Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


30.05.19
4311 0 Печатать

Акцизний податок з електроенергії: яких змін чекати з 1 липня

З 1 липня 2019 року набирають чинності зміни до Закону України «Про ринок електричної енергії» (від 13.04.2017 № 2019-VIII), що зокрема розширює коло платників акцизного податку з реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів.

Так, відповідно до ст. 212.1 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) платниками акцизного податку з електричної енергії є:

- особа, яка виробляє підакцизні товари на митній території України, у тому числі з давальницької сировини;

- особа - суб’єкт господарювання, яка ввозить підакцизні товари на митну територію України;

Не є платниками податку особи, які здійснюють діяльність з виробництва електричної енергії за умови її продажу на оптовому ринку електричної енергії або з постачання електричної енергії, крім платників, зазначених у ст. 212.1.12 ПКУ.

Об’єктом оподаткування акцизним податком (ст. 213.1 ПКУ), є операції з:

- реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) (пп. 213.1.1);

- оптового постачання електричної енергії (пп. 213.1.10).

Базою оподаткування є вартість реалізованої електричної енергії без податку на додану вартість (ст. 214 ПКУ, виходячи з якої обчислюється сума податкового зобов’язання із врахуванням ставки у розмірі 3,2% (ст. 215.3ПКУ), а також дати виникнення податкових зобов’язань щодо постачання електроенергії - дата підписання акта прийому-передачі електроенергії (ст. 216.10 ПКУ).

Не підлягають оподаткуванню, операції з реалізації електричної енергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками або з відновлюваних джерел енергії (код пільги 14020054, ст. 213.2.8 ПКУ).

Класифікація когенераційних установок проводиться Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України (строк дії становить один рік).

Платники акцизного податку (крім імпортерів підакцизних товарів, зазначених у ст. 215 ПКУ) подають до контролюючому органу за місцем реєстрації декларацію з акцизного податку, не пізніше 20 числа кожного місяця наступного звітного періоду та за формою у порядку, встановленому статтею 46.

Форма, порядок заповнення та подання декларації акцизного податку (далі - Декларація), затверджено наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 №14.

У Декларації заповнюються лише відповідний розділ і додатки до Декларації, які відповідають виду господарської діяльності платника та виду підакцизних товарів (продукції). Якщо платник є одночасно платником акцизного податку за різними видами господарської діяльності згідно зі статтею 212 ПКУ, він подає одну Декларацію з відповідними розділами та додатками до неї.

Зауважимо, що платники, які здійснюють операції з реалізації електроенергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками або з відновлювальних джерел енергії і мають відповідні ліцензії на здійснення таких операцій, зобов’язані за кожний встановлений ПКУ звітний період подавати податкові декларації з акцизного податку незалежно від того, здійснювали вони господарську діяльність у звітному періоді чи ні.

Отже, виробники електроенергії, які мають ліцензії на право здійснення підприємницької діяльності з виробництва електроенергії – є платниками акцизного податку, і повинні подавати Декларації починаючи з 01.07.2019, тобто Декларація за липень 2019 року, подається до контролюючого органу не пізніше - 20.08.2019, а нараховане зобов’язання сплачується не пізніше - 30.08.2019.

По материалам Офіс великих платників податків ДФС
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям