Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо зняття експортних операцій з валютного контролю (лист НБУ від 21.11.2016 р. № 40-0004/95287)

Щодо зняття експортних операцій з валютного контролю (лист НБУ від 21.11.2016 р. № 40-0004/95287)

НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 21.11.2016 р. № 40-0004/95287

Щодо зняття експортних операцій з валютного контролю

<...>

Законом України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті" (далі - Закон) встановлені строки розрахунків за експортними та імпортними операціями резидентів, а також відповідальність (у вигляді пені) за порушення резидентами цих строків.

Відповідно до статті 1 Закону, пункту 1 постанови Правління Національного банку України від 14.09.2016 р. N 386 "Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України"1 (далі - Постанова N 386) виручка резидентів у іноземній валюті підлягає зарахуванню на їх рахунки в уповноважених банках у строки виплати заборгованостей, зазначені в контрактах, але не пізніше 120 календарних днів із дати оформлення митної декларації на продукцію, що експортується, а в разі експорту робіт (послуг, прав інтелектуальної власності) - з моменту підписання акта або іншого документа, що засвідчує виконання робіт, надання послуг, експорт прав інтелектуальної власності.

____________
1 Діє до 15 грудня 2016 року включно.

Порядок здійснення уповноваженими банками контролю за експортними операціями (у тому числі, в частині здійснення контролю за своєчасністю надходження виручки за експортними операціями, а також зняття експортних операцій з валютного контролю) регламентується Інструкцією про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями2 (далі - Інструкція N 136). Згідно з пунктом 2.3 розділу 2 Інструкції N 136 експортна операція резидента знімається уповноваженим банком із контролю після зарахування виручки за цією операцією на поточний рахунок резидента.

____________
2 Затверджена постановою Правління Національного банку України від 24.03.99 р. N 136 (зі змінами).

На сьогодні, вимогами пункту 2 Постанови N 386 встановлено, що уповноважений банк зобов'язаний попередньо зараховувати надходження в іноземній валюті (які підлягають обов'язковому продажу на міжбанківському валютному ринку України (далі - МВРУ) згідно з абзацом першим пункту 2 Постанови N 386) на окремий аналітичний рахунок балансового рахунку 2603 "Розподільчі рахунки суб'єктів господарювання" (далі - розподільчий рахунок) та здійснити обов'язковий продаж на МВРУ 65 відсотків надходжень в іноземній валюті без доручення клієнта виключно наступного робочого дня після дня зарахування таких надходжень на розподільчий рахунок.

Згідно з Інструкцією про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України3 розподільчий рахунок призначений для обліку коштів, що підлягають розподілу або додатковому попередньому контролю, у тому числі сум коштів в іноземній валюті, що підлягають обов'язковому продажу.

____________
3 Затверджена постановою Правління Національного банку України від 17.06.2004 р. N 280 (зі змінами).

Отже, розподільчий рахунок має технічний характер і не має статусу поточного рахунку суб'єкта господарювання, та, відповідно, зарахування надходжень на користь резидентів за зовнішньоекономічними (експортними) договорами на такий розподільчий рахунок не може вважатися зарахуванням виручки резидентів у розумінні Закону та для цілей здійснення уповноваженим банком валютного контролю відповідно до Інструкції N 136.

Враховуючи зазначене, у порушеному у листі випадку, експортна операція резидента може бути знята банком із контролю після зарахування іноземної валюти та гривневого еквіваленту, одержаного внаслідок обов'язкового продажу іноземної валюти, на поточні рахунки цього резидента.

Крім того, зазначаємо, що відповідно до законодавства України, у тому числі, статті 4 Закону, питання, пов'язані з нарахуванням та стягненням пені за порушення резидентами встановлених законодавством України строків розрахунків за експортними, імпортними операціями, відносяться до компетенції органів доходів і зборів.

 

Директор Департаменту
відкритих ринків
Національного банку України

С. Пономаренко

 

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям