Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


24.11.20
1871 5

Що робити, коли у документах спадкодавця помилка?

Владислав Колесников Правозахисна діяльність, громадська діяльність

Нерідко спадкоємці стикаються з тим, коли від певного юридичного факту залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав, або немає можливості одержати чи відновити загублений, знищений, пошкоджений документ. Як приклад, після здобуття нашою країною незалежності, почався активний переклад прізвищ на українську мову при заміні старих паспортів на нові, що в свою чергу викликало помилки при написанні прізвищ. Це призвело до того, що написання прізвища особи в різних документах відрізняється від його написання в паспорті, а коли спадкоємці хочуть отримати свідоцтво про право на спадщину, отримують відмову від нотаріуса. Такі проблеми вирішуються судом в порядку окремого провадження, який є видом непозовного цивільного судочинства і в порядку якого розглядаються цивільні справи. Реалізація права на отримання спадщини у такому випадку залежить від встановлення судом юридичного факту, який в свою чергу породжує юридичні наслідки. У судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб.

Таким чином, якщо наприклад у заповіті чи в іншому правовстановлюючому документі є помилка, спадкоємцю необхідно звертатись до суду із заявою про встановлення факту належності документу. Така заява подається до суду за місцем проживання особи. При цьому необхідно подати докази того, що цей документ належить заявнику і що організація, яка його видала, не може внести до нього відповідні виправлення. Це узгоджується з правовою позицією вищого судового органу в українській системі судочинства і за умови правильної підготовки відповідної заяви спадкоємці як правило отримують від суду позитивні рішення та реалізують свої спадкові права.

96dab1b308d031c5321c758c01f35756.jpeg

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Анни
24.11.20 17:33

У нас такая ситуация. "Спадкодавець", слава Богу жива, но разные фамилии в паспортах присутствуют. Интересно, можно ли как-то при жизни все исправить? Можно ли все решить ТОЛЬКО заменой паспорта? Ведь это потянет за собой и все другие документы - на собственность, пенсионное. и т.п.

Ответить
  • Владислав
25.11.20 01:18

Анни, паспорт лучше не менять, ведь по нему оформлялись все другие документы. Можно сделать завещание, где к примеру Иванов завещает что-либо Івановой. Тогда не будет вопросов о несоответствии фамилий.

Ответить
  • Анни
24.11.20 17:34

Фамилии разные из-за "і" и "и" в написании

Ответить
  • Владислав
26.11.20 19:02

Анни, либо пусть кто-нибудь один заменит паспорт (фамилию), либо делать установление факта семейных отношений в судебном порядке.

Ответить
  • Анни
30.11.20 14:02

Владислав,спасибо огромное за ответ!)

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям