Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


22.07.22
3608 0

Авто у ФОП на загальній системі. Що з витратами?

Татьяна Батура Бухгалтерські послуги.Кадрові послуги. Консультації з податкового законодавства. Аудит бухгалтерського та податкового обліку.Корпоративне право.

AutoVantazhPerevez18(1).jpg

Про кого мова?  ФОП на загальній системі оподаткування.

Яке авто? Вантажний автомобіль 

Нагадую класифікацію вантажних авто:

Час від часу питання виникає у наших клієнтів. ЧИ МАЄ ПРАВО ФОП НА ЗАГАЛЬНІЙ СИСТЕМІ ОПОДАТКУВАННЯ НА ВИТРАТИ ПО ВАНТАЖНОМУ АВТО.

Нагадаю такий законодавчий момент: до 23.05.2020 року ФОП  на загальній системі оподаткування не мав права включати до складу витрат, пов’язаних із провадженням господарської діяльності, витрати на утримання вантажних автомобілів. Адже такі витрати належали до витрат на придбання та утримання основних засобів подвійного призначення, які не включають до складу витрат підприємця (пп. 177.4.5 Податкового кодексу України, ПК).

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 16.01.2020 № 466-ІХ вніс зміни, зокрема до підпунктів 177.4.5, 177.4.6 ПК, які набрали чинності з 23.05.2020 року.

З урахуванням внесених змін до основних засобів, які не підлягають амортизації, належать:

  • земельні ділянки;
  • об’єкти житлової нерухомості;
  • легкові автомобілі.

Вантажні автомобілі з цього переліку виключено.

Тобто, з 23.05.2020 р. вантажні автомобілі, у т. ч. сідельні тягачі та напівпричепи, які призначені для перевезення вантажів, не відносяться до основних засобів подвійного призначення, що не підлягають амортизації.

Отже, підприємець на загальній системі оподаткування з 23.05.2020 р. має право включати до складу витрат:

  • витрати, пов’язані з провадженням його господарської діяльності; витрати на утримання вантажних автомобілів, зокрема, витрати на технічне обслуговування, ремонт, придбання запчастин, тощо;
  • вартість використаних пально-мастильних матеріалів після одержання, доходу, який безпосередньо пов’язаний з понесеними витратами від здійснення підприємницької діяльності, на підставі документально підтверджених первинних документів, зокрема угод, актів виконаних робіт (наданих послуг), товарно-транспортних накладних, розрахункових документів, тощо.

Аналогічна позиція податківців з цього питання викладена у листі ДПС від 22.07.2020 № 3003/ІПК/99-00-04-05-03-06.

 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям