Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


01.10.19
13434 13 Печатать

Дохід виплачено підприємцю. Особливості відображення у податковому розрахунку за формою № 1ДФ?

При нарахуванні (виплаті) доходів фізичним особам - підприємцям (не залежно від системи оподаткування) та самозайнятим особам податкові агенти зобов’язані відобразити такі доходи у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ за звітний квартал, у якому вони були нараховані.

При цьому, під час нарахування (виплати) підприємцю доходу від здійснення ним підприємницької діяльності не утримується податок на доходи фізичних осіб, якщо таким підприємцем надано копію документа, що підтверджує його державну реєстрацію відповідно до закону як суб'єкта підприємницької діяльності:

- для підприємця, який знаходиться на загальній системі оподаткування, таким документом може бути копія виписки або витягу з Держреєстру;

- для підприємця, що застосовує спрощену систему оподаткування, - копія свідоцтва про сплату єдиного податку, або копія виписки або витягу з Держреєстру;  

- для особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність, - копії довідки про взяття її на податковий облік як фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність.

Дохід, виплачений самозайнятій особі, відображається у податковому розрахунку за ф. 1-ДФ за ознакою доходу «157».

При заповненні податкового розрахунку за формою № 1ДФ:

- у графі 3а «Сума нарахованого доходу» відображається (за звітний квартал) дохід, який нараховано підприємцю, незалежно від того, виплачені такі доходи чи ні;

- у графі 3 «Сума виплаченого доходу» відображається сума фактично виплаченого доходу,

- у графі 4а «Сума нарахованого податку» відображається сума податку, нарахованого та утриманого з доходу, нарахованого платнику податку (якщо підприємцем не надано копію документа, що підтверджує державну реєстрацію відповідно до закону як суб'єкта підприємницької діяльності).

- у графі 4 «Сума перерахованого податку» відображається фактична сума перерахованого податку до бюджету (у разі нарахування податку та відображення у графі 4а).

Якщо підприємцем надано копію документа, що підтверджує його державну реєстрацію як суб'єкта підприємницької діяльності, то графи 4а «Сума нарахованого податку» та 4 «Сума перерахованого податку» не заповнюються, в таких графах проставляються нулі.

Зазначена норма передбачена п. 176.2, п. 177.8 ПКУ; п. 3 «Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку», затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4.

По материалам ГУ ДФС у Запорізькій області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Аудитор
01.10.19 08:39

Тема старая, а они все не унимаются. В п. 3 Порядка заполнения 1-ДФ нет ни слова о ФОП. Более того, цитирую п. 1.3 вышеуказанного порядка: "1.3. Дія цього Порядку поширюється на податкових агентів, а саме: юридичних осіб (їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи), самозайнятих осіб, представництва нерезидентів - юридичних осіб, інвесторів (операторів) за угодою про розподіл продукції, які незалежно від організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками та/або форми нарахування (виплати, надання) доходу (у грошовій або негрошовій формі) нараховують (виплачують, надають) доходи фізичній особі та/або зобов'язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений розділом IV Кодексу, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, а також військовий збір, передбачений пунктом 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу." 

Ответить
  • Юля
01.10.19 11:55

Аудитор, получается, если я ФОП получил оплату от другого ФОП мне не нужно сдавать 1 дф? Или я не правильно поняла.

Ответить
  • Аудитор
01.10.19 12:54

Юля, в консультации речь идёт о том, что тот кто платит ФОПу отражает это в 1-ДФ. Получатель средств 1-ДФ не подаёт.

Ответить
  • ЯЯЯ
01.10.19 10:07

Аудитор, +100500! Изучила кучу судебных практик, кругом решения в пользу налогоплательщика, а фекалы все не унимаются. Самый весомый аргумент от сотрудниклв ДФС "а нашо тогда ознака 157?"

Ответить
  • Оксана
01.10.19 16:31

ЯЯЯ, логічно в 157 код відносити фопів, з яких утримується ПДФО.
Я до сих пір не розумію навіщо показувати в 1-ДФ доходи, які не обкладаються ПДФО і ВЗ??? Звіт то для відображення суми податків з доходів.

Ответить
  • ННД
01.10.19 12:24

ЯЯЯ, а як Вам 178 ознака?  Поповнення статутного фонду. Ні нарахованого , ні виплаченого доходу, тим більше податків. А також є роз"яснення показувати в 1ДФ

Ответить
  • Оксана
01.10.19 09:54

А як юридична особа може нараховувати дохід ФОПу? Він же не найманий працівник.

Ответить
  • Галина
01.10.19 15:09

Оксана, ви праві,  я нараховую ровно суму виплати

Ответить
  • Оксана
01.10.19 16:42

Галина, я теж так роблю, і кожен раз не розумію навіщо в цьому звіті показувати ці суми? Щоб ДФС контролювала доходи ФОПів? Більше ні для чого...

Ответить
  • ЕленаНик
01.10.19 10:12

Як же ж вони набридли своїми поясненнями. Абсолютно згодна з Аудитор - з якого дива підприємство автоматично є "податковим агентом" до особи, яка згідно ПКУ не є платником ПДФО.

Ответить
  • Тиса
01.10.19 15:30

А  мені сподобалися НУЛІ у гр.4,4а, прокреслення вже не проходять?  

Ответить
  • ННД
01.10.19 16:26

Тиса, а нулі , мабуть, і не проставляться

Ответить
  • Никитина Юлия Владиславовна
04.10.19 14:01

Бесят их обязательное предоставление копий рег.док-ов ФЛП - кому оно надо??? все реестры открыты давным-давно!!! к чему плодить эти бумажки?! вся информация доступна для любого пользователя!!!
каждый может увидеть регистрацию субьектом пред-кой дея-сти и види такой деятельности !

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям