Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


04.07.22
8097 13

Аліментщик на підприємстві, але зарплата не нараховується. Що робити?

Татьяна Батура Бухгалтерські послуги.Кадрові послуги. Консультації з податкового законодавства. Аудит бухгалтерського та податкового обліку.Корпоративне право.

Роботодавець та його проблеми. Роботодавець зобов’язаний утримувати аліменти незалежно від того, як виплачує зарплату — готівкою чи на картку. Якщо є постанова виконавця — є відрахування.

Загальне правило: заборонено обмежувати працівника вільно розпоряджатися своєю зарплатою. Але є виняток:  стаття 2 Закону № 108 і стаття 127 Кодексу законів про працю України (КЗпП), які передбачають, що відрахування із зарплати здійснюють лише в передбачених законодавством випадках.

Постанова виконавця про звернення стягнення на зарплату й інші доходи боржника є обов’язковою для роботодавця (ст. 68—73 Закону України «Про виконавче впровадження від 02.06.2016 № 1404-VII). За невиконання законних вимог виконавця роботодавці несуть відповідальність (ст. 188-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, ст. 382 Кримінального кодексу України). Як би не хотілося допомогти працівникові, а аліменти треба утримати.

Встановлені на період карантину правила ніяк не поліпшують становище боржника аліментів і не ставлять на паузу утримання за виконавчим листом. Тож маєте продовжувати відраховувати аліменти із зарплати працівника за виконавчим листом. Але й тут не все так просто.

А якщо зарплату не нарахували? Наприклад, цілий місяць була відпустка за свій рахунок.  Адже будь-який працівник за погодженням із роботодавцем може взяти відпустку без збереження зарплати на період карантину, встановленого КМУ. Таку можливість передбачає Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню короно вірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 № 530-ІХ. Або нарахованої суми замало, щоб утримати аліменти. Як бути у цьому випадку?

Якщо стягнути аліменти неможливо, мусите нарахувати боржникові заборгованість зі сплати аліментів.

Screenshot_26.png

Залишок несплаченої суми заборгованості покажіть у графі «Примітка» Звіту про здійсненні відрахування і виплати. Позначте причину несплати: «відсутність заробітку або недостатня суму заробітку».

Що робити з працівником?  Поясніть працівникові, що утримувати аліменти за виконавчим документом — це не ваша забаганка. У зв’язку з істотною зміною матеріального або сімейного стану він може спробувати розірвати або змінити угоду про сплату аліментів. Якщо інша сторона буде проти, то звернутися до суду. Щойно пристави або стягувач відкличе виконавчий документ, ви перестанете утримувати аліменти. Іншого варіанта немає.

Якщо працівник сплачує аліменти не примусово, а добровільно, то тут можливі два варіанти.

  1. 1. За власною ініціативою. За цього варіанта підстава для утримання аліментів — заява працівника на відрахування аліментів на дитину (ч. 1 ст. 187 Сімейного кодексу України; СК).
  2. 2. За договором. Договір про виплату аліментів на дитину укладають батьки (ст. 189 СК). У цьому разі підстава для утримання аліментів — заява працівника про відрахування аліментів на дитину, до якої зазвичай долучають копію договору між батьками.

Оскільки таке відрахування — добровільне волевиявлення одного з батьків, заяву можна відкликати будь-коли і припинити відрахування.

А отримувати зарплату через касу працівник має повне право. Роботодавець не має права примусити його отримувати виплати у безготівковій формі.

Зарплату працівникам виплачують за місцем роботи (ч. 4 ст. 24 Закону № 108). Зразок формулювання заяви працівника для цього випадку:

screenshot_29.png

ПРИКЛАД тексту ЗАЯВИ від працівника: 

“На підставі частини п’ятої статті 24 Закону України «Про оплату праці» починаючи із виплати за першу половину січня ____ року  прошу видавати мені заробітну плату готівкою”.

Якщо підприємству незручно заради одного працівника утримувати касовий відділ, спробуйте переконати працівника отримувати зарплату на картку, а питання з аліментами розв’язати у інший спосіб.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Тамара
04.07.22 09:58

А як зрозуміти  ось це ?  Закон України від 15.03.2022 № 2129-IX (Статус: Чинний)


ЗАКОН УКРАЇНИ


Про внесення зміни до розділу XIII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про виконавче провадження"   припиняється звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інший дохід боржника (крім рішень про стягнення аліментів та рішень, боржниками за якими є громадяни Російської Федерації);


визначені цим Законом строки перериваються та встановлюються з дня припинення або скасування воєнного стану.

Ответить
  • Антонина
04.07.22 10:14

Тамара, "крім рішень про стягнення аліментів"

Ответить
  • дина
04.07.22 10:17

у нас аліменТщик з примусовим стягненням- усі працівники у відпустці за свій рахунок, бо немає роботи-ВІЙНА у нас..   чия це проблема -аліменти  під час війни- аліментщика чи підприємства ?чи достатньо нараховувати мінімальні суми відносно прожиткового мінімуму і фіксувати в звітності з мінусом?

Ответить
  • дина
04.07.22 10:31

антоніна- аліментщиків- громодян раші   !!!

Ответить
  • Андрей
11.07.22 11:35

дина, Забувайте ви це дурне слово. Немає раші, а є Російська Федерація, або у крайньому разі РФ. Звикайте потроху. Вам там жити.

Ответить
  • Тамара
04.07.22 11:04

дина, теж так прочитала

Ответить
  • Андрей
11.07.22 11:33

Тамара, Законодатель, по доброй традиции, выразился коряво. К "громадянам Російської Федерації" относятся то ли слова "аліментів і рішень", то ли только "ришень". Как хотите, так и понимайте. 

Ответить
  • Світлана
04.07.22 11:56

Наші бюрократи яких ми вже не можемо прогодувати , може перестануть всю свою роботу перекладати на підприємство ? 

Ответить
  • дина
04.07.22 13:53

так, світлана- мінфін десь сидить  в бункерах і штампує і коментує закони- ніби нічого НЕ сталося- акцент навіть більше на ковід  - і це в липні 2022го року- хоч стій- хоч падай- якщо комп"ютери НЕ розбомбили- висновок- "у вас все супер!"

Ответить
  • Тетяна
04.07.22 15:38

А з якої суми розраховувати аліменти , якщо відрядна оплата праці?
Що робити, якщо працівник після тривалої відпустки за свій рахунок, вирішив звільнитись? 

Ответить
  • Андрей
11.07.22 11:37

А если временно расторгнуть с работником трудовой договор? Тогда будут начисляться алименты или нет? В исполнительной службе мне ничего не ответили - то ли сами не знают, то ли не хотят говорить неудобную для них правду.

Ответить
  • Муха
17.07.22 08:55

Андрей, треба писати звернення згідно ЗУ "Про звернення громадян"..відповідь письмова та обгрунтована повинна бути.."нічого не відповіли" такого бути не може..на 1545 через ЕК напишіть скаргу

Ответить
  • Муха
17.07.22 08:50

ви знаєте, що можна без договору та без суду платити? алміменти..Ще раз перечитайте НПА..особливо  СКУ

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям