Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


05.06.13
1090 6 Печатать

В каком случае не удерживается НДФЛ с дохода физических лиц-предпринимателей

   Cуб’єкт господарювання чи самозайнята особа, які нараховують (виплачують) фізичній особі – підприємцю дохід від здійснення нею підприємницької діяльності, не завжди утримують податок на доходи у джерела виплати.
   
   А саме, податок не утримується під час нарахування фізичній особі–підприємцю доходу від здійснення нею підприємницької діяльності, якщо цією особою надано юридичним особам та фізичним особам - підприємцям, з якими має господарські відносини, копію документа, що підтверджує її державну реєстрацію як СПД. Таким документом може бути витяг або виписка з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб–підприємців.
   
   Водночас, це положення не застосовується в разі нарахування (виплати) доходу за виконання певної роботи чи надання послуги згідно з цивільно-правовим договором. Зокрема, якщо буде встановлено, що відносини за таким договором фактично є трудовими, а сторони договору можуть бути прирівняні до працівника чи роботодавця відповідно до підпунктів 14.1.195 та 14.1.222 п.14.1 ст. 14 Податкового кодексу України.
   
   У випадку, коли фізична особа – підприємець є платником єдиного податку, то крім вказаних документів такій особі рекомендується надати копію Свідоцтва про сплату єдиного податку, в якому зазначаються обрані ним види діяльності.
   
   Платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з окремих податків і зборів, зокрема, з податку на доходи фізичних осіб у частині доходів (об’єкта оподаткування), що отримані в результаті господарської діяльності фізичної особи та оподатковані згідно з гл.1 розд. ХІV ПКУ (п.297.1 ст.297 ПКУ).
   
   Порядок оподаткування доходів, отриманих фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності, визначено ст. 177 ПКУ. А особливості нарахування, сплати та подання звітності з окремих податків і зборів платниками єдиного податку - ст. 297 ПКУ.
По материалам Міністерство доходів і зборів України
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Аноним
05.06.13 23:43

А если ФОП предоставил копию св-во о госрегистрации, а не выписку или вытяг, этого достаточно, чтобы не удерживать НДФЛ?

Ответить
  • Аноним
06.06.13 00:07

Необхідно надати документ, в якому вказані види діяльності, так як в свідоцтві про держреєстрацію їх нема то цього не достатьньо.Обов'язково копії: витяг або виписка,а якщо на єд.податку то свідоцтво пл.єдиного податку

Ответить
  • Аноним
06.06.13 00:51

Св-во пл. единого налога предоставил. Нужен ли вытяг или выписка или достаточно св-ва пл.ед.налога?

Ответить
  • Маня
06.06.13 01:30

Якщо підприємець на єдиному податку надає послуги - обовязкови витяг про види діяльності (це для пенсійного)

Ответить
  • Аноним
06.06.13 05:18

Спасибо!

Ответить
  • ИринаСи
08.06.13 16:26

Для выполнения всех желаний ГНС необходимо еще и анализы не забыть взять у ФЛП!!!! Люди, сказано же выписку или вытяг, и для ГНС ( не для ЕСВ для услуг!!! там нужно знать виды) не важно есть там виды или их нет.... Те, кто зарегистрирован до 25.05.11 г. и ничего не меняли в регистрац. данных предоставляют св-во о гос. регистрации. И виды деятельности ФЛП для ГНС не обязательно видеть, написано же в НКУ и в данной статье также ..........копію документа, що підтверджує її державну реєстрацію як СПД...поэтому, читайте, что и для кого является таким документом, надо читать ЗАКОН о гос. регистрации и т.п., а не анализы для ГНС собирать с ФЛП - это работа налоговиков......а то начинается: св-во единщика, извлечение, справка с ГНС и пр......думать надо, просто думать...

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям