Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


03.10.18
16635 9 Печатать

Підміна трудових відносин цивільно-правовими. Суд не погодився з доводами Держпраці

Автор: Кірюшин Артем Андрійович, юридичний інтернет-ресурс "Протокол", (Дніпропетровський ОАС № 804/2857/18 від 10.08.2018 р. )

Фабула судового акту: У 2018 році у зв’язку із підвищенням розміру мінімальної заробітної плати на підставі Закону України «Про державний бюджет України на 2018 рік» суттєво збільшився розмір штрафів, які накладаються органами Державної служби України з питань праці. На даний час такі штрафи сягають десятки, а той й сотні тисяч гривень.

У даній справі органом Держпраці на товариство з обмеженою відповідальністю було накладено штрафні санкції у розмірі 3 574 080 грн. за те, що на підприємстві працювало без належного оформлення трудових відносин 32 працівника з якими було укладено цивільно-правові договори підряду. Проте на думку Держпраці вказані угоди мали ознаки трудових договорів, що і стало підставою для накладення штрафу.

Не погоджуючись із таким рішенням контролюючого органу підприємство звернулось до суду із адміністративним позовом обґрунтовуючи його тим, що положень зазначених договорів виконавець не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, а сам організовує процес виконання робіт. Основною ознакою, яка відрізняє трудові відносини від цивільно-правових є те, що трудове законодавство регулює процес трудової діяльності, її організації, а за цивільно-правовим договором процес організації трудової діяльності залишається поза його межами, метою договору є отримання певного результату. Предметом трудового договору є праця працівника в процесі виробництва, тоді як предметом договору цивільно-правового характеру є виконання його стороною певного визначеного обсягу робіт. Тому виходячи із наведеного договори підряду є цивільно-правовими, а не трудовими.

Заперечуючи проти позову орган Держпраці вказав, що пналізом наданих договорів підряду встановлено, що зазначені у договорах послуги відносяться за КВЕД до постійного характеру виконання, тобто їх можуть виконувати лише штатні працівники, які пройшли навчання, інструктаж та перевірку знань з охорони праці. Неприпустимо оформляти договори цивільно-правового характеру на виконання небезпечних робіт. Тобто йдеться про підміну трудових договорів цивільно-правовими. Таким чином, підприємством фактично було допущено тридцять два працівників до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу.

В свою чергу окружний адмінсуд погодився із доводами позивача та вказав, що згідно ч.1 ст.626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Положеннями ст.901 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Згідно ст.ст.902-903 Цивільного кодексу України виконавець повинен надати послугу особисто. У випадках, встановлених договором, виконавець має право покласти виконання договору про надання послуг на іншу особу, залишаючись відповідальним в повному обсязі перед замовником за порушення договору. Плата за договором про надання послуг. Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Враховуючи наведені норми, можна прийти до висновку, що сторони, підписавши цивільно-правові договори підряду, дійшли згоди щодо всіх його істотних умов, які не суперечать нормам чинного законодавства України, що відображено у відповідних договорах.

Водночас про виконання робіт та їх оплату свідчать акти здачі прийняття робіт, видаткові касові ордери.

У статті 204 Цивільного кодексу України закріплено презумпцію правомірності правочину. Ця презумпція означає, що вчинений правочин вважається правомірним, тобто таким, що породжує, змінює або припиняє цивільні права й обов'язки, доки ця презумпція не буде спростована, зокрема, на підставі рішення суду, яке набрало законної сили.

Таким чином, у разі неспростування презумпції правомірності договору всі права, набуті сторонами правочину за ним, повинні безперешкодно здійснюватися, а створені обов'язки підлягають виконанню.

Відповідно до ст.215 Цивільного кодексу України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

Недійсним є правочин, якщо його недійсність встановлена законом (нікчемний правочин). У цьому разі визнання такого правочину недійсним судом не вимагається.

Якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин).

Доказів наявності у цивільно-правового договорів підряду ознак нікчемних правочинів відповідачем суду не надано, як і не надано доказів визнання судом даного договору недійсним.

Крім того, позивачем надано суду податкові розрахунки сум доходів, нарахованих (сплачених) на користь фізичних осіб, і сум утриманих з них податків.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Буржуй
03.10.18 07:00

Луч света в темном царстве! Но. - " Взыскать за счет бюджетных средств Держпраци в Днепропетровской области судебный сбор размере 53600 грн в пользу ТОВ." А почему не за счет этих кровопийц -проверяющих инспекторов?. Сколько их было на проверке -2? 4? Кто ставил подпись на акте? Вот поделите на всех! А то эти защитнички униженных и оскорбленных завтра напишут такой же акт под копирку и даже не будут думать своей башкой.

Ответить
  • Ксенія
03.10.18 08:46

Буржуй, тепер ще потрібно буде за цей судовий збір повоювати. У нас після суду з податковою пройшло 2 роки, теж суд їм нарахував кругленьку суму , щоб вони нам повернули , і ніхто нічого не платить . Нету денег .

Ответить
  • ***
03.10.18 10:02

Ксенія, интересно девки пляшут, как мы налоги  обязаны вовремя заплатить хоть есть у нас деньги хоть нет, а как им так можно годами не платить?  Пока все субъекты в государстве (хоть частные хоть государственные ) не будут одинакового безукоснительно выполнять законы, порядка  и светлого будущего у нас не будет. За невыполнение законов, решений судов все должны наказываться одинаково строго.

Ответить
  • Ігор
03.10.18 09:52

Вже весь Інтернет розповідає як суди по формальним ознакам скасовують штрафи. Все просто: "Держпраці не має повноважень перекваліфіковувати договори - ЦПХ на трудові". Ніхто не вважає за потрібне досліджувати справжню мету правочину. Ось він доказ гучної імітації. Все це фікція, а скільки було галасу від "постраждалих". Йди в суд, а потім вихваляйся як "обіграв" та "обвів навколо пальця" всіх перевіряючих.

Ответить
  • Андрій
03.10.18 10:36

Та в принципі будь-яка робота є небезпечна, але ж це не означає, що її не можна виконувати по договору ЦПХ

Ответить
  • Обновленные суды
03.10.18 10:38

Сумма штрафа составляет в эквиваленте 127  тысяч долларов. Очевидно, что дать взятку судье ГОРАЗДО  выгоднее, чем уплатить штраф.
Вот вам и решение в пользу нарушителя закона!

Ответить
  • ТАНЯ
03.10.18 11:36

А здесь ничего удивительного нет. Все как всегда. Это только против лома нет приема. Штрафы бешеные. Вот и ищет бизнес более дешевую цену вопроса. Эта эпопея с наполнением бюджета через увеличение ФОТ имеет искусственную природу. Волюнтаристские методы руководства никогда не давали положительного результата. Вспомните хотя бы борьбу с пьянством в горбачевские времена. Когда нет экономических обоснований для повышения з-платы все эти потуги сизифов труд Правительству надо не с инспекторами бегать а создавать условия для развития экономики. А в нас что ни закон то очередной выстрел в ногу.

Ответить
  • Предприниматель
03.10.18 17:16

ТАНЯ, я давно хочу узнать какие могут быть экономические обоснования для повышения зарплаты.
Если Вам не трудно - объясните мне.

Ответить
  • ТАНЯ
04.10.18 13:54

Ну если у вас цена единицы вашего товара на базаре-5 грн Вы же не можете поставить з-плату 6 грн.  Это что делает государство сейчас.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям