Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • В садовому товаристві 80% власників землі є пенсіонери. Який порядок сплати податку за землі, що є власністю товариства? Чи існують пільги для пенсіонерів по платі за земельні ділянки?

В садовому товаристві 80% власників землі є пенсіонери. Який порядок сплати податку за землі, що є власністю товариства? Чи існують пільги для пенсіонерів по платі за земельні ділянки?


Відповідно до ст. 35 Земельного кодексу України від 25.10.2001 № 2768-ІІІ громадяни України із земель державної і комунальної власності мають право набувати безоплатно у власність або на умовах оренди земельні ділянки для ведення індивідуального або колективного садівництва.
Землі загального користування садівницького товариства є його власністю. До земель загального користування садівницького товариства належать земельні ділянки, зайняті захисними смугами, дорогами, проїздами, будівлями і спорудами та іншими об'єктами загального користування.
Приватизація земельної ділянки громадянином - членом садівницького товариства здійснюється без згоди на те інших членів цього товариства.
Згідно зі ст. 125,126 Земельного кодексу право власності та право постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації. Право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державними актами.
Садівницькі товариства, які утримуються за рахунок внесків громадян – членів цих товариств, є платниками земельного податку на загальних підставах.
Винятком є землі, які передаються у власність окремо кожному члену садівницького товариства сільськими, селищними, міськими, районними радами.
Статтею 121 Земельного кодексу визначено, що громадянам для ведення садівництва надаються земельні ділянки не більше ніж 0,12 га на одного члена товариства. При цьому право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державними актами.
Пільги по платі за землю встановлено ст. 12 Закон України від 03.07.92 № 2535-XII "Про плату за землю" Зокрема, не справляється плата за земельні ділянки, в межах граничних норм, встановлених Земельним кодексом України (0,12 гектара на одного члена кооперативу), інвалідів I і II груп, громадян, які виховують трьох і більше дітей, та громадян, члени сімей яких проходять строкову військову службу, пенсіонерів, а також інших осіб, які користуються пільгами відповідно до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", громадян, яким у встановленому порядку видано посвідчення про те, що вони постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям