Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


07.08.13
1188 8 Печатать

Недостача товаров: отражение в учете НДС

   Згідно з пп.«г» п.198.5 ст.198 Податкового кодексу України (далі ПКУ) у разі якщо товари/послуги, необоротні активи починають використовуватися в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку, то такий платник податку зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п.189.1 ст.189 ПКУ, за товарами/послугами, необоротними активами, під час придбання або виготовлення яких суми податку були включені до складу податкового кредиту.
   
    У разі здійснення операцій відповідно до п.198.5 ст.198 ПКУ база оподаткування за необоротними активами визначається виходячи з балансової (залишкової) вартості, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни), а за товарами/послугами - виходячи з вартості їх придбання (п.189.1 ст.189 ПКУ).
   
    Враховуючи наведене, якщо при інвентаризації платником податку встановлений факт недостачі товарів, основних засобів, то у зв’язку з тим, що такі товари, основні засоби використані не у господарській діяльності, платник податку повинен нарахувати податкові зобов’язання, незалежно від того чи встановлено винних осіб та чи стягуються з таких осіб втрати. При цьому, відшкодування заподіяних втрат винними особами, не призводить до додаткового виникнення податкових зобов’язань з ПДВ.
По материалам Головне управління Міндоходів у Тернопільській області
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • **
08.08.13 09:39

Кто бы сомневался.

Ответить
  • Mishel
08.08.13 10:15

Якщо нестача виникла у межах природного убутку (згідно норм) - також нараховувати ПДВ?

Ответить
  • Аноним
08.08.13 10:57

короче, инвентаризации лучше не делать )

Ответить
  • Алиса
08.08.13 11:04

а если предприятие сделало бракованый товар-что тогда

Ответить
  • Радостная
08.08.13 13:59

короче, инвентаризации лучше не делать ) а это тоже нарушение...:)

Ответить
  • Радостная
08.08.13 14:14

Mishel, недавно искала инфу на тему природного убытка, пр.убыток оценивается по советским нормативам, чего-то нового пока не придумали (если не права, дайте ссылку). По этим нормам я пыталась пересчитать пр.убыток по своей рознице, результат не порадовал, для расчета Н.О. по НДС- тем более.

Ответить
  • Винни Бух
08.08.13 23:19

Так вроде уже при Турчинове исключили норму про естественную убыль запасов.

Ответить
  • Света
09.09.13 06:37

предприятие может установить свои нормы е.у. согласно приказа

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям