Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


13.06.19
6051 10 Печатать

Типові помилки при оформленні листків непрацездатності

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105-ХІV (далі - Закон України № 1105) одним з основних завдань Фонду соцстраху є здійснення перевірки обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам, у тому числі на підставі інформації з електронного реєстру листків непрацездатності.

Підставою для призначення матеріального забезпечення є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, що передбачено вимогами ч. 1 ст. 31 Закону України № 1105.

Рішення про призначення матеріального забезпечення приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування, що створюється (обирається) на підприємстві, в установі, організації.

Керуючись Законом України № 1105 та Положенням про комісію (уповноваженого) із страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, затвердженим постановою правління Фонду соцстраху від 19.07.2018 р. № 13, комісія (уповноважений) із соціального страхування здійснює контроль за правильним нарахуванням і своєчасною виплатою матеріального забезпечення, приймає рішення про відмову в його призначенні, про припинення виплати матеріального забезпечення (повністю або частково), розглядає підставу і правильність видачі листків непрацездатності та інших документів, які є підставою для надання матеріального забезпечення.

Перелік підстав, на основі яких комісія із соціального страхування має право відмовити в оплаті листка непрацездатності, зазначені у ст. 23 Закону України № 1105. Найбільш поширеними з них є:

- настання тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або дій, пов’язаних з таким сп’янінням;

- за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням;

- порушення режиму лікування застрахованими особами.

Також комісія із соціального страхування підприємства має право звернутися до закладів охорони здоров’я щодо усунення порушень у оформленні листків непрацездатності працівників, які були виявлені під час їх комісійного розгляду.

Порядок і умови видачі, продовження листків непрацездатності, здійснення контролю за правильністю їх надання визначаються Інструкцією про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров'я України від 13.11.2001 р. № 455. Порядок оформлення листків непрацездатності визначено Інструкцією про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров'я України від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406.

Найбільш поширені порушення в оформленні листків непрацездатності, за результатами перевірок страхувальників, наступні:

  • вказується скорочена назва підприємства та не заповнюється його адреса;
  • не підкреслюється слово «первинний» або «продовження»;
  • не підкреслюється причина непрацездатності;
  • не вказується режим (стаціонарний, амбулаторний тощо);
  • у разі виправлення в листку непрацездатності часто відсутній підпис лікаря або печатка закладу охорони здоров`я «Для листків непрацездатності»;
  • відсутній підпис завідувача відділення в амбулаторних листках непрацездатності при тимчасовій непрацездатності понад 10 днів.
По материалам Чугуївське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Сергей
13.06.19 09:49

"вказується скорочена назва підприємства".
Да можно всю жизнь проработать на предприятии и не знать его точное название.

Ответить
  • ^^^
13.06.19 10:28

Лишь бы за что штрафы брать, название сокращено, адрес не написали, печать не такую поставили, можно подумать это отменяет тот факт, что сотрудник болел. Задолбали, дармоеды.

Ответить
  • Марина
13.06.19 11:50

^^^, да, как будто отсутствие адреса на больничном является подтверждением того, что работник не имеет права на больничный или не болел вовсе. Имеет право и всё.
А штрафы должны брать с больниц (ответственных лиц или выписывателей), за ведение документации с нарушениями.

Ответить
  • ^^^
14.06.19 10:16

Марина, согласна.

Ответить
  • Анатолий
13.06.19 11:15

Хочу познакомиться того дармоеда кто все это придумывает

Ответить
  • Стоит поодаль
13.06.19 14:55

Он - брат твой...

Ответить
  • Бух2
13.06.19 14:58

Де ви прочитали, що ФСС не визнає оплату листків непрацездатності застрахованим особам, якщо були такі чи інші помилки?

Ответить
  • ^^^
14.06.19 10:17

Бух2, на собственной шкуре, недавно проверка была.

Ответить
  • бурундук
13.06.19 16:33

Бух2,лет 5 назад хорошо штрафанули при проверке за не правомерное  начисление и выплату по неправильно оформленному листку буха при проверке

Ответить
  • Оляля
18.06.19 08:49

Получили неправомирне финансування + штраф после проверки  в мае 2019г.На бл больше 3-х исправлений (правильно оформленных). И свежий принесли : в каждом
поле ошибки. Вернула на выдачу дубликата, так говорят, что проблема выписать новый бл  без ошибок. Сидит неграмотное дитя после мед.уч. А все грамотные уже или в Польше , или на пенсии.....

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям