Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


01.12.22
5099 0

Достроковий вихід на пенсію в Україні 2022

Ця стаття буде про достроковий вихід на пенсію за стажем за новим законом.

Багато хто з пенсіонерів цікавився цим питанням, тому, як і обіцяла, випускаю відео та статтю на цю тему. Звичайно, зараз війна, нову роботу у разі звільнення знайти складно, особливо людині передпенсійного віку.

 

У цій статті Ви дізнаєтесь:

- який зараз пенсійний вік для виходу на пенсію;

- хто має право на достроковий вихід на пенсію в Україні 2022 року.

 

Також рекомендую своє відео на тему дострокового виходу на пенсію за посиланням: https://youtu.be/JdZQ_xL1OZQ 

 

Який зараз пенсійний вік для виходу на пенсію

 

Щоб говорити про достроковий вихід на пенсію, треба розуміти, а який взагалі пенсійний вік згідно із законом. Можливо, хтось його вже досяг і може спокійно йти та оформлювати пенсію за віком, без жодних дострокових виходів.

Умови призначення пенсії за віком та сам пенсійний вік зазначені у ст. 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

І мінімальний пенсійний вік зараз становить 60 років. Але для того, щоб вийти на пенсію у 60 років, потрібно мати певний страховий стаж.

З 1 січня до 31 грудня 2022 року вийти на пенсію у 60 років можуть люди, у яких страховий стаж становить не менше 29 років. Далі аж до 2028 року цей розмір необхідного страхового стажу збільшуватиметься щороку додатково 1 рік страхового стажу, таким чином, що до 2028 року мінімальний страховий стаж, який буде необхідний для виходу на пенсію у 60 років, становитиме не менше 35 років. Але поки, 2022 року, цей страховий стаж ще 29 років.

Якщо страховий стаж становить від 19 до 29 років, людина зможе вийти на пенсію у 2022 році у 63 роки.

За наявності стажу від 15 до 19 років на пенсію цього року зможуть вийти громадяни 65-річного віку.

Якщо громадяни не накопичили до 2022 року 15 років стажу, вони зможуть вийти на пенсію у 65 років і отримувати соціальну виплату. На сьогодні така виплата складає 2027 грн. і вона дорівнює розміру мінімального прожиткового мінімуму особам, які втратили працездатність.

 

Хто має право на достроковий вихід на пенсію в Україні 2022

 

29 квітня 2022 року в газеті «Голос України» було опубліковано, і наступного дня набрав чинності Закон України від 15 лютого 2022 року № 2040-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства».

Цим законом було поновлено право деяких громадян України на достроковий вихід на пенсію.

 

Умови для дострокового виходу на пенсію в Україні наразі такі:

- Вас звільнили не більше як за півтора роки до досягнення пенсійного віку;

- Вас звільнили за ініціативою власника або уповноваженого ним органу у зв'язку із змінами в організації виробництва та праці, у тому числі з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності чи штату працівників, або ж у зв'язку із виявленням невідповідності працівника посади за станом здоров'я.

Зверніть на це увагу, тих, хто звільнився за власним бажанням, за згодою сторін або за будь-якими іншими статтями, крім скорочення штатів, ліквідації підприємства або виявленої невідповідності стану здоров'я, право на достроковий вихід на пенсію за новим законом не надається;

- після звільнення Ви стали на облік у службі зайнятості та для Вас відсутня підходяща робота;

- Ви вже маєте необхідний повний страховий стаж у розмірі, передбаченому абзацом першим частини першої статті 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Цей повний страховий стаж за загальним правилом становить 35 років для чоловіків та 30 років для жінок.

Відповідно, якщо Ви звільнені за перерахованими вище статтями, не більше ніж за 1,5 роки до досягнення пенсійного віку, і у Вас вже є 35 років страхового стажу для чоловіків, або 30 років для жінок, то Ви зможете вийти на пенсію достроково. Звісно, ​​перед цим доведеться пройти невелику процедуру у службі зайнятості.

Ну а якщо Ви якомусь із цих параметрів не відповідаєте, то, на жаль, достроково вийти на пенсію Ви за новим законом не можете. При цьому не слід забувати про те, що є й інші норми для інших пільгових категорій осіб, які можуть вийти на пенсію раніше, ніж зазвичай. Тут уже Вас потрібно проконсультуватися з Вашого питання з адвокатом чи фахівцем у пенсійних справах.

 

У цій статті я розповіла про достроковий вихід на пенсію за стажем за новим законом. Також вже опубліковано статті та відео на тему оформлення пенсії онлайн та про те, як отримувати пенсію тим, хто опинився на непідконтрольній Україні території. 

Також рекомендую своє відео на тему дострокового виходу на пенсію за посиланням: https://youtu.be/JdZQ_xL1OZQ 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям