Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


01.12.13
2419 2 Печатать

НДСная льгота при поставке залогового имущества: контролеры изменили подход

   Згідно з п. 197.12 ПКУ від ПДВ звільнено операції банків та інших фінансових установ з постачання (продажу, відчуження іншим способом) майна, що передане фізичними особами, а також суб’єктами підприємницької діяльності — приватними підприємцями та іншими особами, які не є платниками податку, у заставу, у тому числі іпотеку, та на яке було звернено стягнення.
   
   Раніше, пояснюючи дію пільги, податківці наполягали: реалізація фінустановою власного майна, попередньо набутого у власність шляхом звернення стягнення, є операцією з постачання товару, яка все-таки підлягає оподаткуванню за ставкою 20%. Тобто податківці забороняли користуватися пільгою, хоча таке рішення було доволі спірним.
   
   Наразі контролери написали банкам: «Операції з постачання банками заставного майна, на яке було звернено стягнення, що отримане у власність від фізичних осіб або суб’єктів підприємницької діяльності (юридичних чи фізичних осіб), які не є зареєстрованими платниками податку на додану вартість, звільняються від оподаткування податком на додану вартість відповідно до пункту 197.12 статті 197 розділу V Кодексу».
   
   Узагальнююча податкова консультація щодо особливостей оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання банками заставного майна, затверджена наказом Міндоходів від 22.11.2013 р. № 700
По материалам Інтерактивна бухгалтерія
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Александра
01.12.13 22:23

Странно, что РАНЬШЕ ...ТАК писали (хотя не припомню такого ответа). Правда, у нас в районе и банков-то нет, чтобы акцентировать внимание на подобном НЕПРАВИЛЬНОМ ответе одного из налоговых органов. Если бы в нашей налоговой был бы запрос, то однозначно, исходя из положений Налогового кодекса, дала бы ответ (налоговое разъяснение), что льгота есть (при условии, что в залог отдавал НЕПЛАТЕЛЬЩИК НДС). Лично для меня все ясно как "божий день"...

Ответить
  • Александра
01.12.13 22:27

Кстати, ломбарду такой ответ и давали (что льгота есть), так как ломбард относится к категории фин.учреждений, поэтому на него тоже распространяются положения пункта 197.12 Налогового кодекса.

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям