Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


06.10.13
831 4 Печатать

Убытки и ликвидация основных средств без НДС

   У разі вимушеної ліквідації підприємством основних засобів з оформленням вищезазначених документів операція з їх списання з балансу не є об'єктом обкладення ПДВ.
   
   Слушний лист ДПАУ від 29.08.2011 р. №15693/6/15-3415-26 пов'язаний з вимушеною ліквідацією та списанням основних засобів.
   
   Як зазначає ДПСУ, умовою нарахування ПДВ з будь-яких операцій, включаючи додатково отримані кошти або матеріальні чи нематеріальні активи, є здійснення операцій з поставки. Терміни «поставка послуг» і «поставка товарів» визначені згідно з пп. 14.1.185 і 14.1.191 ст. 14 Податкового кодексу, і до цих операцій отримання коштів для відшкодування збитків НЕ ВКЛЮЧАЄТЬСЯ.
   
   При цьому не є поставкою товарів, якщо основні виробничі засоби або невиробничі засоби ліквідуються у зв'язку з їх знищенням чи зруйнуванням і така ліквідація здійснюється без згоди платника податку або він надає органові ДПС відповідний ДОКУМЕНТ про знищення, розібрання або перетворення активів іншим способом, унаслідок чого необоротний актив не може використовуватися за первісним призначенням.
   
   Відповідно до п. 41 і 42 Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів, затверджених наказом Мінфіну від 30.09.2003 р. №561, для визначення непридатності основних засобів до використання й оформлення відповідних первинних документів керівник підприємства створює постійно діючу КОМІСІЮ, яка складає і підписує акти про списання основних засобів.
   
   Реєстри аналітичного обліку вибулих основних засобів додаються до документів, якими оформлені факти вибуття основних засобів. Складені і підписані постійно діючою комісією акти про списання основних засобів ОЗ-3, що містять дані, які характеризують об'єкти основних засобів і причини їх вибуття, за умови їх затвердження посадовою особою (керівним органом), уповноваженою згідно зі статутом підприємства приймати рішення про ліквідацію об'єктів основних засобів, визнаються відповідними документами, які подаються органові ДПС під час ПЕРЕВІРКИ та необхідні для правильного застосування вимог останнього абзацу пп. 14.1.191 ст. 14 і другого абзацу п. 189.9 ст. 189 Кодексу.
   
   Таким чином, у разі вимушеної ліквідації підприємством основних засобів з оформленням вищезазначених документів операція з їх списання з балансу не є об'єктом обкладення ПДВ.
   
   Висновки
   
   Отже, підсумуємо важливі питання листа ДПАУ від 29.08.2011 р. №15693/6/15-3415-26.
   
   По-перше, обов’язково має бути складений і підписаний постійно діючою комісією акт про списання основних засобів ОЗ-3.
   
   По-друге, акт про списання основних засобів ОЗ-3 має затвердити посадова особа, уповноважена згідно зі статутом підприємства приймати рішення про ліквідацію об'єктів основних засобів.
   
   По-третє, акт про списання основних засобів ОЗ-3 надається податковим органам під час перевірки. Хоча в Єдиній базі податкових знань податкова консультує, що акт про списання основних засобів ОЗ-3 потрібно подавати разом з декларацією у періоді, у якому було здійснено таке списання.
   
   По-четверте, позитив: до затвердження акта про списання основних засобів ОЗ-3 не потрібно залучати сторонніх експертів.
   
   По-п’яте, проаналізований лист ДПАУ підписав тоді ще перший заступник голови Комісії з проведення реорганізації ДПАУ, заступник голови ДПАУ Олександр Клименко (нині – міністр доходів і зборів України). Це важливо.
По материалам Податкове планування
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • +
07.10.13 09:41

Налоговики решительно против такого подхода.

Ответить
  • И мои 5 копеек
07.10.13 12:17

ЭТО ЧТО???? Рассуждения на вольную тему??? Особенно четвертый пункт.... до затвердження акта про списання основних засобів ОЗ-3 не потрібно залучати сторонніх експертів????

Ответить
  • Вера
07.10.13 12:37

Та то Клименко для себя любимого подписывал. А сейчас этим письмом не отобьешься, если пристебутся.

Ответить
  • ксения
23.10.13 23:34

Обьясните пожалуйста. кто уже столкнулся с данной проблемой, толк практический есть от этого документа, или вы делаете все так,как раньше делали?

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям