Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


01.08.22
3627 2

Смерть роботодавця . Як може працівник звільнитися?

Татьяна Батура Бухгалтерські послуги.Кадрові послуги. Консультації з податкового законодавства. Аудит бухгалтерського та податкового обліку.Корпоративне право.

До 19.07.2022. У разі смерті роботодавця — фізичної особи працівник міг тільки через суд встановити факт припинення трудових відносин.

Що змінилося. Працівник може звільнитися через центр зайнятості.

Як реалізовувати. Якщо роботодавець — фізична особа помер, або суд визнав особу безвісно відсутньою чи оголосив померлою, якщо можливо, працівник просить члена сім’ї колишнього роботодавця надати копію свідоцтва про смерть чи рішення суду про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою. Далі працівник звертається до будь-якого центру зайнятості. Працівник подає в електронній або паперовій формі заяву про припинення трудового договору, викладає інформацію, і якщо є — додає копію свідоцтва про смерть чи копію рішення суду.

Датою припинення трудового договору вважають день, коли працівник подав заяву. Центр зайнятості за місцем звернення працівника у день припинення трудового договору повідомляє про це:

Державну податкову службу України;Пенсійний Фонд України.

Порядок припинення трудового договору на підставі пункту 8-1 частини першої статті 36 КЗпП встановить Кабінет Міністрів (ч. 4 ст. 36 КЗпП).

Нажаль є випадки,коли Центри зайнятості станом на  26.07.2022 не мали інструкції з порядку дій у подібної ситуації, але чекаємо.

 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Тетяна
01.08.22 15:03

Проблема у тому, що тобі просто можуть не дати це свідоцтво про смерть. І - звільнитися без нього ти не можеш((

Ответить
  • Татьяна
02.08.22 11:01

Тетяна, може бути і так, але родичи роботодавця  також зацікавлені в звільнені працівників.  Тому тількі перемовини та запит, щоб надіслали фото  копію на вайбер  наприклад.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям