Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


23.03.22
13576 13

Форс-мажорні обставини в умовах воєнного часу або хто має право на звільнення від відповідальності за невиконання умов договору

Артем Устюгов Адвокат, налоговый консультант

В умовах військової агресії Російської Федерації проти України більшість представників бізнесу в тій чи іншій мірі зіткнулися з неможливістю виконувати свої господарські зобов’язання перед контрагентами.

За загальними правилами, встановленими Господарським та Цивільним кодексами України, будь-яке зобов’язання, що грунтується на договорі, угоді, контракті, має виконуватися належним чином відповідно до умов такого договору/угоди/контракту та вимог актів цивільного законодавства.

При цьому, може звільнятися від відповідальності за порушення умов виконання зобов’язання особа, яка його порушила, у разі, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили.

Аналогічне за змістом положення міститься в п.2 ст.218 Господарського кодексу України.

Закон України «Про торгово-промислові палати в Україні» зазначає, що обставинами непереборної сили (форс-мажорними обставинами) є надзвичайні та невідворотні обставини, що об’єктивно унеможливлюють виконання зобов’язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов’язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами, а саме: загроза війни, збройний конфлікт або серйозна погроза такого конфлікту, включаючи але не обмежуючись ворожими атаками, блокадами, військовим ембарго, дії іноземного ворога, загальна військова мобілізація, військові дії, оголошена та неоголошена війна, дії суспільного ворога, збурення, акти тероризму, диверсії, піратства, безлади, вторгнення, блокада, революція, заколот, повстання, масові заворушення, введення комендантської години, карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, експропріація, примусове вилучення, захоплення підприємств, реквізиція, громадська демонстрація, блокада, страйк, аварія, протиправні дії третіх осіб, пожежа, вибух, тривалі перерви в роботі транспорту, регламентовані умовами відповідних рішень та актами державних органів влади, закриття морських проток, ембарго, заборона (обмеження) експорту/імпорту тощо, а також викликані винятковими погодними умовами і стихійним лихом, а саме: епідемія, сильний шторм, циклон, ураган, торнадо, буревій, повінь, нагромадження снігу, ожеледь, град, заморозки, замерзання моря, проток, портів, перевалів, землетрус, блискавка, пожежа, посуха, просідання і зсув ґрунту, інші стихійні лиха тощо.

Таким чином, оголошена Російською Федерацією війна, загальна військова мобілізація, введення комендантської години та військові дії є надзвичайними та невідворотними обставинами, з якими можна пов’язувати звільнення від відповідальності за неналежне виконання господарських зобов’язань.

28 лютого 2022 року Торгово-промислова палата України у своєму листі №2024/02.0-7.1 зазначила про те, що військова агресія Російської Федерації проти України починаючи з 24.02.2022 року до її офіційного закінчення є надзвичайною та невідворотною, об’єктивною обставиною для суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб по договору, окремим податковим та/чи інших зобов’язанням/обов’язком, виконання яких настало згідно з умовами договору, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання відповідно якого стало неможливим у встановлений термін внаслідок настання такої форс-мажорної обставини.

Однак, чи можна вважати лист Торгово-промислової палати України від 28.02.2022 року №2024/02.0-7.1 підставою для безумовного звільнення будь кого від відповідальності за порушення виконання зобов’язань за договором? 

Однозначно – ні!

Перш за все, звернемо Вашу увагу, що звільнення від відповідальності за неналежне виконання власних господарських зобов’язань перед контрагентом в жодному разі не можна ототожнювати з правом взагалі не виконувати взяті на себе зобов’язання.

По-друге, для звільнення від відповідальності за неналежне виконання зобов’язань за договором необхідна одночасна наявність у обставин наступних елементів:

  • не залежать від волі учасників цивільних (господарських) відносин;
  • мають надзвичайний характер;
  • є невідворотними;
  • унеможливлюють виконання зобов’язань за даних умов здійснення господарської діяльності.

Таким чином, однією з обов’язкових умов визнання обставини такою, що дає підставу для звільнення від відповідальності за невиконання умов договору, є причинно-наслідковий зв’язок між форс-мажорною обставиною та конкретними договірними зобов’язаннями, які суб’єкт господарювання не може виконати належним чином.

Тобто, сторона господарського зобов’язання повинна довести, що наявні обставини (оголошена Російською Федерацією війна, загальна військова мобілізація, введення комендантської години та військові дії) мають безпосереднє відношення на конкретне господарське зобов’язання.

Аналогічний підхід був застосований Верховним судом під час розгляду справ за №826/9302/17, №805/1087/16, №805/760/16.

Окремо зазначимо, що згідно абзацу 2 статті 617 Цивільного кодексу України, не вважається випадком або непереборною силою:

  • недодержання своїх обов’язків контрагентом боржника, 
  • відсутність на ринку товарів, потрібних для виконання зобов’язання, 
  • відсутність у боржника необхідних коштів.

Форс-мажорні обставини не мають преюдиційний (заздалегідь встановлений) характер, а при їх виникненні, сторона, яка посилається на дію форс-мажорних обставин, повинна це довести.

Слід відмітити, що необхідність доведення впливу форс-мажорних обставин на конкретне господарське зобов’язання, не виключає того, що наявність форс-мажорних обставин може бути засвідчено відповідним компетентним органом (Торгово-промисловою палатою України та уповноваженими нею регіональними торгово-промисловими палатами) шляхом видачі відповідного сертифікату.

Таким чином, підсумовуючи вищевикладене, приходимо до висновку, що суб’єкту господарювання для звільнення від відповідальності за неналежне виконання власних господарських зобов’язань внаслідок агресії Російської Федерації проти України необхідно вчинити наступні дії:

  • отримати сертифікат про наявність форс-мажорних обставин від Торгово-промислової палати України або уповноваженими нею регіональними торгово-промисловими палатами;
  • здійснити обгрунтування наявності причинно-наслідкового зв’язку між форс-мажорними обставинами та неможливість виконання конкретного господарського зобов’язання;
  • повідомити контрагента про наявність форс-мажорних обставин.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Бух
23.03.22 08:11

Мда, у кого війна , а у мать рідна. Юристи, схаменіться!! Держава, розумвючи ситуацію, змінює відповідальність за несплату податків, в суб'єкти господарювання розказують, що форс-мажору немає???? Одумайтесь ! Люди під ракетами в підвалах, міліони виїхали, інші взагалі пішли з життя, і все це треба довести якимось папірцем і сертифікатом? Ви серйозно?????

Ответить
  • Ольга
23.03.22 09:17

Бух,ТОРГОВО-ПРОМИСЛОВА ПАЛАТА УКРАЇНИ

28.02.2022 N 2024/02.0-7.1



Всім, кого це стосується


Торгово-промислова палата України (далі - ТПП України) на підставі ст. ст. 14, - 14-1 Закону України "Про торгово-промислові палати в Україні" від 02.12.97 N 671/97-ВР, Статуту ТПП України, цим засвідчує форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили): військову агресію Російської Федерації проти України, що стало підставою введення воєнного стану із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року N 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні".


Враховуючи це, ТПП України підтверджує, що зазначені обставини з 24 лютого 2022 року до їх офіційного закінчення є надзвичайними, невідворотнимита об'єктивними обставинами для суб'єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб по договору, окремим податковим та/чи іншим зобов'язанням/обов'язком, виконання яких(-го) настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання відповідно яких(-го) стало неможливим у встановлений термін внаслідок настання таких форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).

Ответить
  • бух
23.03.22 13:57

Ольга,я не совсем поняла Ваш комментарий. что Вы хотели сказать? в статье идет речь о том, что это письмо - никакого значения не имеет. а я хочу понять, а что тогда имеет?

Ответить
  • Ольга
23.03.22 09:13

Бух,

ЩОДО ЗАСВІДЧЕННЯ ФОРС-МАЖОРНИХ ОБСТАВИН


17.03.2022


Торгово-промислова палата України (далі - ТПП України) враховуючи надзвичайно складну ситуацію, з якою зіткнулась наша країна, ухвалила рішення спростити процедуру засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).


З метою позбавлення обов’язкового звернення до ТПП України та уповноважених нею регіональних ТПП і підготовки пакету документів у період дії введеного воєнного стану, на сайті ТПП України розміщено 28.02.2022 року загальний офіційний лист ТПП України щодо засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) (за змістом зразка вказаним нижче). Це надасть можливість за необхідністю роздруковувати відповідне підтвердження всім, кого це стосується.

Ответить
  • Ольга
23.03.22 10:48

Уважаемый Артем Устюгов, может ваши размышления правильны на территории Львовской, Ивано-Франковской  областей, а что будет подтверждать Волноваха и Мариуполь, Лисичанск, Северодонецк, Изюм. Мы все в разных условиях. Нас реально бомбят на Донбассе да и Харьков не лучше. Не усложняйте нашу и без того очень проблемную жизнь.

Ответить
  • Ирина
23.03.22 23:26

А что делать у кого международные контракты и груз застрял в перевалочных портах других стран так как море закрыто, что и кому писать? Иностранные порты сказали , что демеренж и хранение платить обязательно - это наши проблемы.

Ответить
  • Артем
23.03.22 19:14

Ольга, абсолютно с Вами согласен. Моя статья как раз о том, что предприятия с разных регионов Украины в разных условиях.

Ответить
  • Валерий
23.03.22 13:15

Горе от ума.

Ответить
  • Дмитрий
23.03.22 13:22

Автор статьи все написал правильно и статья содержит ответы на ваши вопрос, уважаемые комментаторы.
Ольга, если в Волновахе у работодателя на счету есть деньги, бухгалтер и доступ к счету, а зарплату он не выплатил и его работники остались в той же Волновахе еще и без денег - это не форс-мажор, перед работниками он должен будет отвечать не смотря на письмо ТПП. А если небыло бухгалтера - ему нужно будет просто доказать, ч то в связи с войной. В статье о другом и не написано.Бух - речь идет не о налогах по большей части в статье, ссылки на ГКУ и ЦКУ могут навести Вас на эту мысль. Речь больше о гражданских и хозяйственных обязательствах. С налогами все еще сложнее, и юристы тут ни при чем.

Ответить
  • бух
23.03.22 13:55

Дмитрий,извините за нескромный вопрос, а как доказать? искать свидетелей? а кто, интересно знает, был доступ к счету или нет? а работники, которые спасали свои жизни (понимаете, жизни!!!!) и уехали, не написав никакого заявления, они тоже должны что-то доказывать? не сомневаюсь, что после войны все начислят и все выплатят. но здесь речь не о работниках, а о договорных отношениях с поставщиками/покупателями. и автор статьи говорит, ребята, то что в стране война  - то фигня. раз вы арендуете у меня офис - платите аренду! и мне пофиг, что вас бомбят... это как пример... а если в арендованных помещениях разбомбят чужое имущество - ну то да, это уже форс-мажор, но до момента разбомбления со мной надо расчитаться. вы так это видите??

Ответить
  • Галина
23.03.22 14:38

бух, вы кругом правы, коллега

Ответить
  • Ирина
23.03.22 23:26

А что делать у кого международные контракты и груз застрял в перевалочных портах других стран так как море закрыто, что и кому писать? Иностранные порты сказали , что демеренж и хранение платить обязательно - это наши проблемы.

Ответить
  • Ірина
28.03.22 10:46

Артем написам свій коментар в залежності від того законодавства та судової практики, яка є на даний час. Як не здається цинічним, але... Хто помер, а хто виїхав знаєте тільки Ви, нажаль інші органи та люди про це не знають, тому і підлягає доказуванню. Щодо міжнародних контрактів. то Ва  необхідно підняти той контракт, в ньому прописано за яким законодавством вирішуються спори і питання, а також хто несе ризики (Інкотермс)

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям