Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо включення до витрат фізичної особи, яка здійснює незалежну адвокатську діяльність, щорічних внесків на забезпечення адвокатського самоврядування (лист ДФС від 03.08.2017 р. № 1479/Л/99-99-13-01-02-14/ІПК)

Щодо включення до витрат фізичної особи, яка здійснює незалежну адвокатську діяльність, щорічних внесків на забезпечення адвокатського самоврядування (лист ДФС від 03.08.2017 р. № 1479/Л/99-99-13-01-02-14/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 03.08.2017 р. № 1479/Л/99-99-13-01-02-14/ІПК

Державна фіскальна служба України розглянула письмове звернення про отримання індивідуальної податкової консультації щодо включення до витрат фізичної особи, яка здійснює незалежну адвокатську діяльність, щорічних внесків на забезпечення адвокатського самоврядування, та повідомляє.

Правові засади оподаткування доходів, отриманих фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, регулюється положеннями ст. 178 Податкового кодексу України (далі - Кодекс).

Порядок та умови взяття на облік у контролюючих органах фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 р. N 1588 "Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів", відповідно до якого для взяття на облік фізична особа, яка має намір провадити незалежну професійну діяльність, у строк 10 календарних днів після державної реєстрації незалежної професійної діяльності у відповідному уповноваженому органі та отримання свідоцтва про реєстрацію чи іншого документа (дозволу, сертифіката тощо), що підтверджує право фізичної особи на провадження незалежної професійної діяльності, зобов'язана подати особисто (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) або через уповноважену особу до контролюючого органу за місцем свого постійного проживання:

- заяву за формою N 5-ОПП;

- копію реєстраційного посвідчення про реєстрацію приватної нотаріальної діяльності.

Взяття на облік фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, здійснюється у день отримання від них заяви за формою N 5-ОПП, про що надсилається (видається) довідка про взяття на облік за формою N 34-ОПП.

У разі неотримання довідки про взяття на облік особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, об'єктом оподаткування є доходи, отримані від такої діяльності без урахування витрат (п. 178.3 ст. 178 Кодексу).

Згідно з п. 178.6 ст. 178 Кодексу фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов'язані вести Книгу обліку доходів і витрат (далі - Книга) та мати підтверджуючі документи щодо походження товару.

Форму Книги та Порядок її ведення затверджено наказом Міндоходів від 16.09.2013 р. N 481 "Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи - підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення" (далі - Порядок).

Так, Порядком передбачено, що Книга ведеться за підсумком робочого дня, протягом якого отримано дохід. На підставі первинних документів здійснюються записи про отримані доходи та документально підтверджені витрати.

У графі 5 Книги записуються реквізити документа, який підтверджує понесені витрати, пов’язані із здійсненням діяльності.

Отже, відображення у Книзі витрат, понесених до дати взяття на облік фізичної особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність, та до дати реєстрації Книги у контролюючому органі, нормами Кодексу та Порядку не передбачено.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям