Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


08.01.17
2630 2 Печатать

Чи має право на пільгову пенсію працівник підприємства, на якому не проведено атестацію за умовами праці?

Умовою підтвердження права на пенсію за віком на пільгових умовах є атестація робочих місць.

Стаття 13 Закону України № 1788 «Про пенсійне забезпечення» визначає, що для призначення пенсії за віком на пільгових умовах має бути підтвердження права працівника на цю пенсію за результатами атестації робочих місць.

Порядок проведення атестації робочих місць затверджено постановою КМУ від 01.08.1992 № 442. Атестацію робочих місць проводить атестаційна комісія. Наказом по підприємству визначають її склад і повноваження. Атестація робочих місць проводиться не рідше ніж 1 раз на 5 років.

Зважаючи на результати атестації, робоче місце зараховують до категорії з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці (Список № 1) або зі шкідливими і важкими умовами праці (Список № 2). За результатами атестації видають наказ по підприємству, яким затверджують перелік робочих місць, виробництв, професій, посад працівників, яким підтверджено право на пенсію за віком на пільгових умовах. Витяги з цього наказу додають до запису у трудових книжках відповідних працівників.

Контроль за правильністю застосування списків на пільгове пенсійне забезпечення та якістю проведення атестації робочих місць на підприємствах та в організаціях, підготовка пропозицій щодо вдосконалення цих списків покладаються на центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю.

Завідувач сектору експертизи умов праці Петро Горошко

По материалам Управлінням Держпраці у Рівненській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Челента
08.01.17 13:22

Так, за рахунок держави дайте пенсію людині, а з директора і власника заберіть себе.

Ответить
  • 0123456
10.01.17 17:26

не понимаю ситуацию, почему сегодня предприятие должно компенсировать такие пенсии за вредный стаж времен СССР. Бывают ситуации, что предприятие только в те времена и занималось вредным производством, пару лет только "повредничало" при Украине, а сейчас просто в аренду сдает помещения. Учредители, директора поменялись. А ему на иждивение таких пенсионеров вешают. Никогда не покупайте предприятия с советской и "вредной" историей, только на пенсионеров и будете работа, прияем "чужих", вы их даже знать не будете. Кто-то их трудом и здоровьем пользовался, а вы будете их содержать.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям