Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


23.12.19
9526 18 Печатать

П’ята група єдиного податку. Що пропонують депутати

В умовах стрімкого розвитку технологій та ринкових перетворень  ведення бізнесу постає цікавим, але водночас і занадто ризикованим діянням, особливо, якщо він висуває претензію на хоча б тимчасове створення та існування  абсолютно нового продукту, послуги тощо. Нові проекти та ідеї часто не доживають до стадії втілення, не говорячи вже про стадію прибутковості та розвитку.

На першому етапі головне в державній підтримці «стартапів» - створити такі умови, в яких держава не буде заважати стартапам. Навіть не допомагати, а не заважати, трохи підтримувати, захищати, запропонувати можливості. Щоб надати останнім час розробити правильну стратегію та закріпитись на ринку.

Стартап являє собою нову, нещодавно створену компанію, що будує свій бізнес та володіє обмеженою кількістю ресурсів (як людських, так і фінансових) і планує виходити на ринок. Впроваджувані нею інноваційні технології можуть бути глобальними (тобто дана інновація буде інновацією для всього світу) або локальними (тобто дана технологія та ідея запозичені, але будуть інновацією у конкретному регіоні або країні)

На сьогоднішній день немає державної підтримки підприємців-інноваторів в частині надання пільг з оподаткування. Тож, для підтримки підприємницьких ініціатив та діяльності молодих підприємців пропонується заохочувати їх створювати інноваційні бізнес-проекти: стартапи. 

З цією метою групою депутатів розроблено проект Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо встановлення спеціального податкового режиму" (реєстр № 2615).  

Законопроектом пропонується доповнити ПКУ новим поняттям, згідно якого стартап – це новостворений суб’єкт господарювання (юридична особа або ФОП), який ще не визначився з формою оподаткування. 

Стартапи зможуть обирати п'яту групу єдиного податку, але за умови, що вони використовують виключно РРО та/або програмні РРО та їх обсяг доходу протягом перших дев’яти місяців діяльності не перевищує 300 000 гривень. 

Для суб’єктів господарювання п’ятої групи єдиного податку «стартапи», встановлюється пільговий період тривалістю дев’ять місяців з моменту державної реєстрації, протягом якого вони звільнені від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податків та зборів на рівні інших єдинників. Ставка єдиного податку для платників п’ятої групи встановлюється у розмірі 0 відсотків. Крім того, ФОПи п’ятої групи звільняються від сплати ЄСВ "за себе"

Після закінчення пільгового періоду (дев’ять місяців), суб’єкт господарювання, віднесений  до п’ятої групи єдиного податку  «стартапи», протягом місяця повинен визначитись та перейти на одну з інших існуючих форм оподаткування. В іншому випадку такий суб’єкт господарювання автоматично переводиться на загальну систему оподаткування.

Якщо дохід стартапу до закінчення дев'ятимісячного терміну перевищив суму 300 000 гривень, то протягом одного місяця така особа повинна визначитись з формою оподаткування і перейти на неї. В іншому випадку також буде здійснено автоматичне переведення на загальну систему оподаткування.

Нагадуємо, Верховна Рада попереднього скликання вже намагалася запровадити п'яту групу єдиного податку для підприємців, які працюють у сфері ІТ, але потім відповідний законопроект було відкликано. На відміну від попередніх пропозицій, законопроект № 2615 не містить обмежень щодо сфери діяльності для обрання п’ятої групи єдиного податку.

 

Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Буржуй
23.12.19 07:54

В теории идея хорошая, но применение сразу РРО все убивает.Да и сырое все. Как например если я в марте достиг 300 тис. Мне перейти с 1 мая на ЕН 2 группы? Только с 1 июля. А эти 2 месяца Я на какой системе?! Говорят в Раде много бывших ФОП ? Но они похоже были ими чтобы деньги налить или доход в 1 млн. показывать и Все.

Ответить
  • Юра Г.
23.12.19 09:27

Буржуй,но будут регить юрлица до 300 000 для розницы и ФОПами сделают продавцов.

Ответить
  • Буржуй
23.12.19 10:02

Юра Г., с продавцами идея хорошая. А  с Юриком за 300 тис я бі не возился.

Ответить
  • Елена
23.12.19 08:14

Мне идея нравится. Внедрить бы ее с умом. И если по закону, то это может случиться только с 2021.

Ответить
  • Таььяна
23.12.19 08:44

Можно через 9 месяцев закрыться, потом открыться и так до бесконечности не платить налоги

Ответить
  • Буржуй
23.12.19 10:00

Таььяна, єто можно только 1 раз у ФОП. А с юриком мороки много. и затрат.

Ответить
  • СержК
23.12.19 09:22

А какие стартапы (особенно инновационно-затратные, но высокодоходные) могут иметь оборот меньше 300000 за 9 месяцев?... и период интересный... приравняли к роженицам)

Ответить
  • Кузя
23.12.19 17:53

СержК, любые, требующие капитализации в начале деятельности, до получения доходов. Или вы думаете что технологии только интеллектуального толка бывают? 

Ответить
  • Oleg7
23.12.19 14:06

СержК,
Стартапи з будь-яким доходом, але поки він не перевисить 300 тис. грн., наче без податків. Головна вимога (як виходить) це зареєструвати нове підприємство або зареєструватись як ФОП. 
Але ще треба щоб таке прийняли. Це лише проект і в нього можуть внести купу змін до прийняття...

Ответить
  • Облікове Діло
23.12.19 09:47

Нова кров обналу)

Ответить
  • Oleg7
23.12.19 09:53

З такими законопроектами матимемо нових зареєстрованих ФОПів на 9 місяців роботи (без податків, але ще не ясно що з ЄСВ), потім вони знімаються з реєстрації. Три місяці відпочивають (на чесно зароблені) і з нового року знову реєструються як ФОПи. І знову на перших 9 місяці няіких податків. 
Ідея не погана, але думаю, що податки мають сплачувати всі.
Краще дайте новим ФОПам до кінця кварталу, в якому вони зареєстровані, визначитись з системою оподаткування. 
А ще краще, приберіть обмеження за видами діяльності (крім хіба-що підакцизних товарів)...

Ответить
  • Оксана
23.12.19 10:48

А если безнал будет только, то РРО не надо ж будет?

Ответить
  • Oleg7
23.12.19 14:04

Оксана,
так, за чинним законодавством РРО не буде потрібен. 
(якщо не внесуть параллельно нових змін до закону про РРО).

Ответить
  • Елена
23.12.19 15:58

Oleg7,Стартапи зможуть обирати п'яту групу єдиного податку, але за умови, що вони використовують виключно РРО та/або програмні РРО та їх обсяг доходу протягом перших дев’яти місяців діяльності не перевищує 300 000 гривень. 

Ответить
  • Oleg7
23.12.19 17:42

Елена, все вірно, але використання РРО повинно здійснюватись для тих розрахунків, для яких воно встановлено Законом про РРО (тобто для готівкових або карткою).
В будь-якому разі говорити щось конкретніше можна буде лише після того як приймуть закон і щодо тексту який приймуть в остаточній редакції. А це можуть бути дві великі різниці.
А сьогодні це лише один із законопроектів і не більше того... 

Ответить
  • ИВА
23.12.19 14:25

Этим новоявленным ФОПам стоит помнить, что если они не платят ЕСВ то и страховой стаж у них не идет. А то получится как с ФОПами которые работали на патентах, и на законных основаниях не платили ЭСВ. Стаж им засчитали пропорционально оплаченного налога ЕСВ и теперь несмотря на то,это изменения в Законе говорит о том, что им положено учесть стаж полностью пенсионный фонд с этим не согласен. 

Ответить
  • Икс
24.12.19 11:42

Зрите в корень : в проекте была ставка 10% единого налога для пятой группы+ РРО - и это называется помощь со стороны государства.

Ответить
  • ИринаКиев
24.12.19 21:21

Икс, откуда инфа?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям