Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


12.12.18
5558 8 Печатать

ДФС не має права визнавати правочини нікчемними

Евгений Морозов, адвокат (судебная защита), магистр права, http://www.alibi.dp.ua.

Визнання правочинів нікчемними знаходиться за межами компетенції податкового органу.

4 грудня 2018 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду  в рамках справи № 813/2230/13-а, адміністративне провадження №К/9901/28484/18 (ЄДРСРУ № 78325837) підтвердив раніше висловлену правову позицію стосовно того, що визнання правочинів нікчемними знаходиться за межами компетенції податкового органу.

Так, 20 березня 2018 року Верховним Судом у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду в контексті справи № 805/10886/13-а, адміністративне провадження №К/9901/1424/18 (ЄДРСРУ № 72863889)  викладено правову позицію, яка зводиться до наступного.

Жодним законом не передбачено право органу державної податкової служби самостійно, в позасудовому порядку, визнавати нікчемними правочини і дані, вказані платником податків в податкових деклараціях.   Відтак, встановлення актом перевірки нікчемності правочину знаходиться за межами компетенції податкового органу, не належить до функції контролю дотримання платниками податків податкового законодавства.

Верховний Суд вважає за наявності ознак нікчемності правочину, податкові органи мають право та повинні звертатися до судів з позовами про стягнення в доход держави коштів, отриманих по правочинах, здійснених з метою, що свідомо суперечить інтересам держави і суспільства, посилаючись на їх нікчемність, а не класти власний висновок в основу податкового правопорушення та визначати на цій підставі грошове зобов'язання. Зазначена позиція є усталеною, наведена постановою Верховного Суду України від 06 листопада 2009 року № 9: "...вимога про встановлення нікчемності правочину підлягає розгляду у разі наявності відповідної суперечки. Такий позов може пред'являтися окремо, без застосування наслідків недійсності нікчемного правочину. В цьому випадку в резолютивній частині судового рішення суд вказує про нікчемність правочину або відмову в цьому. Вимога про застосування наслідків недійсності правочину може бути заявлена як одночасно з вимогою про визнання оспорюваного правочину недійсним, так і у вигляді самостійної вимоги у разі нікчемності правочину і наявності рішення суду про визнання правочину недійсним.

Таким чином, навіть за наявності ознак нікчемності правочину податкові органи мають право лише звертатися до судів з позовами про стягнення в доход держави коштів, отриманих по правочинах, здійснених з метою, що свідомо суперечить інтересам держави і суспільства, посилаючись на їх нікчемність » .

Враховуючи зазначене суд чітко констатував, що інший підхід потенційно буде виключно зловживанням, тобто надасть можливість посадовим особам державних органів на власний розсуд оголошувати будь-який правочин недійсним (нікчемним) без звернення до суду, що не є неправильним виходячи з загальних засад судочинства.

Крім того, 07 серпня 2018 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду в рамках справи № 0870/4806/12, адміністративне провадження №К/9901/5850/18 (ЄДРСРУ № 75757107) чітко зазначив, що наявність податкової інформації про «фіктивність» контрагентів є неприйнятною оскільки склад податкового правопорушення не може доводитися податковою інформацією, яка має виключно інформаційне навантаження вільного розсуду податкового органу (припущень), та не заснована на аналізі первинних та інших документів.

ВИСНОВОК: Підстави нікчемності правочину встановлюються законом, а не актами податкових перевірок, а визнання правочинів нікчемними знаходиться за межами компетенції фіскального органу.

По материалам Ліга.Блоги

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • хаха
12.12.18 08:34

Отличная новость! Правда налоговикам на это все равно наплевать - им закон и верховный суд не указ.

Ответить
  • Нина1
12.12.18 09:12

Медленно проворачивается наша судебная система. Налоговики уже пару лет  грабят бизнес, применяя при проверках то самое "не підтвердження факту здійснення господарської операції". Обратите внимание, у налоговиков есть определенная цикличность в 2-2,5 года, когда они выдумывают очередную фишку-способ как ободрать бизнес. Потом суд дает им по рукам. Потом они опять придумывают следующий вариант как срубить на ровном месте денег. Вспомните  как кошмарили всех с ТТН, как на свое усмотрение трактовали валовые затраты, не признавали форму первички, были еще штрафы за несдачу отчетности, потому что не в той клеточке поставили "х". Надо полагать заканчивается цикл "не підтвердження госп.операцій". Значит ждем, что они теперь выдадут новое ноу-хау. Поэтому не расслабляемся и бдим.

Ответить
  • Марі
12.12.18 15:56

Нина1,
Поцікавтеся новою ТТН... Там ніяких нікчемів не треба.

Ответить
  • Нина1
12.12.18 16:45

Марі,так це нова. Я маю на увазі, коли вони 2-3 роки тому назад викручували руки по ТТН, щоб не визнавати витрати.  Чіплялися до кожної колонки, до кожної крапки. Стригли всіх підряд. Брали розроблене кліше акту перевірки і писали всім про ТТН під копірку.  Те, що це - документ на дорогу - куди їдеш і що везеш - їм було до лампочки. Таке ж було і по первинних документах, доки Мінфін не вніс зміни до положення 88. Пару років покошмарять, суд дає по рукам. Вони щось інше придумають. Знову пару років покошмарять. І знову придумають щось нове. Я знаю випадки, коли за відсутність калькуляцій не визнавали витрати. Є накладна за підписами "здав", "прийняв", є ТТН, але немає калькуляції за підписом планового відділу.  І те, що калькуляція не є первинним документов бух.обліку, бо з неї не видно чи відбулися зміни в активах платника - до лампочки. Заплатили штраф, потім через суди 1,5 року доказували, що не осли. Потім рік повертали гроші. Одного часу у них було бажання прирівняти договір до первинних документів, по якому треба нараховувати дохід (а витрати - ні). А те що договір - це бумажка про наміри, які можуть здійснитися, а можуть і ні - до лампочки.       Так що, кожні 2 роки - новий винахід, як здерти гроші.

Ответить
  • Ігор
12.12.18 12:24

Взагалі, податкова повинна тільки аналізувати діяльність платника, а остаточну "крапку" робить суд. Приклад: аналіз ПН на ризик - подавати до суду і доказувати ризикованість. На "змагальних" умовах: доводи податкової проти доводів підприємства. Може хоч новий керівник - насіров наведе порядок.

Ответить
  • Нина1
13.12.18 08:37

Ігор, ага, наведе. Восстановит свои площадки и уничтожит те, что создали вместо его площадок. И мстя будет ужасной.

Ответить
  • Ирина
12.12.18 13:21

Это что значит, "письма счастья" о снятии налогового кредита опять начинаются?

Ответить
  • Ира
12.12.18 15:29

Нам как слали письма счастья о снятии налогового кредита,так и шлют,и я уверена, что и дальше ничего не изменится)))

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям