Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


20.02.24
4149 11

Головна задача правосуддя – добити платника податків, щоб не було кому працювати

Євген Власов Податковий адвокат

2022 рік – блекаути, «робота» серверів ДПС зі скороченим операційним днем, обстріли, блокування податкових накладних, «покращення» процедури зупинення реєстрації в бік погіршення (українська державницька традиція), аби платники податків відчули на собі любов податкової та турботу держави.

 

Восени 2022 року почалася комунікація бізнесу з державою. Мета одна – навести лад з цими блокуваннями, зменшити невиправдані штрафи за невчасну реєстрацію податкових накладних.

 

Парламент бізнес почув, але тільки на одне вухо, приймаючи в січні 2023 року  норму про зменшення штрафів за невчасну реєстрацію податкових накладних, збільшення операційного дня для реєстрації накладних (ця норма набувала чинності 8 лютого 2023 року). Чому тільки на одне вухо? Бо, ймовірно, через свою недолугість депутати забули чітко прописати, що норма діє із моменту введення воєнного стану (а може й ні), а не набуття чинності закону.  Проте на всіх усюдах ми обговорюємо КІК-штрафи, коли те, що годує та підживлює економіку загибається та вбивається тут і зараз.

 

Отож, усі зраділи: платники податків, сподіваючись, що питання з «блекаутними» штрафами за невчасну реєстрацію накладних вирішено, натомість податкова, хтиво посміхалася за рогом та чекала своєї черги вийти на  «камеральні» жнива. 

 

Судова практика була сталою та зменшувала штрафи за результатами камеральних перевірок, однак це все тривало до 30 січня 2024 року, коли з’явилося перше, а через тиждень і друге рішення Верховного Суду, яким ламається вся судова практика та констатується, що штрафи за невчасну реєстрацію накладних до 08 лютого 2023 року не зменшувати! Для прикладу, справа № 160/10740/23 від 06.02.2024, справа № 280/4484/23 від 30.01.2024. А як же положення ПКУ про те, що застосовуються штрафи в розмірах на час виявлення, а не на час вчинення? Питання риторичне. А як же принцип, якщо ПКУ передбачає неоднозначне розуміння, то має тлумачитися норма, яка на користь платника? Питання риторичне.

 

Загалом, ціна питання - це зменшення штрафів у чотири рази, тобто бізнес в умовах війни має тягнути штрафи періоду до повномасштабного вторгнення. Гадаю, що держава взяла курс на наповнення державної скарбниці через штрафи. 

 

Рішення Верховний прийняв, тож чекаймо на масовані відмови в задоволенні вимог про зменшення штрафів, а потім – закриття бізнесу, виведення активів.  

 

Мабуть, план такий – добити бізнес остаточно, адже ніщо так не «мотивує» працювати та захищати як «турбота держави про своїх громадян та підприємців».

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Шевченко Тамара Василівна
20.02.24 09:10

😯Дуже сумно, 

Ответить
  • Тетяна
20.02.24 14:03

Замечательная статья! Благодарность автору! Каждое слово - емко и в цель!

Ответить
  • Надія
20.02.24 19:46

Україна без людей- мрія багатьох сусідів.

Ответить
  • Елена
20.02.24 23:49

Нова фішка податкової при поданні пояснень - просять в додаткових поясненнях документи, які вже було прикріплено!!! Тим самим затримуючи реєстрацію податкової! Куди писати скаргу???

Ответить
  • Євген
21.02.24 00:10

Елена, в Мінфін + Гарячу лінію ДПС + «батькові» податкової Гетьманцеву.

Ответить
  • ntguilty
21.02.24 12:15

ну чому так одразу..
а в мене був інший досвід, коли саме судове рішення зупинило працівників податкової та  врешті решт  допомогло працювати ..Суддя доповідач, вразив - і я дійсно почала вірити в Justice for all

Ответить
  • Євген
21.02.24 13:18

ntguilty,  Те, що суддя вирішив на Вашу користь - це чудово і це тішить. І таке трапляється, і часто. Але конкретний цей допис про застосування конкретної норми і про позицію Верховного Суду.

Ответить
  • ntguilty
22.02.24 09:45

Євген, так звісно я це розумію..загалом судова система працює не на користь платників податків попри правове обгрунтування, однак маю все ж надію на зміни ... 

Ответить
  • Євген
22.02.24 10:33

ntguilty, я підтримую Вас, бо, на жаль, лише активно відстоюючи свої права можна щось змінити або хоча б мати шанс на зміни, щоб потім не картати себе за бездіяльність та безхребетність.

Ответить
  • ntguilty
23.02.24 08:54

дякую, саме "суди з податковою" змусили отримату другу вищу освіту - юридичну...😊

Ответить
  • Анна
12.03.24 12:24

Так, нажаль, це правда !

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям