Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


06.12.16
7629 8 Печатать

Оподаткування вартості пального, яке придбається підприємством для експлуатації власного автомобіля працівника

У листі ГУ ДФС у м. Києві від 01.12.2016 р. № 25320/10/26-15-13-01-12 розглянуто питання щодо віднесення до об’єкта оподаткування ПДФО (як додаткового блага працівника) вартості пального, яке придбається підприємством для експлуатації власного автомобіля працівника, з метою виконання ним службових обов’язків.

Податківці нагадали, що п.п 14.1.47 ПКУ зазначено, що  додаткові блага - кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку податковим агентом, якщо такий дохід не є заробітною платою та не пов'язаний з виконанням обов'язків трудового найму або не є винагородою за цивільно-правовими договорами (угодами), укладеними з таким платником податку (крім випадків, прямо передбачених нормами розділу IV цього Кодексу).

Відповідно до пп.«а» пп.164.2.17 Кодексу, до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо у вигляді вартості використання житла, інших об’єктів матеріального або нематеріального майна, що належать роботодавцю, наданих платнику податку в безоплатне користування, або компенсації вартості такого використання, крім випадків, коли таке надання зумовлено виконанням платником податку трудової функції відповідно до трудового договору (контракту) чи передбачено нормами колективного договору або відповідно до закону в установлених ними межах.

Одночасно, до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни, а також суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку, крім сум, зазначених у підпункті 165.1.53 пункту 165.1 статті 165 цього Кодексу (пп.«е» пп.164.2.17 Кодексу).

Отже, вартість пального, яке придбається підприємством для експлуатації автомобіля з метою виконання працівниками службових обов’язків, підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб як додаткове благо.

Аналогічні роз'яснення з даного питання розміщено на офіційному порталі Державної фіскальної служби України (www.sfs.gov.ua) у категорії "103.04 Податок на доходи фізичних осіб" сервісу "Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс".

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Елена
06.12.16 08:28

противоречат сами себе , какое может быть дополнительное благо когда деньги потрачены на выполнение служебных обязанностей, не в карман же их положил , а отчитается за потраченные суммы чеками или другими первичными документами !!!

Ответить
  • Ольга
06.12.16 09:53

Елена, Для этого нужно подтвердить расходы - путевой лист, договор на использование личного транспорта для хоз. целей...

Ответить
  • злой бух
06.12.16 08:50

Елена, точно мои слова, сами же пишут "если не связано с выполнением трудовых обязанностей" и тут - облагается.Сотруднику же не просто так дают бензин, а для служебных поездок.

Ответить
  • що робить?!
06.12.16 09:07

вроде логично описано написано... Работник может использоавать автомобиль в производственных целях, однако окончательно предприятие проконтролировать его использование не может, документально это никак не оформляется. А вот если работник передаст автомобиль в аренду предприятию по договору, будет вести учет путевой работы и топлива-тогда да-никакого допблага. Но это геморно...

Ответить
  • ВВВ
06.12.16 11:01

А :" придбавається" это на каком наречии?

Ответить
  • Мона
06.12.16 12:40

ВВВ, це існуюче українське слово, придбавати. Все вірно. http://sum.in.ua/s/prydbavaty

Ответить
  • X-RAY
06.12.16 15:00

Мона, це існуюче українське слово, придбавати алеж - "ПРИДБАВАЄТЬСЯ" - ну це точно не зрозуміло звідкіля, на мою думку всеж таки буде - пальне, яке було придбане!!!!!!

Ответить
  • АДМИН
06.12.16 11:09

ВВВ, спасибо за замечание. Это у киевских налоговиков такое наречие

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям