Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


06.01.23
13400 26

Коли ФОП може не надавати Додаток 1 (ЄСВ) до річної декларації з єдиного податку?

Седляр Оксана Головний бухгалтер "ТАКСЕР"

Автор: Оксана Седляр, головний бухгалтер компанії Таксер. 

Сьогодні я натрапила на коментар до статті свого колеги, в якому один з читачів у відповідь на те, що не завжди треба подавати Додаток 1, наголосив, що: “Додаток 1 це невід'ємна частина декларації... ”

Так, Додаток 1 це невід'ємна частина декларації, але в усіх правилах є виключення. 

Хочу більш детальніше розповісти про нюанси та тонкощі подачі саме цього звіту та надати вам вичерпну відповідь на всі турбуючі питання. Так почнемо:

 

1. Не подавати Додаток 1 може ФОП на єдиному податку, який весь 2022 рік:

працював за трудовим договором за основним місцем роботи за умови, що його роботодавець щомісяця платив за нього ЄСВ в розмірі не менше мінімального. Спеціально повідомляти податкову про те, що ФОП працює за трудовим договором не потрібно

був пенсіонером (будь-яким, у т. ч. втратою годувальника, вислугою років, чорнобилець тощо), або досяг пенсійного віку і отримував пенсію, або соцдопомогу

був інвалідом будь-якої групи

був мобілізований, за умови, що він не має найманих працівників. 

Зверніть увагу, що ФОП, які були прийняті на військову службу за контрактом, не звільняються від сплати ЄСВ за себе!

 

2. Ви запитаєте “Як тоді заповнити Додаток 1, якщо я вийшов на пенсію/мобілізований/набув статус інваліда/працюю за трудовим договором за основним місцем роботи не весь рік, а наприклад, з травня 2022 року по грудень 2022 року?»

Все просто, пояснюю детально:

  • у строках за місяці, коли не був сплачений ЄСВ, потрібно вказати «0» у графах 2 та 4, у графі 3 залишити «22%», в нашому прикладі це треба зробити за місяці в період з травня по грудень включно.

Важливо! Якщо ФОП вийшов на пенсію або отримав інвалідність протягом 2022 року, то Додаток 1 він заповнює з січня до того місяця (включно), в якому він подав заяву на пенсію або оформив інвалідність. За інші місяці поля залишаємо порожніми або з прочерками, якщо це звіт на паперовому носії.

 

3. Чи інше актуальне питання: “Що вказувати в Додатку 1, якщо ФОП з 1 березня 2022 року та до кінця 2022 року користувався правом про добровільну сплату ЄСВ під час дії воєнного стану?

Те саме,  у строках за місяці, коли не був сплачений ЄСВ, потрібно вказати «0» у графах 2 та 4, у графі 3 залишити «22%», в нашому прикладі це місяці з березня по грудень включно.

Я сподіваюсь, що ці поради стануть вам в нагоді. Якщо виникли питання — будь ласка, коментуйте або пишіть нам звернення до саппорту сервісу.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • фоп
06.01.23 09:33

Мова йде про тимчасово пустий додаток, таких буде багато через рік.
Річ у тому, що додаток можна не подавати, коли він пустий.
Але як визначити, що платник умисно не подав пустий додаток, а не забув його подати, коли, наприклад, важливі терміни обробки додатка?
Загального підходу тут немає.
Хтось каже: я не подаю, хтось просто не подає мовчки, хтось подає нулі... Кожен обирає сам.

Ответить
  • Оксана
06.01.23 11:12

фоп, авжеж, ваш ФОП це лише ваша зона відповідальності і ви маєте право самі вирішити та надати пустий Додаток, але за певних умов, що описані вище, можна цього не робити.
Стосовно того, як визначити, що платник умисно не подав пустий додаток, а не забув його подати, коли, наприклад, важливі терміни обробки додатка, то тут все просто, податкова володіє інформацією про набуття вами статусу пенсіонера, інвалідності, працевлаштування та ін., але, якщо у вас є бажання, то ви можете додатково їй це повідомити/перевірити.

Тут, як кажуть, можна і літом замерзнути, але ж шубу ми літом не вдягаемо.

Ответить
  • фоп
06.01.23 11:54

Шубу Ви не вдягаєте, але ж, мабуть, маєте у гардеробі?
Перечитайте, будь ласка, перший коментар уважніше, бо виходить так:
 - Добрий день!
 - Дякую, я вже снідала...
Мова йшла НЕ про пенсіонерів, звільнених від сплати тощо.
Ви не уважні: суть у терміні настання факту, бо якщо ПФУ не отримає пустий додаток в перших числах, то можливо буде чекати до кінця строку звітності...
Тут як з мовчазною згодою - повинен пройти деякий час.
Розумієте нюанс? Запитання риторичне. Крапка.

Ответить
  • Оксана
06.01.23 17:26

фоп, ні не розумію нюанс. ФОП має право не надаватим цей Додаток за певних умов і умови ці вказані саме в звіті та в багатьох  роз'ясненнях місцевих податкових. 
Згідно з приміткою 8 до Декларації Додаток 1 не подається та не заповнюється фізичними особами - підприємцями - платниками єдиного податку I - III груп за умови дотримання ними вимог, визначених частинами четвертою та шостою ст. 4 Закону N 2464, що дають право на звільнення таких осіб від сплати за себе єдиного внеску. Такі особи можуть подавати Додаток 1 виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Ответить
  • Буржуй
06.01.23 13:39

фоп,абсолютно согласен, налоговики тоже говорят, можно не подавать! Оксана тоже говорит можно не подавать! Но на чем Она основывает свои суждения?! Да ни на чем, нет разьяснений,, это просто ее суждение, и реально , после 1 марта перезвонят и скажут-пересдайте! Что на это скажет Оксана? " Ну так получилось!"

Ответить
  • Оксана
06.01.23 17:28

Буржуй, хочу повторити і для вас. ФОП має право не надавати цей Додаток за певних умов і умови ці вказані саме в звіті та в багатьох  роз'ясненнях місцевих податкових. 

Згідно з приміткою 8 до Декларації Додаток 1 не подається та не заповнюється фізичними особами - підприємцями - платниками єдиного податку I - III груп за умови дотримання ними вимог, визначених частинами четвертою та шостою ст. 4 Закону N 2464,
 що дають право на звільнення таких осіб від сплати за себе єдиного внеску. Такі особи можуть подавати Додаток 1 виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.
Якщо ФОП цього не достатньо і в нього досі є сумніви, то він може замовити в податковій ІНК і закрити це питання для себе назавжди. 

Ответить
  • Ірина
10.01.23 08:36

Підкажіть, якщо ФОП (без найманих працівників) з лютого мобілізований до лав ЗСУ (ветеран АТО),а з липня інвалід війни, чи повинен він сплачувати єдиний податок і ЄСВ.
Звіт, наскільки зрозуміла, подає за січень і лютий. Вірно?
Дякую.

Ответить
  • Оксана
10.01.23 17:34

Ірина, так, в Додатку 1 обов'язково показуєте січень та лютий.

З 01 квітня 2022 року та до завершення воєнного стану ФОП 1 та 2 груп мають право добровільно сплачувати єдиний податок. 3 1 березня 2022 року та 12 місяців після завершення воєнного стану ФОП добровільно сплачують ЄСВ. Тут треба зауважити, що за місяці, коли сплата ЄСВ відсутня, страховий стаж такій особі не нараховується.
ФОП 1 та 2 груп в річній декларації повинні також вказати вірні суми авансовх внесків ЄП (з урахуванням того, що за деякі місяці сплата податку не проводилась), щоб не нараховувати собі лишні зобов'язання. 

Ответить
  • Юрий
11.01.23 19:14

Шановна Оксана. Я пенсіонер за віком. Усі ваші міркування мають сенс. Але, якщо я хочу подати декларацію без додатка1-Я не можу це зробити фізично, скільки б разів я не знімав "галочку" - додаток1 підтягується без коливань. Що я роблю не так в приват 24?!

Ответить
  • Оксана
12.01.23 12:11

Юрий, це дійсно глюк Привату, ви можете спробувати надати звіт за допомогою ТАКСЕР чи Кабінету платника податків. Обидва ресурси надають можливість подачі звітності безкоштовно. В "Таксер", до того ж, є жива та швидко реагуюча підтримка. 

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
11.01.23 21:02

Юрий, якщо "додаток1 підтягується без коливань" в Приваті – це глюк Привата, запитуйте у техпідтримці Привату, або подавайте через ЕК, в якому можна спокійно здати без додатка по ЄСВ. 
Щодо сумнівів, що виникають з приводу здачі/нездачі "порожнього" Додатку з ЄСВ – ноги ростуть з окремих звітів у ПФУ (Додаток 5), які необхідно було здавати, навіть якщо таблична частина була з "нулями". І коли цей звіт у ПФУ став додатком до декларації, а не окремим звітом, як раніше, у деяких виникають сумніви... 
І торік було також саме якщо ВЕСЬ рік не було обов'язку відображати нарахування по ЄСВ, "добровільно" ФОП не нараховував і не платив ЄСВ за себе - можна було також НЕ подавати Додаток  ЄСВ. 
Тепер припустимо, що ФОП зобов'язаний був подати додаток ЄСВ, але не подав його у складі декларації. Тоді цілком імовірно, що такому ФОП рано чи пізно донарахують ЄСВ за відповідний рік/період (зі штрафами) ...

Ответить
  • Юлія
12.01.23 17:22

Як правильно подати додаток по ЄСВ при звільненні від сплати під час воєнного стану?
Як правильно заповнити графу 8? Фактично, ФОП перебував на спрощеній системі з 01.01.2022 по 31.12.2022 , а сплатив ЄСВ за  січень і лютий, з березня до кінця грудня вирішив не платити і ці графи не заповнюємо.
ПФУ відхиляє звіт з помилкою " У додатку 1 в розділі 9 заповнені не всі поля в рядках місяців, які відповідають діапазону дат, вказаному в рядку 8 "Перебування на спрощеній системі оподаткування" в Додатку 1.

Ответить
  • Оксана
12.01.23 19:52

1. Як правильно подати додаток по ЄСВ при звільненні від сплати під час воєнного стану?
- у строках за місяці, коли не був сплачений ЄСВ, потрібно вказати «0» у графах 2 та 4, у графі 3 залишити «22%»
2. Як правильно заповнити графу 8? Фактично, ФОП перебував на спрощеній системі з 01.01.2022 по 31.12.2022 , а сплатив ЄСВ за  січень і лютий, з березня до кінця грудня вирішив не платити і ці графи не заповнюємо.
- п. 8 заповнюєте датами 01.01.22 по 31.12.22, якщо ФОП дійсно був на ЄП весь рік.
3. ПФУ відхиляє звіт з помилкою " У додатку 1 в розділі 9 заповнені не всі поля в рядках місяців, які відповідають діапазону дат, вказаному в рядку 8 "Перебування на спрощеній системі оподаткування" в Додатку 1.
- перевірте звіт, саме п.8 та таблицю. В таблиці за місяці, коли не був сплачений ЄСВ, потрібно вказати «0» графах 2 та 4, у графі 3 залишити «22%». Обов'язково "0", не пусте поле та "22%", не пусте поле!

Ответить
  • Юлія
17.01.23 00:43

Оксана, дякую за роз"яснення, в мене вже 3 спроба))) надіюсь ПФУ вже прийме)

Ответить
  • Алла
13.01.23 10:22

Підкажіть, будь-ласка! Якщо ФОП новостворений, та на спрощеній системі з 01.12.2022 за цей один місяць ЄСВ не сплачувалося, чи подається в такому випадку додаток з нулями? Чи можна взагалі не подавати додаток по ЄСВ?

Ответить
  • Оксана
13.01.23 12:39

Алла, в п. 8 Додатка 1 вказуєте 01.12.22-31.12.22
В таблиці: 
1. за січень-листопад 2022 р пусті поля в рядках 2, 3, 4, не нуль та не 0%, а пусті
2. за грудень, коли не був сплачений ЄСВ, потрібно вказати «0» графах 2 та 4, у графі 3 залишити «22%», не пусті поля

Ответить
  • Андрій
14.01.23 13:39

Оксана, Все роблю так само як вище зазначили але не приймають звіт

Ответить
  • Оксана
16.01.23 00:41

Андрій, напишіть нам в підтримку ТАКСЕР, надайте повну інформацію про дату реєстраціі та переходу на ЄП, текст квитанції з відмовою, щоб ми могли надати відповідь саме по вашому ФОП. 

Ответить
  • Оxana
16.01.23 16:18

Доброго дня. Питання, якщо ФОП за січень,лютий був найманим працівником і за нього сплачено мін.ЄСВ. А з березня по грудень ФОП скористався своїм правом не сплачувати ЄСВ на час воєнного стану. 
Додаток 1 (ЄСВ) можна не подавати? Чи по всіх місяцях показувати 0,00 і все ж таки подати?

Ответить
  • Оксана
18.01.23 00:35

Оxana, у вашому випадку раджу надати додаток з нулями.  

Ответить
  • Оxana
18.01.23 18:12

Дякую, поки чекала відповідь проаналізувала і теж так вважаю. Подала з нулями.

Ответить
  • Надія
03.02.23 11:40

Добрий день!ФОП 2 група і одночасно найманий працівник, мін.ЄСВ сплачував в 2022 роботодавець, про те з березня по червень працівник був в відпустці за власний рахунок, ЄСВ роботодавцем не сплачувався і ФОП за себе теж не сплачував скористався пільгою, про не сплату в воєнний час, як подати додаток 1 (ЄСВ)?

Ответить
  • Руслан
16.02.23 17:23

Надія,За місяці, за які роботодавцем сплачено єдиний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску, у графі 2 розд. 9 Додатка 1 – проставляються нулі. За місяці в яких сплата ЄСВ добровільна, фізичні особи – підприємці – платники єдиного у графах 2, 3, 4 розд. 9 Додатка 1 до податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця в розрізі рядків заповнюють наступним чином:     у графі 2 «Самостійно визначена сума, на яку нараховується єдиний внесок з урахуванням максимальної величини» – проставляється значення «0,00»;     у графі 3 «Розмір єдиного внеску» проставляється значення «22,00»;     у графі 4 «Сума єдиного внеску, яка підлягає сплаті на небюджетні рахунки за даними звітного (податкового) періоду» – проставляється значення «0,00».

Ответить
  • Олена
07.02.23 00:12

Добрий день. Якщо здавати звітню нову декларацію(ФОП 2 група) додаток1 треба теж здавати?  В звітній я здавала дод.1. ЄСВ не задвоїться? Дякую. 

Ответить
  • Сонечка
01.03.23 14:40

Олена, задвоїться !!

Ответить
  • Юлія
08.02.23 14:28

при здачі податкової декларації за 2022рік в декларації не заповнила Додаток 1 (Розрахунок ЄСВ),які  подальші дії? 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям