Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


16.09.13
5462 1 Печатать

Единый налог для турагентов: интересные нюансы

   Туристичний бізнес в Україні є досить прибутковим. У переважній більшості випадків його представники працюють як фізичні особи – підприємці, обираючи 3 групу спрощеної системи оподаткування та сплату податку у розмірі 5%. З якої суми турагент-ФОП повинен сплачувати єдиний податок – з комісії чи повної вартості путівки?
   
   Відповідно до законодавства туристичний агент – особа, яка згідно з умовами цивільно-правового договору, укладеного з туристичним оператором, придбаває туристичний ваучер (путівку) або проводить посередницькі операції з його постачання від імені та/або за дорученням туристичного оператора туристам або іншим туристичним агентам.
   
   Агентська винагорода – це плата агенту фірмою, брокерською конторою, біржею за виконані посередницькі операції. Розмір і порядок виплат визначаються залежно від кількості проведених комерційних операцій, суми проданих товарів, цінних паперів відповідно до умов угоди.
   
   Оподатковуваний єдиним податком дохід для фізичних осіб відповідно до п. 292.1 ст. 292 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року № 2755-VІ (далі – ПКУ) дорівнює доходу, отриманому протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 ПКУ.
   
   При цьому до доходу не включаються отримані ФОП пасивні доходи − проценти, дивіденди, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності. Також згідно з п. 292.11 ст. 292 ПКУ до складу доходу ФОП – платника єдиного податку не включаються:
   
   1) суми ПДВ у складі виручки (якщо ФОП є платником ПДВ);
   
   2) суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, та суми кредитів;
   
   3) суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду України та інших фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі у межах державних або місцевих програм;
   
   4) суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються покупцю товару (робіт, послуг) − платнику єдиного податку та/або повертаються платником єдиного податку покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів;
   
   5) суми коштів, що надійшли як оплата товарів (робіт, послуг), реалізованих у період перебування ФОП на загальній системі оподаткування, вартість яких було включено до загального оподатковуваного доходу ФОП. Те саме стосується і сум ПДВ, що надійшли у вартості товарів (виконаних робіт, наданих послуг), відвантажених (поставлених) у період перебування на загальній системі оподаткування;
   
   6) суми коштів у частині надмірно сплачених податків і зборів, встановлених ПКУ, та суми ЄСВ, що повертаються платнику єдиного податку з бюджетів або державних цільових фондів.
   
   Отже, як бачимо, норми, яка б виключала з доходу суми коштів, отриманих на поточний рахунок, відкритий ФОП для підприємницької діяльності, від покупців (споживачів) туристичних послуг в межах турагентського договору, немає. А от п. 292.4 ст. 292 ПКУ, передбачено, що у разі надання послуг, виконання робіт за агентськими договорами доходом є сума отриманої винагороди агента. Ця норма дає можливість вважати, що решта надходжень грошових коштів на рахунок ФОП-платника єдиного податку в межах агентського договору (крім агентської винагороди) не є його доходом.
   
   Підсумовуючи викладене, з впевненістю можна сказати, що ФОП, який знаходиться на спрощеній системі оподаткування, а саме на 3-й групі, сплачує податок за ставкою 5%, включатиме до доходу, який обкладається єдиним податком, лише суму турагентської винагороди, передбаченої агентським договором. Сума ж коштів, яка проходить транзитом через рахунок ФОП, не буде його власним доходом, а лише коштами, які належать туроператору.
По материалам АФ "ДеВізу"
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Лана
17.09.13 09:33

А где Америка??? В чем открытие?? В законе все так и написано, кому непонятно??? прочитайте три раза с маркером.

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям