Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


31.10.17
24248 8 Печатать

Як визначити страховий стаж для розрахунку лікарняних

Розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності залежить від страхового стажу працівника:  чим більший стаж -  тим більший відсоток виплати. Для того, щоб його правильно підрахувати необхідно знати  що таке страховий стаж.

Законом України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" від 23.09.1999 р. № 1105 (далі – Закон 1105) визначено, що страховий стаж - це період (строк), протягом якого особа підлягала страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Страховий стаж визначається за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а за періоди до його запровадження - у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

Розглянемо порядок розрахунку страхового стажу по періодах в залежності від того, як змінювалося законодавство.

До 28.02.2001 обчислювався загальний трудовий стаж згідно із записами у трудовій книжці. Відповідно до Правил обчислення загального трудового стажу для призначення працівникам допомоги по тимчасовій непрацездатності, затверджених  постановою КМУ від 19.10.1998 р. № 1658 також зараховувалися інші періоди, серед них.:

  • служба у Збройний силах, внутрішніх військах МВС та інших військовий формувань України;
  • навчання у професійно-технічному закладі освіти;
  • період перебування у відпустці по догляду за дитиною до трьох років та до шести;
  • період одержання допомоги по безробіттю.

Слід зазначити, що час навчання у вищому закладі освіти та в аспірантурі  не зараховувався.

З 28.02.2001  до 01.01.2011 до загального трудового стажу, набутого за попередні періоди, додається страховий стаж.  Чому саме з 28.02.2001 р., тому що з цієї дати вступив в дію Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв’язку з втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240, відповідно до якого рахується вже не загальний трудовий стаж, а страховий стаж.

Підставою, як і раніше, є трудова книжка. До страхового стажу додаються тільки періоди: час перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та отримання виплат допомоги по безробіттю.

З 01.01.2011, тобто з моменту запровадження Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, страховий стаж визначається за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб.

Таким чином, розмір страхового стажу за період роботи після 01.01.2011 р. пов’язано із розміром сплаченого страхового внеску.

Страховий стаж обчислюється в місяцях на підставі довідки Пенсійного фонду України за формою згідно з додатком 2 (форма ОК-7) до Положення про реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, затвердженого Постановою правління Пенсійного фонду України від 18.06.2014 р. № 10-1.

Місяць роботи можна зарахувати як повний тільки за умови, якщо сума сплачених страхових внесків є не меншою ніж сума внеску, обчисленого з розміру мінімальної заробітної плати.

До страхового стажу також зараховується період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також отримання виплат по безробіттю та пенсії по інвалідності.

Таким чином, стаж для нарахування допомоги по тимчасовій непрацездатності визначається  в три етапи: до 28.02.2001 р., з 28..02.2001 р. до 01.01.2011 р., та після 01.01.2011 р. Все підсумовується та визначається відсоток, який буде застосовано до середньоденної заробітної плати, а саме:

до 3 –х років – 50%

від 3 до 5 років – 60%

від 5 до 8 років – 70%

понад 8 років – 100%

Звертаємо увагу, що для страхових випадків, які настали з 11.10.2017, до страхового стажу прирівнюються періоди, починаючи з 1 січня 2016 року, протягом яких особа не підлягала страхуванню за Законом №1105, але нею або роботодавцем за неї сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування відповідно до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування". Дані зміни внесені Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій", який ступив в дію з 11.10.2017 р.. Наприклад, особа працювала по цивільно-правовому договору з 2015 року. Але, до його страхового стажу додається період тільки  з 2016 року.

Незалежно від страхового стажу  призначається допомога пільговим категоріям на підставі відповідних посвідчень або інших документів, які підтверджують право на пільгу:

  • застрахованим особам, віднесеним до 1 - категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи
  • одному з батьків або особі, що їх замінює та доглядає хвору дитину віком до 14 років, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи;
  • ветеранам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"
  • особам, віднесеним до жертв нацистських переслідувань відповідно до Закону України "Про жертви нацистських переслідувань"
  • донорам, які мають право на пільгу, передбачену статтею 10 Закону України "Про донорство крові та її компонентів"

 

Алла Чайковська, начальник відділу соціальних послуг Чернігівського відділення управління виконавчої дирекції  Фонду соціального страхування України в Чернігівській області

По материалам Чернігівське відділення управління Фонду соцстраху

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Ак-Кая
31.10.17 15:06

Где брать справку из ПФ? Отправлять за ней претендента на выплату больничного? Или бухгалтеру получать?

Ответить
  • бухгалтер
31.10.17 15:18

Ак-Кая, сотрудник должен ее самостоятельно в ПФ запросить и подать на предприятие.

Ответить
  • нат
31.10.17 17:00

То есть при расчете каждого больничного бегать за справкой?? неувязочка.

Ответить
  • Нужно знать
03.11.17 13:50

нат, а мы уже ввели за правило: при приеме на работу в пакет документов должна входить и справка с ПФ

Ответить
  • Баланс
31.10.17 17:21

нат, да, это уже давно так, очень неудобно, конечно.

Ответить
  • Олечка
31.10.17 19:42

Справку из ПФ форма ОК7 получать только один раз. т.е. настал страх.случай и для расчета сотрудник идет за справкой, дальнейшие его больничные расчет отталкивается от этой справки+то что он работает на этом предприятии

Ответить
  • Олечка
31.10.17 19:47

вертаємо увагу, що для страхових випадків, які настали з 11.10.2017, до страхового стажу прирівнюються періоди, починаючи з 1 січня 2016 року, протягом яких особа не підлягала страхуванню за Законом №1105, але нею або роботодавцем за неї сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування відповідно до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування". Дані зміни внесені Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій", який ступив в дію з 11.10.2017 р.. Наприклад, особа працювала по цивільно-правовому договору з 2015 року. Але, до його страхового стажу додається період тільки з 2016 року.Этот обзац так и не поняла,т.е. сотрудник работал уволился и пришел на новое предприятие, заболел принес справку из ПФ, то какой период мне брать для вычисления %???

Ответить
  • Катерина
06.11.17 16:16

а чорнобильці 2 категорії відмінили?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям