Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Який порядок коригування податкового кредиту покупця в разі повернення неоплачених товарів продавцю, свідоцтво платника ПДВ якого, анульоване?

Який порядок коригування податкового кредиту покупця в разі повернення неоплачених товарів продавцю, свідоцтво платника ПДВ якого, анульоване?

Коротка відповідь : На дату повернення покупцем – платником ПДВ неоплачених товарів у такого покупця виникає необхідність самостійного перегляду раніше сформованого податкового кредиту, оскільки фактично товари (послуги) не буде придбано та використано в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку. Зменшення податкового кредиту буде враховуватись при формуванні податкового кредиту податкового періоду, протягом якого товари були повернуті (розірвано договір купівлі-продажу). При цьому, така операція в реєстрі виданих та отриманих податкових накладних не відображається.

Повна відповідь : Відповідно до п.198.3 ст.198 р.V Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг, але не вище рівня звичайних цін, визначених відповідно до ст.39 цього Кодексу, та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою п.193.1 ст.193 цього Кодексу, протягом такого звітного періоду у зв'язку з придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку. Право на нарахування податкового кредиту виникає незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду. Визначальними чинниками при формуванні платником ПДВ податкового кредиту є: придбання (виготовлення) ним товарів; використання придбаних товарів (послуг) в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку. Таким чином, на дату повернення покупцем – платником ПДВ неоплачених товарів у такого покупця виникає необхідність самостійного перегляду раніше сформованого податкового кредиту, оскільки фактично товари (послуги) не буде придбано та використано в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку. Зменшення податкового кредиту буде враховуватись при формуванні податкового кредиту податкового періоду, протягом якого товари були повернуті (розірвано договір купівлі-продажу). Порядок ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних, затверджений наказом ДПА України від 24.12.2010 № 1002, не передбачає відображення в реєстрі операції щодо коригування податкового кредиту у разі якщо товари (послуги), щодо яких сформовано податковий кредит, в подальшому не можуть бути використані в оподатковуваних операціях в межах господарської діяльності.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям