Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


26.03.21
6577 0

До уваги нерезидентів: змінено строк реєстрації платником податку на прибуток.

Татьяна Рочняк Индивидуальная адвокатская деательность

У 2020 році, після прийняття Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» № 466-IX від 16.01.2020, іноземні компанії, зокрема ті, які мають на території України постійні представництва,  дізналися про обов’язок у строк до 01.07.2020 реєстрації самих нерезидентів платниками податків та сплати податкових зобов’язань з податку на прибуток, навіть за умови, що їх постійні представництва вже перебувають на податковому обліку в якості платників податку на прибуток та сплачують до бюджету відповідний податок

У подальшому, законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збору даних та інформації, необхідних для декларування окремих об'єктів оподаткування» № 1117-IX від 17.12.2020 було визначено, що норми пункту 64.5 статті 64 ПКУ, якими запроваджено обов’язок нерезидента стати на облік в контролюючих органах, застосовуються до податкових (звітних) періодів, починаючи з 1 січня 2021 року.

Окрім того, пункт 60 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ надав можливість нерезидентам, які здійснюють господарську діяльність на території України та/або які належно акредитували (зареєстрували, легалізували) на території України відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва, і станом на 1 січня 2021 року не перебувають на обліку в контролюючих органах, протягом трьох місяців подати до контролюючих органів документи для взяття їх на облік у порядку, встановленому пунктом 64.5 статті 64 ПКУ.

Тобто, фактично, законодавець визначив 31.03.2021 як кінцеву дату для взяття нерезидента на податковий облік в якості платника податку на прибуток.

При цьому жодних змін до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України № 1588 від 09.12.2011 (далі – Порядок) внесено не було, тож нерезиденти керувалися лише нормами п. 64.5 ст. 64 ПКУ, зокрема в частині переліку необхідних документів, та за рекомендацією контролюючого органу для взяття на облік подавали заяву за формою 1-РПП, призначену для реєстрації постійного представництва (додаток 6 Порядку).

Вже у лютому 2021 року податковий орган здійснив спробу надати роз’яснення щодо порядку дій нерезидентів, опублікувавши на власному офіційному сайті інформаційний лист № 19 «Щодо оподаткування нерезидентів та їх постійних представництв» (посилання на web-сторінку додається - https://tax.gov.ua/broshuri-ta-listivki/452560.html).

Хоча зазначений інформаційний лист дещо прояснив ситуацію зі статусом постійних представництв після взяття на облік нерезидентів та зняття їх представництв з обліку як платників податку на прибуток, все ж у нерезидентів та їх постійних представництв залишалося багато питань щодо можливостей у подальшому ефективно реалізовувати свої податкові права та виконувати податкові зобов’язання.

І ось, нарешті, 19.03.2021 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів» № 62 від 08.02.2021, яким Порядок було приведено у відповідність до діючого законодавства, зокрема додано заяву нерезидента за формою № 1-ОПН для постановки на облік нерезидента (додаток 6 Порядку), визначено вичерпний перелік документів, необхідних для подачі до контролюючого органу, оновлено Розділ VПорядку «V. Порядок взяття на облік та реєстрації нерезидентів у контролюючих органах».

Однак, наказ № 62 зацікавив нерезидентів не лише тим, що вніс певну ясність в порядок їх подальших дій, а, мабуть, більше пунктом 2, відповідно до якого:

«Нерезиденти (іноземні юридичні компанії, організації), які здійснюють в Україні діяльність через відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва, та на дату набрання чинності цим наказом не перебувають на обліку в контролюючих органах, зобов'язані протягом двох місяців з дати набрання чинності цим наказом подати для постановки їх на облік документи, визначені пунктами 4.2, 4.4 розділу IV Порядку».

Тобто, фактично, пунктом 2 наказу № 62 змінено кінцеву дату, до якої нерезиденти мають право звернутися із заявою для взяття їх на облік.

Так, раніше дедлайн мав відбутися 31.03.2021, а після набрання чинності наказом – це вже 19.05.2021. До речі, інформаційно-довідковий центр Державної податкової служби України охоче підтвердив, що строки дійсно продовжено до 19.05.2021.

І, звичайно, це могло б бути чудовою новиною для іноземних суб’єктів господарювання, які ще не встигли виконати вимоги статті 64 ПКУ, якби не та обставина, що підзаконним нормативно-правовим актом змінено строки, визначені законом. Хоча, на жаль, останнім часом все частіше спостерігається тенденція щодо виникнення ієрархічних колізій в законодавстві (як от ситуація зі скасуванням мораторію на перевірки Кабінетом міністрів України, попри положення закону). 

 

Та можливо б нікого не хвилювала законність зазначених змін, проте, не варто забувати також про наслідки не взяття/несвоєчасного взяття на облік нерезидента.

  • По-перше, згідно п. 64.5. ст. 64 ПКУ:

У разі встановлення контролюючим органом за результатами податкового контролю ознак ведення нерезидентом господарської діяльності на території України без взяття на податковий облік нерезидента, контролюючим органом призначається перевірка такої діяльності. Якщо перевіркою встановлено ведення нерезидентом діяльності через відокремлені підрозділи, в тому числі постійне представництво в Україні без взяття на податковий облік, контролюючий орган складає акт перевірки, який надсилається нерезиденту в порядку, визначеному пунктом 86.13 статті 86 цього ПКУ. На підставі акта перевірки контролюючим органом може бути прийнято рішення про взяття на облік такого нерезидента в Україні без заяви нерезидента та отримання заперечення до акта перевірки. 

(Перевірка може бути проведена не раніше 01.07.2021 - п. 60 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

 

  • По-друге, згідно п. 94.2. ст.94 ПКУ: 

Адміністративний арешт майна може бути застосований, якщо:

94.2.9. нерезидент розпочинає та/або здійснює господарську діяльність через постійне представництво на території України без взяття на податковий облік, що підтверджується актом перевірки.

 

  • По-третє, Відповідно до п. 117.4. ст. 117 ПКУ:

Ведення нерезидентом (іноземною юридичною компанією, організацією) діяльності через відокремлений підрозділ, у тому числі постійне представництво, без взяття на податковий облік у порядку, передбаченому цим Кодексом, тягне за собою накладення штрафу на нерезидента в розмірі 100 000 гривень.

 

Підсумовуючи вищевикладене, зазначимо, що хоча наразі залишаються незрозумілими дуже багато нюансів стосовно перебування на обліку одночасно і нерезидента як платника податку на прибуток, і його постійного представництва як платника інших податків та зборів, порядку подання звітності та сплати податків, узгодженості дій при взаємодії з контрагентами, користування банківськими рахунками, тощо, однак не радимо нерезидентам затягувати з подачею до контролюючих органів документів для взяття їх на облік в якості платників податку на прибуток.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям