Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


28.05.19
3623 28 Печатать

Виконання нормативів робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю

Для підприємств, установ, організацій, які використовують найману працю, встановлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб – у кількості одного робочого місця.

Інспекторами праці проводяться позапланові перевірки суб’єктів господарювання в частині дотримання роботодавцями порядку працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Підстави проведення позапланових перевірок суб’єктів господарювання регламентовані статтею 6 цього Закону, зокрема за інформацією Фонду соціального захисту інвалідів.

Згідно зі статтею 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій осіб з інвалідністю, фізичні особи, в яких за основним місцем роботи працює 8 і більше осіб, мають реєструватися у відповідних відділеннях Фонду соціального захисту інвалідів за своїм місцезнаходженням і щороку до 1 березня подавати (надсилати рекомендованим листом) цим відділенням звіт про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю.

Керівники цих суб’єктів господарювання у разі незабезпечення виконання нормативів робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, неподання Фонду соціального захисту інвалідів звіту про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю несуть відповідальність у встановленому законом порядку. Так за порушення законодавства про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю частини 2 статті 188-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність у вигляді накладення штрафу від 1 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

По материалам Управління Держпраці у Тернопільській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Наталья
28.05.19 08:50

Сколько требуется устроить инвалидов при численности 45 человек?

Ответить
  • Людмила
28.05.19 09:19

Два інваліда (45*4%)=1,8=2

Ответить
  • Наталья
28.05.19 09:27

Людмила, середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік. Цей показник потрібно розрахувати по інстукції статистики № 286. 

Ответить
  • Наталья
28.05.19 09:23

Для Натальи. Норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік.
Аудитор Ростовська Н.В.

Ответить
  • buh
28.05.19 09:27

Протягом якого часу треба працевлаштувати інваліда?

Ответить
  • Наталья
28.05.19 09:31

buh, Новостворені роботодавці та підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських
організацій осіб з інвалідністю, фізичні особи, що використовують
найману працю, в яких кількість працюючих, для яких це місце
роботи є основним, збільшилася до восьми і більше осіб,
реєструються у відділенні Фонду до 1 лютого року, що настає за
роком створення або збільшення кількості працюючих. Аудитор Ростовська

Ответить
  • Ирина
28.05.19 10:09

Наталья, а оплата в фонд инвалидов в размере(точно не помню) 12500,00 грн., если не устроили инвалида ещё действует?

Ответить
  • Наталья
28.05.19 10:41

Ирина,
Стаття 20. Підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій осіб з інвалідністю, фізичні особи, які використовують найману працю, де середньооблікова чисельність працюючих осіб з інвалідністю менша, ніж установлено нормативом, передбаченим статтею 19 цього Закону, щороку сплачують відповідним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів адміністративно-господарські санкції, сума яких визначається в розмірі середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, в установі, організації, у тому числі на підприємстві, в організації громадських організацій осіб з інвалідністю, у фізичної особи, яка використовує найману працю, за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування особи з інвалідністю і не зайняте особою з інвалідністю. Для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій осіб з інвалідністю, фізичних осіб, де працює від 8 до 15 осіб, розмір адміністративно-господарських санкцій за робоче місце, призначене для працевлаштування особи з інвалідністю і не зайняте особою з інвалідністю, визначається в розмірі половини середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, в установі, організації, у тому числі на підприємстві, в організації громадських організацій осіб з інвалідністю, у фізичної особи, яка використовує найману працю. Положення цієї частини не поширюється на підприємства, установи і організації, що повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів.
Плюс админ штраф, За неподання Звіту передбачена адміністративна відповідальність. Згідно зі ст. 1881 КУпАП на посадових осіб підприємства та роботодавців-підприємців накладається штраф у розмірі від 10 до 20 НМДГ (від 170 до 340 грн.). 
Майте на увазі! Штраф за неподання звітності може бути застосований тільки протягом 3 місяців із дня вчинення правопорушення, оскільки таке правопорушення є разовим (ст. 38 КУпАП). Тому штраф за неподання до Фонду Звіту за 2019 рік може бути накладений на правопорушника в період із 1 березня до 1 червня 2020 року.
Подробнее по ссылке: https://uteka.ua/ua/publication/commerce-12-zarplaty-i-kadry-3-otchityvaemsya-o-vypolnenii-normativa-po-trudoustrojstvu-lic-s-invalidnostyu
Подробнее по ссылке: https://uteka.ua/ua/publication/commerce-12-zarplaty-i-kadry-3-otchit

Ответить
  • Ирина
28.05.19 11:24

Наталья,спасибо

Ответить
  • Елена
28.05.19 10:13

Искали инвалидачерез ЦЗ. Взяли. Он біл восьмым как и положено. НО:
В ЦЗ сказали, что теперь  раз у нас 8 чел. надо чтоб был либо один из восьми существующих КВОТник (мать-одиночка, многодетные, или лицо у кого 2малолетних детей и т.п.), но и это не самое интересное.
Теперь мы ОБЯЗАНЫ в своем штатном расписании предусмотреть вакантную должность для лица предпенсионного возраста, если такого у нас еще нет. И плевать им что нам он не нужен. При этом предпенсионноый возраст считается не просто 10 лет до пенсии, а 10 от даты ПОЛОЖЕННОЙ ему на пенсию. Т.е. не из расчета что в 60 на пенсию, поэтому мне надо от 50 лет сотрудник, а к примеру ему на пенсию положено в 61,5 лет (они же продлевают возрост пенсионный) потому и я должна искать сотрудника от 51,5 лет отроду. И надо сдавать тогда им отчеты соответствующие...

Ответить
  • Аленка
29.05.19 09:03

Елена, а зачем вы принимали восьмым сотрудником инвалида? Чтобы выполнить квоту? И при штате от 8 человек по квоте нужен только один предпенсионного возраста (все остальные по квоте только для предприятий от 20 человек). В нашем фонде занятости сказали, что этот возраст считается именно 10 лет до  60, а не до даты, когда он будет оформлять пенсию. Пенсионный возраст это 60 лет, а 61,5, 63, 65 это возраст назначении пенсии при отсутствии  необходимого страхового стажа.

Ответить
  • *
29.05.19 12:28

Аленка, действительно. При штате 7 чел. инвалида восьмым не нужно. Семерка - предел для спокойствия)))). Остальные ФЛП.

Ответить
  • ок
28.05.19 10:36

Елена, при численности 8 человек действительно надо иметь одного предпенсионного возраста. А вот все остальные квотники - это обязанность для тех, у кого численность от 20 человек 

Ответить
  • Илона
28.05.19 10:15

Подскажите, пожалуйста, если за 5 месяцев этого года среднесписочная численность составила 8 человек, уже нужно в июне принимать инвалида или по окончанию года в 2020?

Ответить
  • Мария
28.05.19 16:29

Илона, надо принять инвалида с 1 июля во избежание штрафных санкций

Ответить
  • Наталья
28.05.19 12:43

Илона, Норматив буде вважатися виконаним, якщо середньорічна чисельність працевлаштованих осіб з інвалідністю відповідає встановленій квоті. Наприклад, якщо для підприємства розрахований норматив становить 4 робочих місця, то недостатньо прийняти на роботу чотирьох осіб з інвалідністю в кінці року. Потрібно, щоб це був середньорічний показник.
Подробнее по ссылке: https://uteka.ua/ua/publication/commerce-12-zarplaty-i-kadry-3-otchityvaemsya-o-vypolnenii-normativa-po-trudoustrojstvu-lic-s-invalidnostyuНорматив буде вважатися виконаним, якщо середньорічна чисельність працевлаштованих осіб з інвалідністю відповідає встановленій квоті. Наприклад, якщо для підприємства розрахований норматив становить 4 робочих місця, то недостатньо прийняти на роботу чотирьох осіб з інвалідністю в кінці року. Потрібно, щоб це був середньорічний показник.
Подробнее по ссылке: https://uteka.ua/ua/publication/commerce-12-zarplaty-i-kadry-3-otchityvaemsya-o-vypolnenii-normativa-po-trudoustrojstvu-lic-s-invalidnostyuНорматив буде вважатися виконаним, якщо середньорічна чисельність працевлаштованих осіб з інвалідністю відповідає встановленій квоті. Наприклад, якщо для підприємства розрахований норматив становить 4 робочих місця, то недостатньо прийняти на роботу чотирьох осіб з інвалідністю в кінці року. Потрібно, щоб це був середньорічний показник.
Подробнее по ссылке: https://uteka.ua/ua/publication/commerce-12-zarplaty-i-kadry-3-otchityvaemsya-o-vypolnenii-normativa-po-trudoustrojstvu-lic-s-invalidnostyu

Ответить
  • Виктория
28.05.19 11:13

Илона,да и сделать это нужно до 01 июля,иначе если он будет работать меньше 6 ти месяцев норматив не будет выполнен.

Ответить
  • Наталья
28.05.19 12:35

Виктория, на какую норму вы ссылаетесь? поделитесь пжл

Ответить
  • Наталья
28.05.19 14:13

Наталья, ответ не нужен

Ответить
  • Наталья
28.05.19 10:38

Илона, инвалида уже нужно брать, но сами вы его не ищете а:
згідно до постанови № 70
Інформацію про наявність вільних робочих місць (вакантних
посад) для працевлаштування осіб з інвалідністю роботодавці
подають до базового центру зайнятості незалежно від
місцезнаходження роботодавця за формою, затвердженою
Мінсоцполітики за погодженням із Держстатом.

Ответить
  • бух
28.05.19 10:31

напомните , пожалуйста, какой штраф за невыполнение норматива при численности от 8 до 20 основных? 

Ответить
  • Наталья
28.05.19 10:35

бух, ст 20 Закону України Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні

ЗАКОН УКРАЇНИ


Для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій осіб з інвалідністю, фізичних осіб, де працює від 8 до 15 осіб, розмір адміністративно-господарських санкцій за робоче місце, призначене для працевлаштування особи з інвалідністю і не зайняте особою з інвалідністю, визначається в розмірі половини середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, в установі, організації, у тому числі на підприємстві, в організації громадських організацій осіб з інвалідністю, у фізичної особи, яка використовує найману працю.

Ответить
  • бух
28.05.19 10:47

Наталья,спасибо

Ответить
  • бух
28.05.19 10:47

Наталья,спасибо

Ответить
  • Илона
28.05.19 11:33

Наталья, спасибо!

Ответить
  • SHADOW
28.05.19 12:50

не мала баба клопоту, купила порося....

Ответить
  • Анжела
28.05.19 14:41

А если у нас 40 работающих и 3 инвалида это не нарушение относительно ЕСВ, Ведь за инвалида платим  8,41 % вместо 22 %. Ничего что  у нас больше квоты!!!!

Ответить
  • *
29.05.19 12:39

А Вам теперь справку надо,  по спец.форме, день-в день, с выдачей зарплаты из налоговой в банк возить. Чтобы банк пропустил выплаты при менее 1/5 ЕСВ. Такой контроль. Доброта в нашей стране наказуема. Если в отпуск идет инвалид, приходится ЕСВ временно переплачивать, чтобы в налоговую не гонять. И много других неудобств. Ну любит наше государство решать социальные  вопросы за счет бизнеса. Хотя ни бизнес. ни работники не виноваты перед социально незащищенными ну ничем. 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям