Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


14.08.13
1462 1 Печатать

Туристический сбор для иностранцев

   Чи справляється туристичний збір з іноземців, які прибули в Україну з метою відрядження, однак підтверджуючих документів не надали?
   
   Перш за все, нагадаємо, що туристичний збір − це місцевий збір, кошти від якого зараховуються до місцевого бюджету. Місцеві ради самостійно приймають рішення щодо необхідності його справляння на території громади. Платниками туристичного збору згідно з пп. 268.2.1 п. 268.2 ст. 268 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року № 2755-VІ (далі — ПКУ) є громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які прибувають на територію адміністративно-територіальної одиниці, де діє рішення сільської, селищної та міської ради про встановлення туристичного збору, та отримують (споживають) послуги з тимчасового проживання (ночівлі) із зобов’язанням залишити місце перебування в зазначений строк.
   
   Базою справляння є вартість усього періоду проживання (ночівлі) в таких місцях (за вирахуванням податку на додану вартість): готелі, кемпінги, мотелі, гуртожитки для приїжджих та інші заклади готельного типу, а також санаторно-курортні заклади.
   
   До вартості проживання не включаються витрати на харчування чи побутові послуги (прання, чистка, лагодження та прасування одягу, білизни, ремонт взуття), телефонні рахунки, оформлення закордонних паспортів, дозволів на в'їзд (віз), обов'язкове страхування, витрати на усний та письмовий переклади, інші документально оформлені витрати, пов'язані з правилами в'їзду.
   
   Відповідно до пп. 268.3.1. ПКУ ставка встановлюється у розмірі від 0,5 до 1 відсотка до бази справляння збору. Цікаво, що податкові агенти справляють його під час надання послуг, пов’язаних з тимчасовим проживанням (ночівлею), і зазначають суму сплаченого збору окремим рядком у рахунку (квитанції) на проживання.
   
   Відповідно до пп. «б» пп. 268.2.2 ст.268 ПКУ не можуть бути платниками туристичного збору:
   
   а) особи, які постійно проживають, у тому числі на умовах договорів найму, у селі, селищі або місті, радами яких встановлено такий збір;
   
   б) особи, які прибули у відрядження;
   
   в) інваліди, діти-інваліди та особи, що супроводжують інвалідів I групи або дітей-інвалідів (не більше одного супроводжуючого);
   
   г) ветерани війни;
   
   ґ) учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС;
   
   д) особи, які прибули за путівками та курсовками в санаторії та пансіонати.
   
   Отже, як бачимо, іноземці, які прибувають у відрядження на територію адміністративно-територіальної одиниці України, на якій діє рішення сільської, селищної, міської ради про встановлення туристичного збору, та отримують послуги з тимчасового проживання, не є платниками цього збору.
   
   При цьому такі особи мають надати податковим агентам копії документів, що підтверджують їх перебування у відрядженні (запрошення сторони, що приймає, діяльність котрої збігається з діяльністю підприємства, яке направляє у відрядження, укладений договір чи контракт, повідомлення про відрядження або інший документ, що засвідчує факт відрядження).
   
   Якщо відповідних документів не надано, іноземні громадяни є платниками туристичного збору на загальних підставах.
По материалам АФ «Де Візу»
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Елена Премудрая
15.08.13 11:23

Налоговики, а-у, давно пора рубить капусту, сезон заканчивается. Реальные поступления в бюджет !!!!!

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям