Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


29.05.13
3203 6 Печатать

Как облагать доход турагента-единщика

Відтворення матеріалу у будь-якій формі повністю або частково можливо лише з письмового дозволу газети «Інтерактивна бухгалтерія».

Як оподатковувати дохід турагента-єдинника

Наше підприємство є платником єдиного податку (група 4) на ставці 5%.
Чи можемо ми провадити турагентську діяльність?
Яку суму обкладати єдиним податком, якщо на розрахунковий рахунок ми отримуватимемо всю суму вартості путівки, але більшу її частину повинні перерахувати туроператору?

ВІДПОВІДЬ: Перелік заборонених для єдинників видів діяльності наведено в п. 291.5 Податкового кодексу України (далі — ПКУ). І серед цього переліку турагентської діяльності немає, тож можете сміливо її розпочинати.

Стосовно оподатковуваного доходу, спочатку варто нагадати, що взагалі являє собою діяльність туристичного агента.

Якщо спиратися на Закон України «Про туризм» від 15.09.1995 р. № 324/95-ВР ( далі — Закон про туризм), то туристичними агентами вважаються суб’єкти підприємницької діяльності, які провадять посередницьку діяльність із реалізації туристи­чного продукту туроператорів. Тобто їх роль полягає лише в тому, щоб турист1 і туроператор знайшли один одного.

Залишилося тільки з’ясувати, у якій формі турагенти провадитимуть посередницьку діяльність. Хоча окремого поняття «посередницька діяльність» у ПКУ не існує, але таке словосполучення зустрічається в тексті кодексу. Тож, виходячи з норм п.п. 160.9 і 186.3 ПКУ, такою розуміють діяльність від імені та за рахунок іншої особи чи від свого імені, але за рахунок іншої особи.

Тобто під посередницькою ПКУ розуміє діяльність, яку провадять у межах агентських договорів (ст. 297 Господарського кодексу України), договорів комісії (ст. 1011 Цивільного кодексу України, далі — ЦКУ), доручення (ст. 1000 ЦКУ) й інших подібних. У п. 292.4 ПКУ передбачено, що в разі надання послуг, виконання робіт за договорами:

  • доручення;

  • транспортного експедирування;

  • агентськими договорами, доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента).

Однак про договори комісії в цій нормі законодавець чомусь забув. Незважаючи на це ми вважаємо (див. матеріал «Посередницька діяльність для єдинників: тонкощі, обмеження та рекомендації» газети «Інтерактивна бухгалтерія» № 8(17) за 2013 рік), що й у цьому випадку доходом турагента є тільки сума винагороди. Адже, як і за іншими посередницькими договорами, договір комісії не передбачає передачу посереднику права власності на товар (послугу). До того ж посередник діє за рахунок комітента за певну оплату. І лише ця оплата повинна поповнити дохід єдинника.

Слід зазначити, що податківці непослідовні у своїх висновках відносно долі договорів комісії в операціях єдинників. Наприклад, у підкатегорії 230.04 ЄБПЗ2 податківці дійшли висновку, що доходом фізичної особи — підприємця платника єдиного податку є вся сума коштів, що надійшла йому за договором комісії (і сума винагороди, і сума, що належить комітенту). Водночас, коли для юридичної особи — платника єдиного податку, який здійснює комісійну торгівлю, доходом є лише сума отриманої винагороди (підкатегорія 240.04 ЄБПЗ).

Тому рекомендуємо єдинникам уважно ставитися до документального оформлення продажу туристичного продукту та неодмінно зазначати, що турагент не володіє путівкою, а лише є посередником.

Георгій КЛЯШТОРНИЙ,

бухгалтер-експерт газети «Інтерактивна бухгалтерія»

 

1 Турист — особа, яка здійснює подорож по Україні або до іншої країни з не забороненою законом країни перебування метою на термін від 24 годин до одного року без здійснення будь-якої оплачуваної діяльності й із зобов’язанням залишити країну або місце перебування в зазначений термін (ст. 1 Закону про туризм).

2 Єдина база податкових знань. Розміщена на офіційному сайті Міндоходівwww.minrd.gov.ua.

 

Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Argent
30.05.13 08:32

Как-то не правильно что касается договоров комиссии. Почему для юр.лица доход - только сумма вознаграждения, а для физ. лица - вся сумма, полученная по договору комиссии? Это почему со стороны ЕБНЗ такая дискриминация? В НК такого нет. Почему его кто-то трактует как им удобно? Я ФО-П единщик на 2 группе! ХОЧУ оказывать комиссионные услуги ФО-Пам единщикам! Естественно, общая сумма куда больше 1 млн грн. А фактический доход-вознаграждение, согласно договору комиссии: копейки! Сразу к суду готовиться?

Ответить
  • Татьяна
30.05.13 09:39

1.Оказываете агентские услуги.Закон о туризме. 2.Правильно составляете договора.

Ответить
  • Argent
30.05.13 09:56

Татьяна, по поводу агентских договоров в НК все прописано. А вот договора комиссии - как-бы за бортом и налоговики со своей ЕБНЗой крутят чего попало. Как в этой консультации приведено: "у підкатегорії 230.04 ЄБПЗ2 податківці дійшли висновку, що доходом фізичної особи — підприємця платника єдиного податку є вся сума коштів, що надійшла йому за договором комісії (і сума винагороди, і сума, що належить комітенту)."

Ответить
  • Басти
31.05.13 19:17

Вы не сможете заключить агентские договора ,т.к. являетес ФОПом 2гр. Для выполнения агентского поручения с туроператором ,который являетс ЮЛ,Вам необходимо быть на 3 гр. ЕН. И ,как только Вы перейдете на 3 группу,Вам туроператр и будет перечислять только сумму агентского вознаграждения. И излишне облагаемых сумм при этом не возникает.

Ответить
  • Агата
31.05.13 19:45

Вы, Басти, пишите как должно быть . Но как правило тур. операторам перечисляют тур. агенства за минусом вознаграждения, т.к. в в основном туроператоры выставляют счета без вознаграждения.

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям