Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


06.06.13
1049 7 Печатать

Смешанное заполнение налоговой накладной (рукопись и печать): что об этом говорит ГНС и Фемида

   Підготовлено експертами Компанії «Дінай», www.dinai.com
   
   Автор: Тарас Шарий
   
   Питання змішаного (рукописом і друкуванням) заповнення податкової накладної (далі – ПН) піднімалося бухгалтерською спільнотою не один раз. Багато незалежних експертів з питань оподаткування переконують, що такий спосіб заповнення ПН не має вплинути на формування податкового кредиту у покупця. Але що скаже з цього питання податкова, і чи підтримають її суди? Про це ви дізнаєтеся з нашого матеріалу.
   
   Для початку зазирнемо до Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну N 1379 від 01.11.2011 р. Згідно з його п. 2, ПН заповнюється державною мовою за встановленою формою шляхом:
   
   - або видруковування такої форми з подальшим заповненням її розбірливим почерком ручкою з чорнилом (пастою) синього або чорного кольору без підчисток і виправлень тексту та цифрових даних;
   
   - або заповнення її в електронному вигляді з подальшим видруковуванням. Друкована податкова накладна може бути як з клітинками, так і без них.
   
   Як бачимо, третього способу заповнення ПН не дано! Хоча дехто скаже: тож і не заборонено. Ми з таким висновком квапитися не радимо, а запропонуємо поглянути, що про це думають фіскали. Зачіпати докодексний період не будемо, та просто перегорнемо цю сторінку в історії. Після появи Податкового кодексу України про небажання бачити змішаний спосіб заповнення ПН фіскали нагадали у листі N 12901/6/16-1115 від 18.07.2011 р. В ньому вони наголошують: "дописування чи виправлення даних податкової накладної вручну (кульковою, гелевою, чорнильною чи іншою ручкою) є неможливим, оскільки податкова накладна, як і будь-який інший звітний документ, складається одним із вибраних платником способів: друком або вручну". Схожого змісту заклик податківців був озвучений і у "славнозвісній" Пам'ятці про адміністративні процедури виписування, видачі і отримання податкових накладних, затвердженій листом N 9497/7/16-1517 від 06.04.2011 р. Але діяла вона недовго. З того часу багато води сплило, змінився порядок заповнення ПН і її форма, однак погляд контролерів залишився без змін.
   
   Найсвіжіша інформація ДПС розміщена в підрозділі 130.21 Єдиної бази податкових знань. У ній сказано, що "дописування чи виправлення даних у податковій накладній вручну (кульковою, гелевою, чорнильною або іншою ручкою) не допускається. Це правило стосується і розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної".
   
   А чи підтримує бачення цієї ситуації "... наш суд — самый гуманный суд в мире"? Радує те, що позитивна практика існує! Приміром, ухвала Львівського апеляційного адміністративного суду від 06.12.2012 р. у справі N 151195/11/9104. Судді дають зелене світло змішаному способу заповнення ПН. Заради справедливості зазначимо, що позиція суду побудована на Порядку заповнення податкової накладної, затвердженому наказом ДПАУ N 969 від 21.12.2010 р. (попередниці нинішньої ПН). Сподіваємося, що і відносно діючої ПН суди прийматимуть аналогічні рішення.
   
   Отже, надіятися на "потепління" позиції податкової щодо змішаного заповнення ПН не радимо. Та й, відверто кажучи, Порядок заповнення ПН такого привілею не дає. Тож, аби не доводити справу до суду, радимо прислухатися до міркувань контролерів і не допускати одночасного заповнення ПН рукописом і друкуванням.
   
   Відтворення матеріалу у будь-якій формі повністю або частково можливо лише з письмового дозволу Компанії "Дінай"
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Света
07.06.13 00:20

Попадаются н/н: данные продавца напечатаны у них тиражом, а потом все остальное заполняется от руки. Так, что их могут признать не действительными? Не устаю удивляться нашему правительству.

Ответить
  • al
07.06.13 00:32

свете - 1000% признают не действительными, требуйте замены

Ответить
  • Игорь
07.06.13 02:31

Налоговики всё время декларируют курс на сближение бухгалтерского и налогового учёта. Но почему-то не хотят перенять в налоговый учёт один из основных принципов бух. учёта: Стаття 4. Основні принципи бухгалтерського обліку та фінансової звітності ... превалювання сутності над формою - операції обліковуються відповідно до їх сутності, а не лише виходячи з юридичної форми; ... И проблем НН с квадратиками или без, способом заполнения, и прочая, и прочая просто бы не было.

Ответить
  • ЛВ КР
07.06.13 03:40

Одна бух есть принципиальная.. выдает НН требующее регистрации с одним крестиком ...прошу печатать два сазу, а она :"НЕ ПОЛОЖЕНО", потом меняет на два крестика..бумагу переводит.. А потом однажды заявила:" ПОСТАВЬТЕ ВТОРОЙ КРЕСТИК САМИ ЧЕРНОЙ ПАСТОЙ ПОСЛЕ РЕГИСТРАЦИИ" Убила...на повал!!! Но я тоже с принцепами.."МЕНЯЙ"

Ответить
  • Ника
07.06.13 05:06

До чего же мы все докатились. Просто ужас. Уже все забыли, что главный принцип иметь законный НК, это приобрести товар(услугу). А если уж и заплатил сразу, то почему какие то точки, выравнивание по краю и крестики , нолики и остальная "муть" должны быть решающими для законного получения НК. Ведь главный принцип соблюдён, ты приобрёл что то с НДС и тебе должны его вернуть, хотя бы налоговым кредитом. А не исполнение гимна страны у налоговой накладной.

Ответить
  • Л
07.06.13 10:43

це ітак давно всім зрозуміло, що пн заповняється лише двома способами - або вручну, або вдрук! нелогічно надрукувати пн, а потім там щось дописувати ручкою, по-моєму це верх маразма! а вияснення таких питань пуста трата часу....

Ответить
  • ИринаСи для ЛР КР
08.06.13 16:03

Можете сказать этой одной бух, пусть НКУ читает....... уже давно НЕОБХОДИМО по просьбе клиента давать правильно оформленную НН до ее регистрации в ЕРНН, а не после!!!.....А то, что она делает это вообще не законно, такая НН есть неправильно оформленной и Вы можете подавать жалобу....Бухгалтера должны быть не принципиальными, а просто выполнять нормы законодательства и не подставлять своих же коллег. А главное относиться с уважением к чужой работе и времени....но это уже больше человеческий фактор...который у большинства украинцев просто отсутствует .....к сожалению, в нашей стране каждый сам за себя...НО таких бухов надо ставить на место!!! Пусть учат законы и не позорят нашу профессию!!! Раз пожалуетесь, два, потом может быть научатся (если они не монополисты, конечно).....

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям