечно, шины быстро изнашиваются и нормальных норм нет, т.к. это все очень индивидуально (кроме пройденного км, надо также учитывать состояние дорог, качество самих шин, тоннаж перевозимого груза и пр. индивидуальные тонкости....) Руся, это можно назвать и "доукомплектовкой", хотя какая Вам разница, ведь все-равно шины в расходы согласно пройденому пробегу...Просто у Вас есть зимняя и летняя резина, завести на каждую шину надо карточки и при установке/снятии фиксировать пробег, который и будет служить для списания...А как Вы это назавете-дело Ваше...Я бы скорее это назвала не доукомлектовкой, а просто обычной заменой шин с летней на зимнюю и наоборот...Просто в моем понимании комплект-это либо полностью зимний либо летний, но полный...однако это все игра словами...на учет не влияет...

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям