Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


09.05.22
11981 4

Призупинення трудового договору: більше питань ніж відповідей

Ющенко Олексій Адвокат, керівник корпоративної практики в адвокатському об'єднанні

Одним із наслідків мала деструктуризацію ринку праці. Багато підприємств фактично зупинили свою роботу або перемістились до іншої області, втратили масштаб і т.д., а працівники, тікаючи від війни іноді полишали робочі місця навіть без попередження. 

Тому розповсюдженим у трудових відносин стало призупинення трудового договору. Які нормативні акти це врегулювали та які на сьогоднішній день найбільш гострі питання виникли з юридичної точки зору як у працівника, так і роботодавця – аналізуємо у статті. 

24 березня 2022 року набув чинності Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» N2136-IX (надалі – Закон), у якому серед інших положень також було передбачено можливість призупинення трудового договору. 

Закон таке призупинення трактує, як тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором. По суті це «заморожування ситуації», наслідком якого є те, що трудові відносини зберігаються, однак ні у однієї зі сторін не виникає жодних зобов’язань під час такого призупинення.  

Чи прописані чіткі критерії для призупинення трудового договору?

Підставою для призупинення може бути в тому числі і військова агресія проти України, в умовах якої відсутня можливість надання та виконання роботи. Тобто сам по собі факт оголошення воєнного стану чи прояв агресії не є підставою для того, щоб скористатись таким правом, оскільки Закон чітко встановлює обов’язковий елемент – неможливість надання або виконання роботи і, відповідно, причинно-наслідковий зв'язок між військовою агресією, як причиною, та такою неможливістю, як наслідком.

На перший погляд все виглядає логічним, але чіткі критерії визначення у якому випадку надання та виконання такої роботи є неможливим – відсутні. Звісно, якщо ваше підприємство перебуває в зоні активних воєнних дій, то навряд чи одна зі сторін буде сперечатись щодо застосування призупинення. Однак, якщо розглянути питання трохи по-іншому, то ми виявим можливість потенційного конфлікту.

Так, для прикладу, ви – роботодавець (скажімо, сільгоспвиробник) і підприємство перебуває в помірно благополучному районі. Ваш працівник повідомляє, що призупиняє трудовий договір і тимчасово виїжджає закордон. Ферма та худоба (умовно) не будуть чекати поки війна скінчиться, а, отже, ви стаєте заручником «свавілля» працівника. 

Аналогічна ситуація і з іншого боку, коли діяльність підприємства зупинена його власником не з об’єктивних причин, а «про всяк випадок», але вам потрібні засоби до існування. 

З цього вбачається, що нас може чекати хвиля трудових спорів.

На які важливі питання щодо режиму призупинення трудових відносин потрібно знати відповіді

- Чи необхідно видавати наказ про призупинення трудового договору? Так, необхідно щодо кожного працівника з яким він призупиняється.

- Чи вносити до трудової книжки запис про призупинення трудового договору? Ні, не вносити.

- Чи враховується до стажу роботи період призупинення дії трудового договору, що дає право на щорічну відпусткуОскільки у період призупинення дії трудового договору працівник фактично не працює і не отримує заробітну плату, то такий період не враховується до стажу роботи.  

- Як повідомляти про призупинення трудового договоруМінекономіки рекомендує сторонам трудового договору повідомляти одна одну про призупинення трудового договору письмово або в електронній формі та використовувати технічні засоби електронних комунікацій (коментар Мінекономіки до Закону № 2136 від 23.03.2022). 

Проте постає питання, чи буде в майбутньому при можливому трудовому спорі, прийняте судом як належне, наприклад, смс-повідомлення від вашого керівництва про призупинення роботи?  На  мою думку, необхідно забезпечити надсилання працівнику безпосередньо копії наказу для ознайомлення.

- Як відображати в звіті 4ДФ призупинення дії трудового договору? Якщо доходів даному працівнику за конкретний місяць не сплачувалось, то такий працівник в 4ДФ не зазначається.

- Якщо трудовий договір призупинений, чи буде сплачений лікарняний за час призупинення? Ні, за винятком лікарняних у зв’язку із вагітністю та пологами.

Чи можна стягнути відшкодування за неотриману заробітну плату?

Найбільше виникає запитань щодо ч. 3 ст. 13 Закону, яка визначає, що відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового договору у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України.

По-перше, необхідно зазначити, що це, по суті, є стягненням втраченої вигоди, а тому скоріше за все стягненню підлягає тільки сама заробітна плата без надбавок та доплат. Однак, можливо судова практика піде і по іншому шляху, бо однозначної відповіді нормативні документи не містять.

По-друге, таке право стягнення має тільки сам працівник і механізму централізованої компенсації не передбачено. Це означає, що працівник самостійно буде звертатись до суду із позовом про стягнення. Наразі Верховним Судом в Постанові КЦС ВС від 14 квітня 2022 року у справі № 308/9708/19 сформульовано висновок щодо можливості розгляду позовів до РФ і при цьому суд має право ігнорувати імунітет цієї країни та розглядати справи про відшкодування шкоди, завданої фізичній особі в результаті збройної агресії РФ. Але постає питання: що робити працівнику потім із таким рішенням? Як воно буде реалізовуватись?

На сьогодні такого правового механізму немає. Можливо, у майбутньому держава передбачить можливість, до прикладу, передання права стягнення державі, тобто відступлення державі права вимоги до росії, як це передбачено в законопроекті № 7198 (так званого Проекту Закону про компенсацію за знищене нерухоме майно).

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Олексій
10.05.22 22:11

Я , 25.02.2022 коли почалась війна, вступив до тро, і два з половиной місяці не був на роботі.Я повідомив директора що я звільняюсь.Після чого роботодавець скинув смс в телеграм з якого числа звільнитись.Коли я скинув в телеграм заяву від руки написаною.Вони почали кидать предьяви.Щоб я їхав в офіс підпис ставить.У мене нема часу.

Ответить
  • Елена
06.06.22 15:46

Олексій, у вас контракт заключен? Нашим работникам, у кого есть контракт с ТРО, мы платим среднемесячную зарплату, как и контрактникам с ВСУ...

Ответить
  • Дмитро
17.05.22 12:20

/Вони почали кидать предьяви/ тому що дятли

Ответить
  • Алена
06.06.22 15:09

С Марта месяца несколько сотрудников находятся на оккупированной территории. За всё это время их табелировали (ставили неявку), но ЗП начисляли и перечисляли по Май включительно. На данный момент нет средств платить даже тем, кто работает и было принято решение приостановить труд. договор с сотрудниками, которые отсутствуют несколько месяцев. Сообщить об этом сотрудникам нет возможности, связи с ними нет несколько недель. Надеюсь, что претензий по данному вопросу потом нам не "предъявят"...

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям