Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


09.09.21
9765 4

Щодо змін до «Порядку подання відомостей про трудову діяльність» до ПФУ

Сомневающийся Sкептиk Бухгалтер для ФОПов

Діючий «Порядок подання відомостей про трудову діяльність працівника, фізичної особи - підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі», затверджений Постановою правління ПФУ від 12.03.2021р. № 11-1, ПФУ планував знова змінити. 

Проєктом постанови правління ПФУ «Про порядок та черговість подання відомостей для створення електронних трудових книжок», зокрема, пропонуються такі зміни:

1(1).png

Щодо "…шляхом створення відповідного електронного запису..." було поставлено уточнююче запитання: 

“мова йде про внесення в такий запис тільки даних з трудової книжки, або ВСІХ документів, які підтверджують стаж?

Припустимо, що перший запис у трудовій книжці від 01.01.1992г. Але перед цим застрахована особа навчалася в інституті (при СРСР), проходила службу в рядах СА (при СРСР), і т.д. Запис з номером 1 має бути з трудової книжки, або за відповідним документом?” 

Пропонувалося при розробці Постанови (якщо за відповідним документом в хронологічному порядку) – прописати це в зміненій редакції проекту.

Далі: один з реквізитів заповнення при створенні "відповідного електронного запису ..." є код ЄДРПО (код ОКПО). Я дивлюся в свій військовий квиток, в якому добре видно відбитки печаток - там немає коду ОКПО, а тільки номери військових частин і військкоматів:

2(1).png

Були поставлені риторичні запитання:

Так що - потрібно дізнаватися коди ОКПО при СРСР цих військових частин для того, щоб внести відповідні записи ?? Або такий період НЕ увійде в стаж тільки тому, що немає коду ОКПО?

Деякі з в / ч не мали кодів ОКПО, деякі були секретними.

Пропонувалося Пенсійному фонду "подумати" про цей реквізит "код ОКПО" при заповненні даних про період трудової діяльності при СРСР.

Наступна зміна:

3(1).png

З приводу пропонованої зміни і надання сканкопії тих сторінок трудової книжки, в яких є записи – це "добре", а про інші документи: забули?

Наприклад, беру знову-таки свій військовий квиток, а з нього сторінку:

4(1).png

Чи потрібна ця сторінка військового квитка Пенсійному фонду для підтвердження стажу і якщо потрібна, то навіщо?

 

ПФУ, в листі № 26471-25682/О-05/8-2800/21 від 07.09.2021 ответил так:

Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” від 9 липня 2003 року № 1058-IV (далі – Закон № 1058), який набув чинності з 1 січня 2004 року, визначено поняття страховий стаж.

Згідно статті 24 Закону № 1058 страховий стаж - період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Частиною 2 цієї статті визначено, що з 01.01.2004 страховий стаж обчислюється територіальними органами Пенсійного фонду відповідно до вимог Закону № 1058 за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку – на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності Законом № 1058.

Види трудової діяльності, за період до 01.01.2004, що зараховуються до стажу роботи, який дає право на пенсію, визначені статтею 56 Закону України “Про пенсійне забезпечення” (далі – Закон № 1788).

Згідно із статтею 62 Закону № 1788, основним документом, що підтверджує трудовий стаж, є трудова книжка. У разі відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній підтвердження наявного трудового стажу здійснюється у Порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 № 637, а саме: на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.

Для забезпечення обліку трудової діяльності працівника в електронній формі у повному обсязі постановою Кабінету Міністрів України від 27.11.2019 № 1084 було затверджено Порядок обліку трудової діяльності працівника, фізичної особи-підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі (далі - Порядок).

Пунктом 6 Порядку визначено, що відомості про трудову діяльність працівника подаються Пенсійному фонду України через веб портал у вигляді копій передбачених законодавством документів, виготовлених шляхом сканування з обов’язковим накладенням страхувальником або працівником кваліфікованого електронного підпису.

Пунктом 8 Порядку передбачено надання сканованих копій документів про стаж, що визначені Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 р. № 637.

Враховуючи викладене, скановану копію трудової книжки та інших документів про стаж можна подати засобами веб порталу, скориставшись пунктом меню особистого кабінету користувача “Комунікації з ПФУ” – “Відомості про трудові відносини”.

%D0%98%D0%B7%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%20%D0%B8%D0%B7%20%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8C%D0%BC%D0%B0%20%D0%9F%D0%A4%D0%A3-1.PNG

 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Влад
09.09.21 08:34

Проблемы индейцев вождя не волнуют. Кто не озаботится о внесении данных в течении 5 лет тот пролетает. Да и пенсии не будет - сам министр заявлял. Ее размер можно довести до такой суммы, что последующая отмена пенсии будет воспринята как логичный ход.
Проблема в том, что никто не знает ЧТО С ЭТИМ делать. Накопительные инструменты применяемые во всем мире - не работают у нас.

Ответить
  • Буржуй
09.09.21 09:46

Сомневающийся, Вас патриоты привлекут к отвественности за символы СССР.! А если серьезно-аналогоично- 88г. Москва, ЦКП МО обороны. Генштаб. Подтвердить ничего не возможно. Как сказал вчера Милованов-" Граждане сами должны себе копить и ни на что не расчитовать" . Чем уже лет 10 занимаюсь. Нам лет чере 15 дадут только нищенское пособие!

Ответить
  • Лора
09.09.21 15:05

В СССР пенсионеры которые жили в селах, в частности мои дедушка и бабушка получали 8, а затем 12 рублей и ближе к развалу союза 20руб. Да с такой пенсией они продолжали держать корову, до 75 летия и это было поверьте уже не легко, дедушка инвалид 2 группы, бабушка (с переломом позвоночника в молодости, просто чудо, что начала ходить ногами) мы дети и внуки каждую неделю ездили помогали, все каникулы, отпуска, выходные. Бабушка делала отличный творог, ряжанку, сметану, молоко топленое, торговала на рынке, тягала сумки, что руки обрывались.Вы такого не ели и не видели и вкуса не знаете, а сейчас какое г-но вам продают в магазинах! Если было бы здоровье, то они бы и в 80 бы этим занимались, чтобы выжить. Сушили фрукты, мешками сдавали заготовителям, абрикосы, сливы, вишни, груши, яблоки. К этому власти толкают народ, а говорят декоммунизация! Только вместо груш и яблок, мы будем собирать пластик и бутылки и рыться на свалках. А корова в Украине скоро станет экзотическим животным.

Ответить
  • Ирина
09.09.21 16:10

Про СССР можно забыть, для кого-то это время будет сказкой, для кого-то ужастиком. Вопрос в другом, я с нулевых пашу и плачу налоги.... А в итоге, если конечно доживу, ничего не получу.... И в раздумьях об этом, мне смешно когда меня убеждают быть честным налогоплательщиком... или дополнительно платить в какие-то накпительные ПФ(которые тут же разворуются).... 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям