Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


18.02.20
3680 4 Печатать

ДПС про роботу програмних РРО

Інтерв’ю заступника начальника Головного управління ДПС у Волинській області Сергія Кондратюка.

Представники підприємництва, яких стосуються новації щодо застосування касової техніки, уже тестують програмний РРО “пРРОсто”.

Перший реліз безкоштовного додатку «пРРОсто» розроблено Державною податковою службою спільно з Офісом ефективного регулювання (BRDO). Наразі цей додаток працює тільки в режимі онлайн. Однак вже незабаром користувачам буде запропоновано режим офлайн.

Таким чином, до законодавчо визначеної дати впровадження РРО представники підприємництва матимуть можливість обрати найбільш зручний для себе спосіб проведення готівкових розрахунків – за посередництвом класично касового апарату чи новітніх реєстраторів розрахункових операцій.

Як не помилитися з вибором РРО та про основні дедлайни для його застосування бізнесом, розповів заступник начальника Головного управління ДПС у Волинській області Сергій Кондратюк.

– Сергію Вікторовичу, безкоштовний додаток «пРРОсто» від ДПС, розробку якого анонсували в кінці минулого року, проходить тестування в повному обсязі?

– Податкова запустила перше програмне рішення та забезпечила можливість тестування цього програмного продукту усіма охочими. Сьогодні цей програмний продукт тестує близько трьох тисяч представників бізнесу, але до процесу можна долучитися і зараз. Для цього варто зареєструватися на сайті https://prrosto.kmu.gov.ua/. Лише після опрацювання пропозицій та зауважень тестувальників, а також затвердження нормативної бази, будуть здійснені наступні кроки.

Зверну вашу увагу, що програмне рішення для смартфонів та планшетів з операційними системами Android та iOS  вже доступне для зареєстрованих тестувальників. За інформацією ДПС України, незабаром, додаток буде доступний для завантаження з Google Playmarket та App Store без додаткових запитів.

– Коли остаточна версія програмного продукту стане доступною для усіх охочих скористатися новітніми РРО?   

– З 19 квітня 2020 року у підприємця виникає право застосовувати новітні РРО , тобто кожен платник зможе використовувати програмні РРО доступні на ринку. Планується, що саме з 19 квітня податкова надасть безкоштовне рішення, яким можна буде користуватися в частині фіскалізації торговельних операцій.

Разом з тим, бізнесу податкова запропонує відкритий програмний інтерфейс (API), завдяки якому можна розробляти власні програмні рішення відповідно до бізнес-процесів кожного з секторів. Тож, запропоноване програмне РРО не є ексклюзивним, наявність відкритого програмного інтерфейсу (API) дозволить розробникам програмного забезпечення пропонувати для підприємців та застосовувати для власних потреб альтернативні розробки. 

– Яким чином програмний додаток «пРРОсто», що пропонується ДПС,  працюватиме з базами даних податкової?

–  Додаток  “пРРОсто” взаємодіятиме через інтернет з фіскальним сервером податкової служби через відкритий програмний інтерфейс (API), і виконуватиме функції: формування чеку, підписання, відправлення та відображення  чеків встановленого формату, відкриття та закриття зміни, формування звітів, перегляд даних, завантаження баз даних товарів, оновлення товарів, позицій та цін та інші дії. Очікується, що ці рішення стануть доступними  до 19 квітня.

– Яким вимогам з позиції податкової повинні відповідати альтернативні розробки програмних РРО?

– Наразі немає вимог щодо сертифікації, технічної експертизи, включення до Державного реєстру моделей альтернативних програмних рішень для проведення готівкових розрахунків. Але альтернативні РРО обов’язково повинні формувати, підписувати та реєструвати чеки у встановленому форматі й надавати їх покупцям товарів та отримувачам послуг, в тому числі в електронному форматі. Це вимоги, що поширюються  і на касову техніку.

Реєстрація програмного РРО відбуватиметься онлайн, в електронному кабінеті. 

– Чи треба користувачам програмних РРО купувати принтер для друку фіскальних чеків?

– Це робити не обов’язково. Програмний РРО видаватиме електронний чек, який також можна буде надіслати покупцю на електронну пошту, або через  основні комунікаційні месенджери по номеру телефону.  

– Чи усі підприємці з 19 квітня зобов’язані працювати з РРО та чи обов’язково це має бути новітній програмний продукт? Старий касовий апарат згодиться?

– Кожен підприємець самостійно обирає найбільш прийнятний для себе спосіб проведення готівкових розрахунків. Жодного примусу чи наполегливих рекомендацій щодо переваг касової техніки чи сучасних програмних рішень немає. Якщо підприємець обирає касовий апарат, бо вважає, що це  зручно і надійно, – це його право.

– На завершення розмови нагадаємо про основні дедлайни для бізнесу у застосуванні РРО. З якого часу реєстратори розрахункових операцій стають обов’язковими для всіх?

– Норма щодо обов’язкового застосування РРО усіма платниками єдиного податку другої – четвертої груп спрощеної системи оподаткування працюватиме з 1 січня 2021 року.

Поточний рік – це період, коли РРО впроваджуються поетапно. Наголошу, що  спрощенці І групи, для яких касова техніка не обов’язкова, можуть її використовувати для кращого облік у своєму мікробізнесі.

 До 1 жовтня 2020 року реєстратори розрахункових операцій чи програмні продукти можуть не застосовувати платники єдиного податку другої - четвертої груп, якщо обсяг доходу таких платників протягом календарного року не перевищує 1 000 000 гривень, Проте підприємці, які реалізують технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту; а також  лікарські засоби, вироби медичного призначення та надають платні послуги у сфері охорони здоров’я у цей період зобов’язані працювати з РРО.

 З 1 жовтня 2020 року до 1 січня 2021 року застосування РРО обов’язкове для підприємців, які реалізують товари чи надають послуги через Інтернет, реалізують ювелірні вироби, а також продають вживані товари в магазинах (група 47.79 КВЕД). У цей період реєстратори розрахункових операцій обов’язково повинні бути у ресторанах, кафе, туристичних агентствах та у туроператорів, в готелях та у подібних місцях тимчасового розміщення. 

Реалізація текстилю, крім продажу за готівкові кошти на ринках, а також деталей та приладдя для транспортних засобів відповідно до переліку, що має затвердити Уряд, теж повинна відбуватися через РРО.

– Який би РРО Ви порадили підприємцю-початківцю?

– Якщо ми прагнемо побудувати державу у смартфоні – сучасну, динамічну та ефективну, то кращого рішення як РРО в ґаджеті, на мою думку, на сьогодні немає. Простота, зручність та невеликі фінансові витрати – безумовні переваги такого готівкового обліку. Для держави та кожного з нас якісний облік готівкових операцій – не лише додаткові надходження до бюджету, а й захист кожного споживача від придбання нелегального товару.

По материалам ГУ ДПС у Волинській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Юра Г.
18.02.20 03:42

Я покупатель, а не идиот, раздавать в каждой лавке свои персональные данные. Каким образом я получу свой чек. В законе отсутствует норма, при которой покупатель обязан сообщать номер своего телефона. И присутствует норма обязывающая дать чек. Я так и не увидел ответ на данный вопрос.

Ответить
  • Наталья
18.02.20 09:59

Юра Г.,у Закон про захист прав споживачів внесуть зміни (законопроект № 1209-1). Обов'язок надати розрахунковий документ буде виглядати таким чином (ч. 11 ст. 8):під час продажу товару продавець зобов'язаний видати споживачеві розрахунковий документ встановленої форми, що засвідчує факт купівлі, з позначкою про дату продажу, або відтворити на дисплеї програмного реєстратора розрахункових операцій (дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний реєстратор розрахункових операцій) QR-код, який дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію із розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься, або надіслати електронний розрахунковий документ на наданий таким споживачем абонентський номер або адресу електронної пошти.
Так шо ткнуть Вам смартфон з QR-кодом і всьо Країна у смартфоні, нічого не поробиш

Ответить
  • Юра Г.
18.02.20 10:40

Наталья, Тут два ключевых слова АБО. Кто будет делать выбор я или продавец. Я должен уйти с чеком. Если продавец хочет отобразить его не на бумаге, а на смартфоне, я не буду возвражать. Пока ещё в суд защита потребителя бесплатно. Я уже приготовил лыжи. 
Так вот и в законе прочитал так Чек создается на одном из носителей - буиаге или эеране смартфона. Я не буду возражать, если продавец при каждой покупке будет выдавать мне чек на носителе в виде смартфона. 
НО В ЛЮБОМ СЛУЧАЕ Я БЕЗ ЧЕКА НА ЛЮБОМ НОСИТЕЛЕ НЕ УЙДУ. 
Номер телефона и тем более адресс почты я в целях безопасности оставлять продавцу не буду, а он перед тем, как потребовать мои персональные данные должен будет подписать со мной соглашение, что гарантирует их не передачу третьим лицам. А потом доказать, что он обеспечил такие гарантии.
Ведь в суд я пойду либо с чеком, либо с заявой, что мне чек отказались дать.
Нас ждут увлекательное времяпровождение

Ответить
  • Наталья
19.02.20 13:15

Юра Г., так, згодна. У судах на нас чекають "захоплюючі" баталії на тему: "Де чек?"

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям