Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


29.01.13
1655 8 Печатать

Закон 5503: от индексации ставок налогов и сборов до новой разновидности проверок

   Підготовлено експертами Компанії «Дінай», www.dinai.com
   
   
ЗАКОН 5503: ВІД ІНДЕКСАЦІЇ СТАВОК ПОДАТКІВ І ЗБОРІВ ДО НОВОГО РІЗНОВИДУ ПЕРЕВІРКИ

   
   Новий рік приніс численні зміни до Податкового кодексу України, зокрема, їх містить і Закон N 5503-VI від 20.11.2012 р. Здебільшого вони покликані збільшити ставки податків та зборів. Але не обійшлося без "новорічно-різдвяних сюрпризів". Про все це ми поговоримо у нашій статті.
   
   Застосування пільг
   
   Зазнала змін одна з найбільш обговорюваних статей ПКУ – ст. 4 "Основні засади податкового законодавства України". Нагадаємо, що відповідно до п. 4.1.9 ПКУ, зміни до будь-яких елементів податків та зборів не можуть вноситися пізніш, як за 6 місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому діятимуть нові правила та ставки. Податки та збори, їх ставки, а також податкові пільги не можуть змінюватися протягом бюджетного року. За два роки правління ПКУ важко пригадати хоча б один випадок, коли б ця норма виконувалася.
   
   Незважаючи на це, у статті з’явився новий пункт (п. 4.5), за яким при встановленні або розширенні існуючих податкових пільг, вони застосовуються з наступного бюджетного року. Але у будь-якому разі ця норма має узгоджуватися з вищезгаданим пп. 4.1.9 ПКУ. А в це практично не віриться!
   
   Новий вид перевірки – електронна
   
   Зустрічайте - документальна невиїзна позапланова електронна перевірка (або просто - електронна перевірка). Нею вважається перевірка, що проводиться на підставі заяви платника податку з незначним ступенем ризику до органу ДПС, в якому він перебуває на податковому обліку.
   
   Для довідки! Згідно з п. 77.2 ПКУ до плану-графіка проведення документальних планових перевірок відбираються платники податків, які мають ризик щодо несплати податків та зборів, невиконання іншого законодавства, контроль за яким покладено на органи ДПС.
   Періодичність проведення документальних планових перевірок платників податків визначається залежно від ступеня ризику в діяльності таких платників податків, який поділяється на високий, середній та незначний. Платники податків з незначним ступенем ризику включаються до плану-графіка не частіше, ніж раз на три календарних роки.
   Критерії відбору підприємств з незначним ступенем ризику наводяться у пп. 4.2.3 Методичних рекомендацій, затверджених наказом ДПАУ N 190 від 01.04.2011 р.
   
   
   Заява подається за 10 календарних днів до очікуваного початку проведення електронної перевірки. Форму заяви, порядок її подання, прийняття рішення про проведення електронної перевірки має затвердити Мінфін. Поки що цього не сталося!
   
   Крім заяви, для проведення перевірки підприємству потрібно подати до ДПС в електронній формі документи, які пов’язані з обчисленням та сплатою податків і зборів. Але законодавці уточнюють, що мова йде про ті документи, які створюються таким платником податків в електронній формі та зберігаються на машинних носіях. Тобто, мова йде не про всю "первинку", а лише про документи, які пов’язані з обчисленням податків, створюються електронно та зберігаються на машинних носіях. Але знову ж таки, більше про порядок подання такої інформації ми знатимемо тільки після того, як над ним почаклує Мінфін.
   
   Результат перевірки увінчає довідка, складена у 2-х примірниках та підписана податківцями, які безпосередньо проводили перевірку. Примірник довідки для ознайомлення та підписання вручається особисто платнику податків. На це відведено 5 робочих днів з дня її вручення. Якщо з результатами перевірки її ініціатор не погоджується, то він зобов’язаний підписати довідку та має право подати свої заперечення, що є складовою довідки. Заперечення розглядаються органами ДПС протягом 5 робочих днів. Крім того, платник податку вправі брати участь у розгляді заперечень, але таке бажання потрібно зазначити у поданих запереченнях.
   
   Якщо за результатами перевірки виявлено помилки, платник податків зобов’язаний або надіслати уточнюючий розрахунок або внести корективи через поточну декларацію.
   
   Але якщо підприємство не подає уточнюючий розрахунок протягом 20 робочих днів після дати складення довідки про проведення електронної перевірки, якою встановлено порушення податкового законодавства, податкова має право на проведення позапланової перевірки за відповідний період.
   
   Найголовніше, електронні перевірки почнуть проводитися:
   - з 01.01.2014 р. - для "спрощенців";
   - з 01.01.2015 р. - для суб'єктів господарювання мікро-, малого та середнього бізнесу;
   - з 01.01.2016 р. - для інших платників податків.
   
   Змінено ставки більшості податків та зборів
   
   Незважаючи на те, що у 2012 році в країні спостерігається дефляція (індекс інфляції за 2012 рік складає 99,8%), законодавці проводять перерахунок ставок податків і зборів. Головним орієнтиром для збільшення ставок податку слугує урядова постанова N 907 від 31.08.2011 р. В ній передбачено прогнозований рівень індексу споживчих цін та індексу цін виробників промислової продукції у 2012 р. Він суттєво відрізняється від фактичних показників і встановлений на рівні 107,9% та 109,4% відповідно.
   
   Під щорічний перегляд ставок потрапляють:
   
   - акцизний податок;
   - збір за першу реєстрацію транспортного засобу;
   - екологічний податок;
   - плата за користування надрами;
   - плата за землю;
   - збір за користування радіочастотним ресурсом України;
   - збір за спеціальне використання води;
   - збір за спеціальне використання лісових ресурсів.

   
   Для прикладу! ставки екологічного податку збільшено в середньому на 7,9%. Про це, зокрема, йдеться у листі ДПС N 12699/0/71-12/15-211717 від 27.12.2012 р.
   
   Поряд з цим хочеться відмітити, що більшість норм Закону N 5503-VI мали набрати чинність 01.01.2013 р., як це передбачено Прикінцевими положенням розглянутого документа. Проте закон був надрукований у газеті "Голос України" тільки 04.01.2013 р. (N 2 за 2013 р.). Водночас, відповідно до ст. 94 Конституції України, закон набирає чинності не раніше дня його опублікування. Виходячи з цього, дата набрання чинності законом – 04.01.2013 р. Але конституційні норми для податкової - не перепона, тому фіскали вимагають застосування підвищених ставок податків заднім числом, тобто з 01.01.2013 р. (див. лист п. 2 листа N 12699/0/71-12/15-211717 від 27.12.2012 р.).
   
   Ще півроку без номера і дати ВМД у податковій накладній
   
   Нормотворці до 01.07.2013 р. зупинили дію пп. "ї" п. 201.1 ПКУ. Хто призабув цей пункт, то ми нагадаємо його. За ним, в числі обов’язкових реквізитів податкової накладної - "номер та дата митної декларації, за якою було здійснено митне оформлення товару, ввезеного на митну територію України".
   
   Свого часу податкова вже акцентувала увагу на неможливості застосування даного реквізиту. Фіскали дійшли висновку, що його потрібно буде зазначити тільки тоді, коли до форми накладної внесуть відповідні графи. Але в цьому питанні з 12 серпня 2012 року ані шелесту!
   
   Єдиний податок
   
   Після внесених змін, головним критерієм "єдиноподатників" 5 та 6 груп залишається обсяг доходу (в рамках 20 млн грн) без обмеження в кількості найнятих працюючих.
   
   Але це не єдина втіха для цих двох груп платників. Для них також зменшено ставку податку, яка з нового року становить:
   - 5% від доходу для платників ПДВ;
   - 7% від доходу для неплатників ПДВ.
   
   Серед інших важливих новин для "єдиноподатників" можна виділити таке:
   
   1) для 2-ї групи звітним періодом стає календарний рік (до змін – квартал). Тобто, такі платники податку (як і першогрупники) подаватимуть декларацію за результатами року, в якій відображатимуться обсяг доходу та щомісячні авансові внески;
   
   2) для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування підприємство подає заяву в один з із способів:
   
   - особисто (або уповноваженою особою);
   - поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
   - засобами електронного зв'язку в електронній формі, підписану електронним підписом.
   
   Автор: Тарас Шарий
   
   Відтворення матеріалу у будь-якій формі повністю або частково можливо лише з письмового дозволу Компанії "Дінай"
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Натусик
29.01.13 22:25

Неугомонные нормотворцы, шут их возьми. Когда же хоть один поработает главным бухгалтером хотя бы квартал. То нужно, то не нужно ВМД. Капец какой-то. стабильности не будет с нашими маразматиками в государстве....

Ответить
  • Лена
29.01.13 23:33

"СОВЕРШЕНСТВУ" нет предела, один БЕСПРЕДЕЛ

Ответить
  • Аноним
30.01.13 01:12

Замахали

Ответить
  • Сигитариус
30.01.13 01:38

За..... и за.....

Ответить
  • Таисия
30.01.13 02:50

Эксперименты дорого обходятся для бюджета УКРАИНЫ (НАРОДА). Цель- всех запутать, запугать или ДОБРО?

Ответить
  • Yuri Ochichenko
30.01.13 06:29

Спасибо жителям Донбасса!

Ответить
  • Леся
30.01.13 10:17

Yuri Ochichenko жителі Донбасу і всі інші, мабуть і самі не раді цим п.....м , але і НАШ ЮЩЕНКО добра стільки наробив що і правнукам вистачить.....!!!! я наприклад вважаю що нові ідеї завжди сприймаються насторожено і не приязно, але весь свт вже давно так працює, я думаю що чим менше ми будемо бачити не задоволені обличчя податківців, тим кращий настрій матимемо! Хоча не в одних податківцях діло, наші можновладці вже своїми законами та нововведеннями так задовбали, що сил на вистачає......)

Ответить
  • Шмель
30.01.13 23:24

Yuri Ochichenko, можно долго друг друга "благодарить" и выяснять невыясненные вопросы, кто кого за что и когда выбирал, только работать от этого не лучше и проблем не меньше. "Страдать фигнёй" - это общее, всеукраинское и хроническое заболевание крючкотворцев.

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям