Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


16.10.13
2949 2 Печатать

Особенности налогообложения дегустации

   Популярним рекламним заходом є дегустація продуктів харчування, косметичних засобів, напоїв тощо. У такий спосіб можна продемонструвати найкращі якості товару і швидко стимулювати попит. Яким чином оподатковується дегустація?
   
   Зауважимо, під дегустацією розуміється споживання продукції на місці проведення певних заходів – виставок та промоакцій. Йдеться про куштування шматочків їжі або напоїв в точках продажу, зокрема магазинах та супермаркетах, або ж пробу товару на тілі шляхом змащення або нанесення тестером (пробником). У такий спосіб пробуються парфуми, креми, косметика.
   
   Щоб зрозуміти особливості оподаткування дегустації, слід пам'ятати, що її основною метою є ознайомлення потенційних покупців зі смаковими властивостями товару, представленого компанією (у випадку дегустації продуктів харчування). Відвідувачі заходу, на якому проводиться дегустація, можуть спробувати продукт перед прийняттям рішення щодо його придбання.
   
   На жаль, на сьогодні податковим законодавством чітко не визначено, чи слід вважати дегустацію товару його безкоштовною роздачею. У зв’язку з цим в цілях оподаткування в кожному окремому випадку компанії самостійно приймають рішення щодо цього. На нашу думку, якщо товар дегустується (споживається) на місці проведення акції, і потенційний покупець залишає усні або письмові відгуки про продукцію, дегустація не є безкоштовною роздачею.
   
   Адже у такому випадку не відбувається передачі зразка товару покупцю для користування, а лише збирається інформація щодо його думки, для чого він куштує або тестує продукт. До даного сегменту товарів можна віднести, наприклад, демонстрацію роботи будівельного обладнання; ножів при різці овочів; дегустацію молочних, м’ясних виробів.
   
   Однак з огляду на фіскальний підхід податкових органів, не можна виключати ризик того, що дегустацію товару може бути визнано його безкоштовною роздачею.
   
   Що стосується податку на доходи фізичних осіб, то відповідно до пп. 14.1.56 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року № 2755-УІ (далі – ПКУ) доходом платника податку є загальна сума доходу від усіх видів діяльності, отриманого (нарахованого) протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України, її континентальному шельфі у виключній (морській) економічній зоні, так і за їх межами.
   
   Також відповідно до пп. 165.1.39 ПКУ не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, а, відповідно, не є об’єктом оподаткування ПДФО вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі. З огляду на норми ПКУ, а саме пп. «е» пп. 164.2.17, подарунки класифікуються як додаткове благо. Якщо додаткові блага надаються у негрошовій формі, об'єкт оподаткування обчислюється за правилами, визначеними п. 164.5 ПКУ, застосовуючи «натуральний» коефіцієнт.
   
   Отже, враховуючи те, що під час проведення рекламної акції здійснюється розповсюдження товару, споживачами якого є невизначене коло людей, виникають певні складнощі щодо процедури ідентифікації фізичних осіб – отримувачів таких додаткових благ. У зв’язку з цим вартість товару, розповсюдженого під час рекламних акцій, не розглядається як дохід фізичних осіб таких рекламних заходів та, відповідно, не є об'єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб.
   
   Радимо оформити дегустацію як рекламну акцію. Для цього необхідно підготувати такі документи:
   
   - наказ щодо проведення рекламної кампанії (акції) з визначенням умов та мети проведення заходу, місця проведення, учасників, кола осіб, відповідальних за проведення акції, та строків проведення;
   
   - план підготовчих заходів щодо проведення акції (або сценарій);
   
   - кошторис витрат на проведення рекламної акції;
   
   - накладні на відпуск ТМЦ зі складу;
   
   - звіт про фактичне виконання рекламної акції та фактично понесені витрати на її проведення.
По материалам АФ "ДеВізу"
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Атлічніца
17.10.13 11:29

дякуємо за милість, шо хоч тут необклали податком

Ответить
  • +
17.10.13 16:35

Да, под дегустацию на заводах цистерны можно списать.

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям