Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


03.06.19
15010 2 Печатать

У працівника невиробнича травма — які документи складає роботодавець

Якщо працівник приносить на підприємство лікарняний, в якому підкреслено причину непрацездатності «невиробничі травми», комісія із соцстраху повинна з’ясувати обставини та причини отримання даної травми працівником. Для цього комісія розглядає:

  • пояснення застрахованої особи;
  • акт за формою НТ (невиробничий травматизм);
  • інші документи, які дають змогу визначити обставини отримання травми.

Акт за формою НТ, затверджений постановою КМУ від 22.03.2001 № 270. Також даною постановою затверджено Порядок розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру (далі – Порядок). Згідно Порядку, на підприємстві утворюють комісію, яка розслідує нещасні випадки, що стались з працівниками.

Мінсоцполітики пояснило: якщо на день призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності було проведено розслідування нещасного випадку невиробничого характеру і складено акт за формою НТ, то комісія із соцстраху враховує висновки розслідування. І вже потім приймає рішення щодо призначення або відмови у призначенні допомоги.

Якщо розслідування нещасного випадку не проводили, комісія із соцстраху має право з'ясувати обставини, за яких стався нещасний випадок, і винести відповідне рішення щодо оплати лікарняного листка. При цьому акт за формою НТ (невиробничий травматизм) вона не складає, оскільки це не є її компетенцією.

Спеціалісти міністерства відмітили: законодавством не передбачено обов’язкову наявність акту розслідування нещасного випадку невиробничого характеру щоб призначити допомоги по тимчасовій непрацездатності внаслідок травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві.  

Лист Мінсоцполітики від 26.02.2019 р. № 113/0/247-19

 

По материалам Головбух

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • vnkor
03.06.19 08:02

Данная консультация актуальна всего 1 месяц. Ведь с 1 июля 2019 года действует новый Порядок расследования несчастных случаев:
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/337-2019-%D0%BF 

Ответить
  • nata
03.06.19 09:08

расследование несчастных случаев на производстве, а не травма не связанная с производством.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям