Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


28.09.16
2743 1 Печатать

Як визначити об’єкт оподаткування звітного періоду, якщо дата складання акцизної накладної (розрахунку коригування) та дата її реєстрації в Єдиному реєстрі акцизних накладних припадають на різні періоди (до/ після граничного терміну подання декларації)?

Податківців запитали: як визначити об’єкт оподаткування звітного періоду, якщо дата складання акцизної накладної (розрахунку коригування) та дата її реєстрації в Єдиному реєстрі акцизних накладних припадають на різні періоди (до/ після граничного терміну подання декларації)?

Відповідь була наступною. Згідно з п.п. 213.1.12 п. 213.1 ст. 213 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування акцизним податком є операції з реалізації будь-яких обсягів пального понад обсяги, що:
     
отримані від інших платників акцизного податку, що підтверджені зареєстрованими акцизними накладними в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – ЄРАН);
     
ввезені (імпортовані) на митну територію України, що засвідчені належно оформленою митною декларацією;
     
вироблені в Україні, реалізація яких є об’єктом оподаткування відповідно до п.п. 213.1.1 п. 213.1 ст. 213 ПКУ, що підтверджені зареєстрованими акцизними накладними в ЄРАН.
     
Згідно з абзацом першим п. 231.3 ст. 231 ПКУ акцизна накладна складається платником податку в день реалізації пального при кожній повній або частковій операції з реалізації пального.
     
Абзацами другим – четвертим п. 231.3 ст. 231 ПКУ передбачено можливість складання акцизних накладних за щоденними підсумками операцій, зведених акцизних накладних чи акцизних накладних на загальний обсяг втраченого протягом місяця пального.
     
Пунктом 231.5 ст. 231 ПКУ встановлено, що при реалізації пального особа, яка реалізує пальне, зобов’язана в установлені терміни скласти акцизну накладну, зареєструвати її в ЄРАН, така реєстрація вважається наданням акцизної накладної отримувачу пального. Акцизні накладні, які не надаються отримувачу пального, та акцизні накладні/розрахунки коригування, складені за операціями з реалізації пального суб’єктам господарювання та фізичним особам, які не є платниками акцизного податку, також підлягають реєстрації в ЄРАН.
     
Відповідно до п. 223.2 ст. 223 ПКУ платники акцизного податку подають щомісяця не пізніше 20 числа наступного періоду контролюючому органу за місцем реєстрації декларацію акцизного податку (далі – декларація) за формою, затвердженою у порядку, встановленому ст. 46 ПКУ.
     
Виявлення розбіжностей даних декларацій з акцизного податку платника податків та даних ЄРАН є підставою для проведення контролюючими органами документальної позапланової виїзної перевірки особи, яка реалізує пальне, та у відповідних випадках отримувача пального (п. 231.9 ст. 231 ПКУ).
     
Крім того, п. 50.1 ст. 50 ПКУ встановлено, що у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених ст. 50 ПКУ), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.
     
Платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявлені.
     
Отже, для визначення об’єкта оподаткування акцизним податком суб’єкт господарювання враховує обсяги пального, отримані у звітному періоді від інших платників акцизного податку, що підтверджується акцизними накладними (розрахунками коригування) у такому звітному періоді, які були зареєстровані в ЄРАН до граничного терміну подання декларації за такий звітний період.
     
Якщо реєстрація в ЄРАН акцизних накладних (розрахунків коригування) за операціями, проведеними у звітному періоді, здійснена після граничного терміну подання декларації за такий звітний період, призвела до зменшення/збільшення об’єкта оподаткування звітного періоду, то платник податку зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої декларації або зазначити відповідні уточнені показники у складі декларації за будь-який наступний звітний період.

По материалам Категорія 116.05 "ЗІР"
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Бухгалтер
28.09.16 08:31

Якщо граничний термін реєстрації акцизної накладної припадає на наступний місяць ,який є іншим кварталом,тоді яка ставка євро :попереднього кварталу (в якому виписана накладна) чи наступного (в якому реєструється накладна)?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям