Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


01.05.19
3699 1 Печатать

Буде скорочено перелік документів, які громадяни подають до ПФУ для призначення пенсій

Мінекономрозвитку оприлюднило проект постанови Кабінету Міністрів України «Про оптимізацію надання адміністративних послуг у сфері пенсійного забезпечення».

Проектом пропонується знизити адміністративне навантаження на громадян шляхом скорочення кількості документів, які подаються ними до пенсійних органів. З цією метою, акт визначає організацію інформаційної взаємодії між органами Пенсійного фонду та іншими органами виконавчої влади.

Порядок подання та оформлення документів у сфері пенсійного забезпечення, зокрема для призначення (перерахунку) пенсій, надбавок та доплат до них, визначається актами Правління ПФУ.

Зазначені акти регулюють відносини між органами, що призначають пенсію, та громадянами, які звертаються за її призначенням, зокрема цими актами встановлюються переліки необхідних для відповідного призначення документів та способи їх подання. Згадані акти не регулюють відносини пенсійних органів з іншими органами виконавчої влади, оскільки встановлення Правлінням Пенсійного фонду одноособово будь-яких повноважень іншим державним органам виходить за межі його компетенції.

Як наслідок, громадяни змушені подавати чимало документів, що містять ті самі відомості, які вже є у володінні держави. При цьому немає гарантії, що зазначені документи або відомості у них є дійсними на момент їх подання (наприклад, документи про шлюб). Щодо самих громадян, то вони витрачають час та гроші на відвідування різних органів для збору документів, у той час як пенсійні органи могли б безпосередньо отримувати необхідні відомості через систему електронної взаємодії як мінімум з шести інформаційних реєстрів. Крім того, відсутність налагодженої міжвідомчої електронної взаємодії суттєво перешкоджає можливості запровадити для громадян подання заяв для призначення пенсій в електронній формі.

Наявний стан справ з наданням послуг у пенсійній сфері порушує покладений в основу державної політики у сфері надання адміністративних послуг принцип раціональної мінімізації кількості документів та процедурних дій, що вимагаються для отримання адміністративних послуг (стаття 4 Закону України «Про адміністративні послуги»).

Забезпечити додержання зазначеного принципу під час оформлення та призначення громадянам пенсій пропонується шляхом прийняття постанови Кабінету Міністрів України «Про оптимізацію надання послуг у сфері пенсійного забезпечення».

Проектом постанови передбачено, що для призначення, перерахунку, поновлення, припинення, продовження виплати пенсій, надбавок, допомог, доплат та компенсацій або переведення з одного виду пенсії на інший (далі – призначення пенсії) на запит органів, які призначають пенсію, не пізніше трьох робочих днів з дня його отримання подаються відомості з:

Державного реєстру фізичних осіб-платників податків – про реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті). Відомості подаються Державною фіскальною службою у порядку, встановленому Міністерством соціальної політики та Міністерством фінансів.

Державного реєстру актів цивільного стану громадян – про народження та походження особи, шлюб, розірвання шлюбу, зміну імені, смерть, інші акти цивільного стану особи.  Відомості подаються відділами реєстрації актів цивільного стану у порядку, встановленому Міністерством юстиції та Пенсійним фондом.

Централізованого банку даних з проблем інвалідності – про осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю. Відомості подаються у порядку, встановленому Міністерством соціальної політики та операторами банку даних центрального рівня.

Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги – про осіб, які мають право на пільги за соціальною ознакою. Відомості подаються структурними підрозділами з питань соціального захисту населення обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій, структурних підрозділів з питань соціального захисту населення районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчих органів з питань соціального захисту населення міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад у порядку, встановленому Міністерством соціальної політики.

Реєстрів даних про дітей дошкільного, шкільного віку та учнів, які проживають чи перебувають в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці, – інформацію про здобуття ними дошкільної та загальної середньої освіти. Відомості подаються структурними підрозділами (посадовими особами), які є відповідальними за створення та постійне оновлення зазначених реєстрів у порядку, встановленому Міністерством юстиції.

Реєстрів територіальних громад – про місце проживання/перебування особи, із зазначенням адреси житла/місця перебування. Відомості подаються у порядку, встановленому органом реєстрації.

Буде заборонено вимагати від особи, яка подає заяву для призначення пенсії, документи, що підтверджують відомості, зазначені у цьому переліку (крім випадку, коли такі відомості відсутні у відповідній інформаційній системі або особа не надала згоди на отримання та обробку її персональних даних з певної інформаційної системи), а також відомості, які містяться в інформаційних системах Пенсійного фонду та Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

 

По материалам Мінекономрозвитку

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Любов
03.05.19 11:13

Як приємно, що в нашій країні можуть дбати про людей. Аби все це не залишилось тільки проектом.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям