Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


10.11.22
3440 6

ТОП-3 поради при виборі КВЕДу

AVS | Анастасія Волевач Бухгалтер-експерт | Розповідаю просто про складне в @avs.school | Навчила 15000+ бухгалтерів працювати без помилок та нервів | Меторство лекторів

Як правильно обрати КВЕД? 

Неправильний або відсутній КВЕД — це одна з основних причин проблем для ФОП на будь-якій системі оподаткування. 

На загальній системі – можуть зняти витрати, якщо працювати без КВЕДу (ніби то це не пов’язано тоді з госп. діяльністю) 

На єдиному податку – переведуть примусово на загальну систему за роботу без КВЕДу. 

 

Тому даю ТОП-3 поради, на що звернути увагу при виборі КВЕДу:

 

1️⃣ Кількість КВЕДів не обмежена. Тому додавайте суміжні або схожі. Немає відповідальності за КВЕД без діяльності. А от за діяльність без КВЕДу - цілком. 

 

Тут основні помилки резюмувала в такі правила: 

📍 для оптової та роздрібної торгівлі або ж виробництва і торгівлі необхідно додавати окремі КВЕДи;

📍 торгівля в спеціалізованому магазині, неспеціалізованому магазині і через інтернет — найчастіше три різних КВЕДа.

📍 при наданні супутніх послуг при продажу товарів не забувайте додати КВЕД (наприклад, послуги доставки, зборки, упаковки, дизайнерські послуги і т.д.). Мова про випадки, коли, наприклад, доставка не у вартість товару включається (тоді клієнт просто платить за товар), а коли послуга виділяється окремо.

📍 при наданні послуг агента (представника) при продажу товарів необхідно додати КВЕД і для реалізації такого товару. Наприклад, комісійна торгівля чи «дропшипінг» — КВЕД має бути і під продаж товару і під надання посередницьких послуг, якщо звісно за умовами договору ФОП є поседерником, агентом, представником та реалізує товар.

📍 при продажі інших супутніх (неосновних) товарів також додаємо під це КВЕДи (приклад, квітковий магазин продає декор, картини, подарунки)  

 

2️⃣ НЕ потрібно додавати КВЕДи, які заборонені на єдиному податку

У реєстраційних діях можуть відмовити або потім при перевірці можуть бути питання, чи не здійснює ФОП забороненого виду діяльності.

Але, інколи, КВЕД містить в собі і дозволені, і заборонені види діяльності. Такі КВЕДи додаємо, якщо потрібно для роботи. Але інколи може виникнути потреба трохи посперечатись з податковою, чому додаєте такий вид діяльності. Будьте готові 🙂 

 

Приклад: 

👉 КВЕД 69.20 «Діяльність у сфері бухгалтерського обліку й аудиту; консультування з питань оподаткування» 

 ⁃ Облік і консультування дозволені для ФОП на ЄП, а ось аудит - ні (крім 2%)

👉 КВЕД 47.30 Роздрібна торгівля пальним 

 ⁃ Торгівля пальним на ЄП заборонена, але в цей КВЕД входять і не підакцизні ПММ (наприклад, масло для авто) 

 

3️⃣ Ваші КВЕДи мають бути саме в реєстрі платників єдиного податку (звісно, для ФОП на ЄП) 

Розповсюдженою є ситуація, коли вносили зміни тільки через реєстратора (в т.ч. через «ДІЯ» онлайн), не подали заяву до податкової або її не побачили, або її відхилили, а ви про це не знали і т.д… 

Щоб не злетіти зі спрощеної системи, види діяльності мають бути саме в реєстрі платників єдиного податку. 

 

Якщо реєстри не працюють, то перевірити КВЕДи можна: 

📍 В особистому електронному кабінеті податкової, 

📍 Отримавши Витяг з реєстру платників ЄП (можна онлайн).

 

Витяг з реєстру платників ЄП в цілому рекомендую отримувати після будь-якої реєстраційної дії, яка стосується змін в цьому документі. Так менше ризиків, що потім щось злетіло, реєстри не працюють, через три роки не пам’ятаємо «а що там було» і т.д.

 

Поставте + в коментарях, якщо мої поради були корисними. 

Напишіть, чи допускали ви помилки по цих пунктах раніше?

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Наталья
10.11.22 10:02

+++

Ответить
  • Анастасия
10.11.22 13:03

Наталья, дякую!

Ответить
  • Галина
10.11.22 12:32

Дякую!

Ответить
  • Анастасия
10.11.22 13:03

Галина, рада, що було корисно!

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
15.11.22 10:15

Насчёт КВЕДов, которые містить в собі і дозволені, і заборонені види діяльності. Позиция ДПС:  https://zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=9074 
Если регистрируетесь через Дію и хотите зарегистрироваться плательщиком ЕН с КВЕДами, которые содержат в себе заборонені види діяльності, то через Дію это делать категорически нельзя, т.к. представители Дії на моё предложение: "необхідно або виправити цю ситуацію, або попереджати користувача, що у разі вибору певних КВЕДів, заяву з єдиного податку йому слід подавати не через Дію, а самостійно – через електронний кабінет ДПС або іншу платну/безкоштовну програму", ответили, что "Так, ви праві. В Дії  немає можливості редагувати КВЕДи.".
Что касается предупреждений плательщика – то Дія решила с этим не заморачиваться. 
Кроме того, что, якщо код виду діяльності за КВЕД ДК 009:2010 передбачає кілька видів господарської діяльності, в тому числі ті, які не дають права на застосування спрощеної системи оподаткування, то ФОП – платник єдиного податку у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування зазначає перелік видів діяльності, які віднесено до відповідного коду, крім видів господарської діяльності, на які встановлено заборону; – в декларациях, на мой взгляд, также следует указывать КВЕДы таким образом...

Ответить
  • Татьяна
15.11.22 13:28

+++++

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям