Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


08.09.20
26561 21

Образцы-"козы" кадровых документов у ФОПа-работодателя – 1 часть

Сомневающийся Sкептиk Бухгалтер для ФОПов

1. Правила внутреннего трудового распорядка (ПВТР).

Если у ФОПа 1 работник, то “затвердити” ПВТР не получится. В соответствии с ч. 1 ст. 142 КЗпП – затверджуються трудовими колективами. Если обратить внимание на начало этой части ст. 142, то речь в ней идёт о трудовом распорядке на підприємствах, в установах, організаціях. О ФОПах  не говорится. Но всё же, если намерены эти ПВТР “иметь в наличии”, но у вас только один работник, в трудовом договоре укажите о своём намерении их иметь в дальнейшем, примерно: «Тимчасово, до затвердження трудовим колективом ПВТР, встановити такий графік роботи...»

Если работников больше одного, то Протоколом утверждают ПВТР.

1.1. Протокол сборов

%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%20%D1%81%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0_1(1).jpg%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%20%D1%81%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0_2(1).jpg

1.2. ПВТР

ЗАТВЕРДЖЕНО Протоколом загальних зборів

трудового колективу ФОПа

від __  № __

ПРАВИЛА ВНУТРІНШЬОГО ТРУДОВОГО РОЗПОРЯДКУ

І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

II. ПОРЯДОК ПРИЙОМУ І ЗВІЛЬНЕННЯ ПРАЦІВНИКІВ

III. ОСНОВНІ ОБОВ'ЯЗКИ ПРАЦІВНИКІВ

IV. ОСНОВНІ ОБОВ'ЯЗКИ ФОПа-РОБОТОДАВЦЯ

V. ОСНОВНІ ПРАВА ПРАЦІВНИКІВ

VI. ОСНОВНІ ПРАВА ФОПа

VІІ. РОБОЧИЙ ЧАС І ЧАС ВІДПОЧИНКУ

VIІІ. ЗАОХОЧЕННЯ ЗА УСПІХИ У РОБОТІ

ІХ. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ТРУДОВОЇ ДИСЦИПЛІНИ

 

Фізична особа - підприємець _  

(особистий підпис) (ініціали, прізвище)

Ці Правила визначають внутрішній трудовий розпорядок у ФОПа ___________________, регламентують порядок прийому і звільнення працівників, установлюють основні права й обов’язки працівників і роботодавця, режим робочого часу і його використання, а також заходи заохочення за успіхи в роботі та відповідальність за порушення трудової дисципліни.

 

І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Ці Правила внутрішнього трудового розпорядку (далі – Правила) для працівників фізичної особи – підприємця ____________________________ (далі за текстом – ФОП) розроблені відповідно до Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП), Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР та інших нормативно-правових актів, що регулюють трудові відносини в Україні з метою забезпечення дотримання трудової дисципліни, підвищення якості та продуктивності праці, а також раціонального використання робочого часу працівниками запроваджуються ці правила внутрішнього трудового розпорядку.

1.2. Правила мають на меті забезпечення чіткої організації праці, належних безпечних умов праці, підвищення її продуктивності та ефективності, раціональне використання робочого часу, зміцнення трудової дисципліни.

1.3. Трудова дисципліна забезпечується створенням необхідних організаційних та економічних умов для нормальної високопродуктивної роботи, свідомим ставленням до праці, методами переконання, виховання, а також заохоченням за сумлінну працю. До працівників, що порушують трудову дисципліну, застосовуються заходи дисциплінарного і громадського впливу.

1.4. Усі трудові спори між працівниками і роботодавцем вирішуються в порядку, визначеному законодавством України.

1.5. Ці Правила обов’язкові для виконання всіма учасниками трудових відносин.

1.6. Ці Правила доводяться до відома всіх працівників підприємства.

II. ПОРЯДОК ПРИЙОМУ І ЗВІЛЬНЕННЯ ПРАЦІВНИКІВ

2.1. Працівники реалізують право на працю шляхом укладання трудових договорів.

2.2. При укладенні трудового договору й оформленні на роботу працівник зобов’язаний надати такі документи:

— паспорт або інший документ, що засвідчує особу;

— документ, що засвідчує його реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, у якому вказаний реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер), окрім осіб, які мають у паспорті позначку про наявність у них права здійснювати будь-які платежі за серією і номером паспорта;

— трудову книжку (якщо це є основним місцем роботи), крім випадків, коли фізична особа влаштовується на роботу вперше;

— військово-обліковий документ (призовники – посвідчення про приписку до призовної дільниці, військовозобов’язані – військовий квиток або тимчасове посвідчення);

— документ про спеціальну освіту (спеціальність, кваліфікацію), якщо робота, на яку претендує працівник, потребує наявності спеціальних знань.

2.3. Відповідно до Постанови КМУ № 1227 від 29.12.2010р. для отримання (застосування) податкової соціальної пільги, на яку працівник має право згідно з Податковим кодексом України, крім заяви про застосування пільги він надає ФОПу копії необхідних документів, що підтверджують це право: 

 копію свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей); пенсійне посвідчення дитини  або  довідку медико-соціальної експертизи для заявника, який утримує дитину-інваліда віком від 16 до 18 років; копію пенсійного посвідчення або довідку медико-соціальної експертизи або інші документи.

З метою повнішої оцінки професійних і ділових якостей потенційного працівника ФОП може вимагати в нього надання стислої письмової характеристики (резюме) виконуваної раніше роботи, володіння навичками користування комп’ютерною й оргтехнікою і т. д.

Забороняється вимагати від осіб, що влаштовуються на роботу, відомості про їх партійну і національну приналежність, походження, реєстрацію місця проживання, а також документи, надання яких не передбачене законодавством.

Фізична особа, з якою укладається трудовий договір, надає письмову згоду на обробку і використання своїх персональних даних відповідно до Закону України «Про захист персональних даних» від 01.06.2010 р. № 2297-VI.2.3. Прийом на роботу оформляється наказом, що оголошується працівнику під підпис. В наказі повинні зазначатись найменування роботи (посади) та умови оплати праці.

2.4. До початку роботи за укладеним трудовим договором працівник повинен бути ознайомлений під підпис з:

 правилами внутрішнього трудового розпорядку;

– положенням про комерційну таємницю та конфіденційну інформацію ФОПа;

– пройденим інструктажем по охороні праці і техніці безпеки.

2.5 При прийомі на роботу може бути обумовлене угодою сторін випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається. Випробування не встановлюється при прийнятті на роботу: осіб, які не досягли вісімнадцяти років; молодих робітників після закінчення професійних навчально-виховних закладів; молодих спеціалістів після закінчення вищих навчальних закладів; осіб, звільнених у запас з військової чи альтернативної (невійськової) служби; інвалідів, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи. Випробування не встановлюється також в інших випадках, перерахованих в ч. 3 ст. 26, ст. 184 і 1861 КЗпП.

2.6. Строк випробування при прийнятті на роботу, не може перевищувати трьох місяців. Якщо працівник в період випробування був відсутній на роботі у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю або з інших поважних причин, строк випробування може бути продовжено на відповідну кількість днів, протягом яких він був відсутній.

2.7. Умова про випробний термін указується в наказі про прийом на роботу. Якщо строк випробування минув, а працівник продовжує працювати, то він вважається таким, що пройшов випробування, і подальше розірвання трудового договору допускається на загальних підставах. Якщо протягом строку випробування встановлено невідповідність працівника роботі, на яку його прийнято, ФОП протягом цього строку вправі розірвати трудовий договір.

2.8. Укладення трудового договору оформляється наказом керівника про прийом на роботу. З наказом про прийом на роботу працівник ознайомлюється під підпис.

Про укладення трудового договору направляється повідомлення в орган ДФСУ.

До подання повідомлення в орган ДФСУ про прийом на роботу працівник до роботи не допускається.

2.9. До початку роботи прийнятого за трудовим договором працівника або при переведенні його в установленому порядку на іншу роботу (посаду) ФОП (інша особа за його дорученням) зобов’язаний:

— роз’яснити працівникові його права й обов’язки, проінформувати про умови роботи на робочому місці, про наявність небезпечних і шкідливих виробничих факторів та можливі наслідки їх впливу на здоров’я, права на пільги і компенсації за роботу в таких умовах, а також ознайомити з порядком оплати праці;

— ознайомити працівника під підпис із цими Правилами;

— ознайомити працівника з дорученою йому;

— визначити працівникові робоче місце і забезпечити його необхідними для роботи засобами;

— провести інструктаж працівника з техніки безпеки і виробничої санітарії, з питань гігієни праці і правил протипожежної безпеки на робочому місці;

— повідомити працівника про вимоги зі збереження відомостей, що становлять комерційну або службову таємницю, і відповідальність за їх розголошення або передачу іншим особам і ознайомити з Положенням про комерційну таємницю.

2.10. ФОП зобов'язаний видати працівникові на його вимогу довідку про його роботу у даного ФОПа, із зазначенням спеціальності, кваліфікації, посади, часу роботи і розміру заробітної плати.

2.11. На всіх працівників ФОПа, що пропрацювали відповідно до виданого наказу про прийом на роботу понад п'ять днів, ведуться трудові книжки відповідно до постанови КМУ «Про трудові книжки працівників» від 27.04.93 р. № 301 та Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту і Мінсоцзахисту України від 29.07.93 р. № 58.

2.12. Припинення трудового договору може мати місце тільки по підставах, передбаченим законодавством.

Працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це ФОПа письмово за два тижні.

За домовленістю між працівником і ФОПом трудовий договір може бути розірваний і до закінчення терміну попередження про звільнення.

2.13. Припинення трудового договору оформляється наказом (розпорядженням) ФОПа, з яким працівник має бути ознайомлений під підпис.

ФОП зобов'язаний видати працівнику його трудову книжку в день звільнення з внесеним до неї записом про звільнення.

2.14. Якщо працівник відсутній на роботі в день звільнення, то ФОП в цей день надсилає йому поштове повідомлення із вказівкою про необхідність отримання трудової книжки.

Пересилання трудової книжки поштою з доставкою на зазначену адресу допускається тільки за письмовою згодою працівника.

2.15. При звільненні працівника здійснюється остаточний розрахунок у терміни, встановлені ст. 116 КЗпП, і виплата всіх сум, що йому належать, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

2.16. У разі звільнення працівника за ініціативою роботодавця в день звільнення йому видається копія наказу про звільнення з роботи. В інших випадках звільнення копія наказу видається на вимогу працівника.

III. ОСНОВНІ ОБОВ'ЯЗКИ ПРАЦІВНИКІВ

3.1. Працівники ФОПа зобов'язані:

3.1.1. Вчасно, за 5 хвилин до початку роботи, прибути на робоче місце і підготуватися до виконання своїх трудових обов'язків.

3.1.2. Почати роботу відповідно до режиму роботи, встановленого у ФОПа.

3.1.3. Виконувати своєчасно і в повному об'ємі робочі завдання (функціональні обов'язки), забезпечувати необхідну якість виконуваних робіт.

3.1.4. Виконувати накази та розпорядження ФОПа, внутрішні положення, інструкції та інші локальні нормативні акти ФОПа.

3.1.5. Дотримуватися вимог по охороні праці, техніці безпеки, виробничої санітарії, протипожежної охорони, передбачені відповідними правилами і інструкціями.

3.1.6. Вживати заходів до негайного усунення причин і умов, перешкоджаючих або ускладнюючих нормальну роботу, негайно інформувати про це ФОПа.

3.1.7. Раціонально використовувати комп'ютерну і іншу оргтехніку, дбайливо ставитися до майна ФОПа, ефективно використовувати матеріали, електроенергію і інші матеріальні ресурси.

3.1.8. Дотримуватися встановленого порядку зберігання комерційної таємниці та конфіденційної інформації, матеріальних цінностей і документів.

3.1.9. Дбайливо ставитися до довіреної документації.

3.1.10. Не розголошувати ті відомості, що стали відомими у зв’язку з роботою на підприємстві, які належать до його комерційної таємниці.

3.1.11. Підтримувати на своєму робочому місці чистоту і порядок.

3.1.12. Палити та приймати їжу тільки у встановлених для цього місцях.

3.1.13. Уважно ставитися до колег, сприяти формуванню нормального психологічного мікроклімату в колективі.

 

IV. ОСНОВНІ ОБОВ'ЯЗКИ ФОПа-РОБОТОДАВЦЯ

4.1. ФОП по відношенню до працівників зобов'язаний:

4.1.1. Правильно організувати працю працівників, закріпити за кожним робоче місце, забезпечити безпечні умови праці.

4.1.2. Забезпечити робочі місця матеріальними і енергетичними ресурсами, інструментами і устаткуванням, документацією, устаткуванням, засобами зв’язку й іншим допоміжним приладдям, комп'ютерною і іншою оргтехнікою, необхідним для вирішення поставлених завдань.

4.1.3. Вживати необхідних заходів для профілактики виробничого травматизму працівників.

4.1.4. Неухильно дотримувати вимог законодавства про працю, вживати заходи для своєчасного усунення причин і умов, що перешкоджають нормальній роботі.

4.1.5. Забезпечувати систематичне підвищення ділової (професійної) кваліфікації працівників і рівня їх знань.

4.1.6. Давати чіткі вказівки (розпорядження) працівникам, вимагати і перевіряти своєчасність і точність їх виконання, своєчасно реагувати на обґрунтовані скарги і пропозиції працівників, не допускати утиску їх особистих і трудових прав.

4.1.7. Забезпечувати матеріальну зацікавленість в результатах їх праці і загальних підсумках роботи.

4.1.8. Дотримуватися обумовлених у трудовому договорі умови оплати праці, видавати заробітну плату в установлені законодавством терміни.

4.1.9. Забезпечувати суворе дотримання трудової дисципліни.

4.1.10. Застосовувати стягнення до порушників трудової дисципліни, враховуючи при цьому думку трудового колективу.

4.1.11. Застосовувати заходи заохочення до працівників, які показали кращі показники в роботі.

4.1.12. Організовувати облік робочого часу.

4.1.13. Дотримуватися вимог КЗпП, надавати всі пільги і гарантії, передбачені законодавством про працю.

 

V. ОСНОВНІ ПРАВА ПРАЦІВНИКІВ

5.1. Працівники ФОПа користуються правами і свободами, які гарантуються громадянам України Конституцією і законами України. Вони мають право на:

5.1.1. Повагу до особистої гідності, справедливе і шанобливе ставлення до себе з боку керівництва підприємства й інших осіб.

5.1.2. Укладання, зміну і розірвання трудового договору в порядку і на умовах, передбачених нормами трудового законодавства України.

5.1.3. Надання роботи, обумовленої трудовим договором.

5.1.4. Робоче місце, що відповідає вимогам нормативних актів з охорони праці.

5.1.5. Своєчасну і в повному обсязі оплату праці залежно від обійманий посади, кваліфікації, складності праці, якості виконаної роботи.

5.1.6. Відпочинок, що забезпечується встановленням нормальної тривалості робочого часу, скороченого робочого часу для окремих професій і категорій працівників, наданням щотижневих вихідних днів, святкових і неробочих днів, оплачуваних щорічних відпусток.

5.1.7. Повну достовірну інформацію про умови праці та вимоги охорони праці на робочому місці.

5.1.8. Захист своїх трудових прав, свобод і законних інтересів.

5.1.9. Відшкодування шкоди, заподіяної у зв’язку з виконанням трудових обов’язків, і компенсацію моральної шкоди в порядку, встановленому чинним законодавством України.

5.2. Відомості про оплату праці працівника надаються будь-яким органам чи особам лише у випадках, передбачених законодавством, або за згодою чи на вимогу працівника.

 

VІ. ОСНОВНІ ПРАВА ФОПа

6.1. ФОП має право:

6.1.1. Укладати, змінювати і розривати трудові договори з працівниками в порядку і на умовах, передбачених КЗпП та іншим актами трудового законодавства України.

6.1.2. Вносити зміни до режиму роботи та відпочинку працівників в порядку і на умовах, передбачених КЗпП та іншим актами трудового законодавства України.

6.1.3. Заохочувати працівників за сумлінну ефективну працю.

6.1.4. Вимагати від працівників виконання ними трудових обов’язків і дбайливого ставлення до майна роботодавця й інших працівників, дотримання цих Правил.

6.1.5. Притягати працівників до дисциплінарної і матеріальної відповідальності в порядку, встановленому КЗпП та іншими актами трудового законодавства України.

VІІ. РОБОЧИЙ ЧАС І ЧАС ВІДПОЧИНКУ

7.1. Для працівників ФОПа встановлюється п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями. 

7.1.1. За згодою ФОПа і Працівника конкретні вихідні дні можуть змінюватися, про що сторони сповіщають одна одну не пізніше, ніж за два дні.

7.1.2. Тривалість робочого часу працівників складає 40 годин на тиждень (за винятком випадків, передбачених законодавством).

7.1.3. Тривалість робочого часу працівників, працюючих на умовах неповного або скороченого робочого часу половину від нормальної тривалості робочого часу 40 годин на тиждень, складає не більш ніж 20 годин на тиждень.

7.2. Тривалість робочого дня складає 8 годин (у неділю – 7 годин). Початок робочого дня – 10:00, закінчення – 19:00 (у неділю  закінчення – 18:00). Тривалість перерви для відпочинку і приймання їжі – 1 година (з 13:00 до 14:00 або згідно графіка змінності). Напередодні святкових і неробочих днів, перерахованих у ст. 73 КЗпП, тривалість роботи скорочується на 1 годину для всіх працівників (окрім тих, для яких встановлений скорочений або неповний робочий час).

7.2.1. У зв'язку з виробничою необхідністю встановлений режим роботи: конкретні вихідні дні, час початку роботи, перерви і закінчення може бути змінено відповідно до діючого графіку/режиму роботи – на підставі наказу ФОПа з обов'язковим попередженням про це працівників.

7.2.2. При збігу вихідного і святкового днів вихідний день переноситься на наступний після святкового робочий день.

7.2.3. З метою створення сприятливих умов для використання святкових і неробочих днів, а також використання робочого часу може видаватися відповідний наказ про перенесення вихідних і робочих днів, який видається не пізніше ніж за два місяці до такого перенесення. 

7.3. Залучення працівників для виконання невідкладної і непередбаченої роботи у вихідні, святкові і неробочі дні, а також у наднормовий час робиться у випадках і в порядку, передбачених законодавством.

7.4. Окремим працівникам на їх прохання може встановлюватися неповний робочий час (неповний робочий день та/або тиждень) з оплатою праці пропорційно відпрацьованому часу.

7.5. У робочий час заборонено:

— відволікати працівників від їх безпосередньої роботи, викликати або знімати їх з роботи для участі в заходах, не пов’язаних з виробничою діяльністю;

— організовувати збори, засідання і наради з питань, які не пов’язані з виробничим процесом.

7.6. Працівникам надається щорічна основна оплачувана відпустка тривалістю 24 календарні дні. Інвалідам І і ІІ груп надається щорічна основна відпустка тривалістю 30 календарних днів, а інвалідам ІІІ групи — 26 календарних днів. Тривалість щорічної основної відпустки осіб у віці до 18 років складає 31 календарний день.

7.7. Графік надання відпусток затверджується ФОПом виходячи з необхідності забезпечення нормальної організації виробничого процесу і сприятливих умов для відпочинку працівників. Категоріям працівників, перерахованим у ч. 13 ст. 10 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки), щорічна відпустка надається за їх бажанням у зручний для них час.

Графік складається на кожен календарний рік і доводиться до відома всіх працівників ФОПа. Про час початку відпустки працівника повідомляють не пізніше ніж за два тижні до її початку.

7.8. Право працівника на щорічні основну і додаткові відпустки повної тривалості в перший рік роботи настає після закінчення шести місяців безперервної роботи на підприємстві. Окремим категоріям працівників, перерахованим у ч. 7 ст. 10 Закону про відпустки, щорічна відпустка повної тривалості в перший рік роботи надається за їх бажанням до закінчення шестимісячного терміну.

7.9. Перенесення відпустки на інший час можливе тільки у випадках, передбачених законодавством і за угодою сторін. У разі перенесення щорічної відпустки, новий термін її надання встановлюється за угодою між працівником і ФОПом.

7.10. На прохання працівника щорічна відпустка може надаватися частинами за умови, що основна безперервна її частина складатиме не менше 14 календарних днів.

7.11. За сімейними обставинами працівнику може бути надана відпустка без збереження заробітної платні тривалістю до 15 календарних днів на рік.

7.12. Інші види відпусток надаються працівникам відповідно до чинного законодавства України.

 

VIІІ. ЗАОХОЧЕННЯ ЗА УСПІХИ У РОБОТІ

8.1. За зразкове виконання трудових обов'язків, підвищення ефективності і якості роботи, поліпшення якості інформаційно-консультаційного обслуговування, тривалу і бездоганну роботу, новаторство в праці і інші досягнення в роботі до працівників ФОПа застосовуються наступні заходи заохочення:

8.1.1. оголошення подяки;

8.1.2. видача премії;

8.1.3. нагородження коштовним подарунком;

8.1.4. нагородження почесною грамотою.

8.2. За високі показники і значний особистий внесок у розвиток господарської діяльності ФОПа, проявлені ділові, професійні якості та здібності працівники заохочуються персональним підвищенням окладів.

8.3.  ФОП має право застосовувати й інші види заохочення, що підвищують соціальну забезпеченість і захищеність працівників і членів їх сімей. Відомості про заохочення заносяться до трудової книжки працівника.

 

ІХ. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ТРУДОВОЇ ДИСЦИПЛІНИ

9.1 Працівник несе відповідальність за порушення трудової дисципліни, у тому числі за:

 систематичне невиконання або неналежне виконання без поважних причин обов'язків, покладених на нього трудовим договором і цими Правилами;

 прогул (у тому числі відсутність на робочому місці більше трьох годин протягом робочого дня) без поважних причин (п. 4 ч. 1 ст. 40 КЗпП України);

 появу на роботі в нетверезому стані, в стані наркотичного або токсичного сп'яніння (п. 7 ч. 1 ст. 40 КЗпП України);

– в інших випадках, передбачених трудовим законодавством.

9.2. За порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки один з таких заходів стягнення:

9.2.1. догана;

9.2.2. звільнення.

9.3 До застосування дисциплінарного стягнення від порушника необхідно взяти пояснення у письмовій формі. Якщо він відмовляється надати пояснення з приводу здійсненого проступку, про це складається відповідний акт. Відмова працівника від дачі пояснень не може бути перешкодою для застосування стягнення.

9.4. Дисциплінарне стягнення застосовується ФОПом безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення, не враховуючи часу звільнення працівника від роботи у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю або перебування його у відпустці.

Дисциплінарне стягнення не може бути накладене пізніше шести місяців з дня вчинення проступку.

За кожне порушення трудової дисципліни може бути застосовано лише одне дисциплінарне стягнення.

При обранні виду стягнення ФОП повинен враховувати ступінь тяжкості вчиненого проступку і заподіяну ним шкоду, обставини, за яких вчинено проступок, і попередню роботу працівника.

Стягнення оголошується в наказі (розпорядженні) і повідомляється працівникові під розписку.

9.5. Якщо протягом року з дня накладення дисциплінарного стягнення працівника не буде піддано новому дисциплінарному стягненню, то він вважається таким, що не мав дисциплінарного стягнення.

Якщо працівник не допустив нового порушення трудової дисципліни і до того ж проявив себе як сумлінний працівник, то стягнення може бути зняте до закінчення одного року.

Протягом строку дії дисциплінарного стягнення заходи заохочення до працівника не застосовуються.

9.6. Залежно від тяжкості здійсненого проступку притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності не виключає також залучення його до інших видів відповідальності – матеріальної, адміністративної, кримінальної.

Оформлять можно в виде книжечки таким образом:

%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0%20%D0%B2%D0%BD%D1%83%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D0%BE%20%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%8F%D0%B4%D0%BA%D0%B0%20%E2%80%94%2001_07_2019_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0_1.jpg%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0%20%D0%B2%D0%BD%D1%83%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D0%BE%20%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%8F%D0%B4%D0%BA%D0%B0%20%E2%80%94%2001_07_2019_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0_2.jpg%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0%20%D0%B2%D0%BD%D1%83%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D0%BE%20%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%8F%D0%B4%D0%BA%D0%B0%20%E2%80%94%2001_07_2019_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0_3.jpg%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0%20%D0%B2%D0%BD%D1%83%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D0%BE%20%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%8F%D0%B4%D0%BA%D0%B0%20%E2%80%94%2001_07_2019_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0_4.jpg%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0%20%D0%B2%D0%BD%D1%83%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D0%BE%20%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%8F%D0%B4%D0%BA%D0%B0%20%E2%80%94%2001_07_2019_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0_5.jpg%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0%20%D0%B2%D0%BD%D1%83%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D0%BE%20%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%8F%D0%B4%D0%BA%D0%B0%20%E2%80%94%2001_07_2019_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0_6.jpg

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Тетяна
09.09.20 06:50

Неймовірно, дуже вдячна

Ответить
  • Раїса
09.09.20 08:26

Дякую! Круто!

Ответить
  • Ольга
09.09.20 09:14

Дуже вдячна за актуальну та детальну інформацію.
Бажаю успіхів!

Ответить
  • Ольга
09.09.20 09:33

Дуже вдячна, дякую

Ответить
  • Тетяна
09.09.20 09:34

Благодарю Вас. Очень актиуально. Обещают усиление проверок Держпраці.

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
09.09.20 10:38

Рад, что помог. Не забывайте, что – это "коза": шаблон, в который можно добавлять нужное, указывать что-то "своё", удалять лишнее; перепроверять актуальность указанных Законов, Постанов и др. нормативных документов... 

Ответить
  • Тетяна
09.09.20 10:38

Спасибо очень полезная информация

Ответить
  • Вера
09.09.20 12:37

Спасибо большое

Ответить
  • Вера
09.09.20 12:39

Спасибо большое

Ответить
  • Людмила
09.09.20 12:47

Спасибо!

Ответить
  • Натали
09.09.20 13:46

Спасибо огромное

Ответить
  • Олена
09.09.20 13:51

не можна скачати

Ответить
  • Анна
13.09.21 11:01

Олена, можна копіювати і це велике щастя.

Ответить
  • Oksana
09.09.20 15:06

Дякую велике

Ответить
  • Наталья
10.09.20 10:31

Спасибо. Это реальная помощь.  Приятно осознавать, что рядом отзывчивые и открытые коллеги.

Ответить
  • джа
18.11.20 09:13

в мене запитання - а чи має право фоп тримати в себе трудові книжки працівників - по тексту ніби то так - а в розьясненнях на цьому сайті читала що ні...

Ответить
  • Анна
13.09.21 10:56

джа, згідно нового законодавства то вже ніхто з роботодавців не повинен тримати трудові книжки у себе. тільки у працівника вони. і на вимогу працівника кадровик робить там запис про працевлаштування і про звільнення.

Ответить
  • Евгения
19.03.21 23:23

спасибо огромное.

Ответить
  • Татьяна
14.08.21 18:36

СПАСИБО 

Ответить
  • Анна
13.09.21 10:55

Доброго дня. Дякую за корисну інформацію. 
А ці правила можна ввести в дію будь яким днем? чи треба початком року чи початком місяця? 
Працюю у ФОП. Зараз цих правил немає взагалі.

Ответить
  • Евгения
01.02.22 12:34

Добрый день. Спасибо за ваш труд. Хочу выяснить чисто техническую деталь. При "выходе" из вашей статьи, нажав на ваше имя в ссылке Блоги - Статьи - Сомневающийся Скептик.... открывается перечь ваших статей. Они все датированы 2021-ым годом. А данная статья 2020-ого года. И её в вышеуказанном перечне нет, хоть перечень и озаглавлен "ВСЕ МАТЕРИАЛЫ АВТОРА". Почему так? Спасибо

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям