Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


01.10.20
11236 2

Деякі питання по роботі з модулем обліку кадрів та заробітної плати в BAS Бухгалтерія КОРП та BAS Комплексне управління підприємством

Юлія Лазебна аналітик програмного забезпечення для ведення обліку Bitcode, ТОВ "БІТКОД"

Дякуємо за активну участь в обговоренні викладеного матеріалу у наших блогах. Нам приємно коли користувачі можуть зробити конструктивні зауваження. Це дає нам наснаги і надалі ділитись корисною інформацією з вами.

Ще зауважимо, що у роботі з програмаю зміст має перевагу над формою, а не навпаки! Не ускладнюйте собі "бухгалтерське життя", там де можна його спростити.

 

1. Відображення взаєморозрахунків з фізичними особами (контрагентами) для відображення їх у звіті за формою № 1ДФ.

Для відображення різних видів незарплатних доходів поза рамками трудових відносин (оренда автотранспорту, виплата призів тощо) передбачено документ "Реєстрація інших доходів фізосіб": розділ "Зарплата" → "Інші доходи".

image(41).png1.1. Відображення взаєморозрахунків з ФО у звіті № 1ДФ

Документ буде доступний, якщо в налаштуваннях розрахунку зарплати встановлено прапор "Реєструються інші доходи фізичних осіб, які не пов'язані з оплатою праці". 

В конфігурації “BAS Бухгалтерія КОРП” увікнути дане налаштування можна ось тут: розділ “Головне” → Настройки → Зарплата.

image(42).png1.2. Відображення взаєморозрахунків з ФО у звіті № 1ДФ

А в конфігурації "BAS Комплексне управління підприємством" увікнути дане налаштування можна ось тут: розділ “НДІ та адміністрування” → Настройка розділів → Зарплата.

image(43).png1.3. Відображення взаєморозрахунків з ФО у звіті № 1ДФ

У документі "Реєстрація інших доходів фізосіб" вид доходу вибирається з довідника "Види інших доходів фізосіб". У довідник вже внесені деякі поширені види доходів, але його можна доповнювати самостійно. При створенні нового виду доходу необхідно вказати його найменування і код доходу ПДФО із довідника "Види доходів ПДФО". Саме для коду доходу ПДФО визначається чи потрібно розраховувати ПДФО і ВЗ в документах, в тому числі в документі "Реєстрація інших доходів фізосіб".

Для автоматичного розрахунку ПДФО і ВЗ необхідно в елементі довідника "Види доходів ПДФО", в групі "Ставки" у реквізиті "Основна" вказати значення "Основна", а в групі "Додатково" у реквізиті "Оподатковується військовим збором" - значення "ВЗ".

При проведенні документа "Реєстрація інших доходів фізосіб" виплата доходу буде зареєстрована датою, зазначеною в реквізиті "Дата виплати". Безпосередньо дата документа фігурує тільки в його друкованій формі.

! Важливо ! Потрібно, щоб код ДРФО (ІПН) фізичної особи в довіднику фізичних осіб співпадав з аналогічним кодом в довіднику контргаентів, - тоді документ “Реєстрація інших доходів фізосіб” можливо буде заповнити автоматично.

Тепер переглянемо як заповнюється даний документ в “BAS Бухгалтерія КОРП”.

image(44).png1.4. Відображення взаєморозрахунків з ФО у звіті № 1ДФ в “BAS Бухгалтерія КОРП”

А ось так виглядатиме документ в "BAS Комплексне управління підприємством"

image(45).png1.5. Відображення взаєморозрахунків з ФО у звіті № 1ДФ в “BAS Комплексне управління підприємством”

2. Як виключити із розрахунку середньої дні, в яких співробітник перебував у відпустці за власний рахунок.

Факт включення (виключення) в календарні дні часу, протягом якого працівник перебував у відпустці без збереження заробітної плати (відпустки за свій рахунок), налаштовується в картці нарахування такої відпустки: розділ "Зарплата" → "Настройки та довідники" → "Нарахування"→ в нарахуванні “Основна відпустка” на закладці "Середній заробіток" в табличній частині розділу "Розрахунок оплати відпусток, відряджень та ін".

Якщо зазначений час повинен виключатися з розрахункового періоду, то необхідно використовувати вид відпустки "Відпустка без оплати (ст. 25 Закону про відпустки)" або в нарахуванні "Відпустка без оплати згідно КЗПП" (розділ "Зарплата""Настройки та довідники" "Нарахування" на закладці "Середній заробіток" в розділі "Розрахунок оплати відпусток, відряджень та ін" в колонці "Порядок розрахунку" вказати значення "Постанова 100 (для відпускних)", а в колонці "Включати в базу як"- "Не включати".

image(46).png2.2. Налаштування розрахунку середньої зарпати

3. Встановлення способу відображення зарплати в обліку для кожного співробітника.

Спосіб відображення заробітної плати встановлюється для тих співробітників, які прийняті на роботу (документ "Прийом на роботу").

Для встановлення способу відображення заробітної плати необхідно в картці співробітника: розділ "Кадри" → "Співробітники" натиснути на гіперпосилання "Виплати, облік витрат" → в реквізиті "Спосіб відображення" вибрати потрібний спосіб відображення зарплати. За допомогою гіперпосилання "Показати всі" відкривається довідник "Способи відображення зарплати", в який можна додати нові способи відображення зарплати та зберегти їх.

image(47).png3.1. Спосіб відображення зарплати співробітникуimage(48).png3.2. Спосіб відображення зарплати співробітнику

Після цього в документі "Відображення зарплати в фінансовому обліку" спосіб відображення зарплати в бухгалтерському обліку буде заповнюватися відповідно до виконаного налаштування для конкретного співробітника.

4. Як перевірити скільки днів відпустки залишилось у працівника?

У довідці за залишками відпусток в документі "Відпустка" (розділ "Зарплата") за посиланням "Як співробітник використовував відпустку?" можна подивитися, на скільки днів щорічної відпустки співробітник має право. Якщо співробітник використав відпустку авансом, його залишок буде показаний зі знаком "мінус" і виділений "червоним".

image(49).png4.1. Залишок днів відпустки у працівникаimage(50).png4.2. Залишок днів відпустки у працівника

Також довідку за залишками відпусток конкретного співробітника можна сформувати з картки співробітника: розділ "Кадри"→ "Співробітники"→ кнопка "Друк"→ "Довідка по відпустках співробітника" на поточну дату комп'ютера.

image(51).png4.3. Залишок днів відпустки у працівника

5. Як сформувати список працівників, що перебувають у відпустці по догляду за дитиною?

Для відображення списку співробітників організації (за будь-який період), які знаходяться у відпустці по догляду за дитиною, можна сформувати звіт "Відсутність співробітників": розділ "Кадри"→"Звіти по кадрах.

  • 1) у реквізиті "Період" необхідно вказати період, за який необхідно сформувати звіт;
  • у реквізиті "Організація" необхідно вказати організацію, за якою необхідно сформувати звіт;

image(52).png5.1. Список працівників, що перебувають у відпустці по догляду за дитиною

  • 2) необхідно натиснути на кнопку "Настройки" і за допомогою перемикача перевести звіт в режим "Розширений вигляд" (режим для зміни структури звіту). 

image(53).png5.2. Список працівників, що перебувають у відпустці по догляду за дитиною

Вибрати відбір за реквізитом "Стан" і задати умову "Дорівнює" зі значенням "Відпустка по догляду за дитиною до 3 років" (або "Відпустка по догляду за дитиною до 6 років"). Натиснути на кнопку "Закрити і сформувати".

image(54).png5.3. Список працівників, що перебувають у відпустці по догляду за дитиною

Для друку звіту необхідно натиснути на пікторгаму "Друк результату звіту".

 

Якщо у Вас залишились питання по темі, що була розглянута у блозі, задавайте у коментарях.

Щиро ваша, Юлія Л.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Ігор
01.10.20 13:51

Пояснення дійсно чудове. Питання звісно залишились:
1. По п.3: по кожному співробітнику так, на жаль, і робимо. Чому на жаль? Не знайшли як налаштувати по підрозділу: збут на 93, загальновиробничій на 91, ... . Відповідно і питання: а як налаштувати по підрозділу?
2. Як правильно налаштувати проведення зарплати та ЄСВ за рахунок резерву відпускних? В тому числі, якщо резерву вистачило на частку, а інша частка відразу на 814?
Дякую

Ответить
  • Юлія Л.
01.10.20 15:18

Ігор, дякуємо. Підготуємо на завтра відповіді. Будемо розглядати на прикладі конфігурацій, що вказані у блозі?
Якщо у Вас залишились ще питання, напишіть, будь ласка. 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям