Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


01.07.20
18808 4 Печатать

Лікарняний під час відпустки: права і гарантії для працівника

Автор: Шутько Виктория Сергеевна, юридичний Інтернет-ресурс "Протокол".

Відпустка - це, мабуть, найприємніше, що є в роботі. Часто реальність і ваші плани на заслужений відпочинок йдуть паралельно і не перетинаються. Це я про ті неприємні випадки, коли проблеми зі здоров'ям руйнують всі ваші очікування і ви повинні вийти у відпустці на лікарняний. Але це ще півбіди. Як правило, багато питань у хворого співробітника потім виникає після. Дамо відповіді на найпоширеніші питання: чи входить лікарняний у відпустку? На який термін продовжується відпустка при лікарняному? Чи оплачується лікарняний під час відпустки? Які саме документи потрібні для продовження/перенесення відпустки? Як це все правильно оформити (тут буде цікава інформація також і для роботодавця)?

Що говорить закон про лікарняний під час відпустки?

Згідно трудового кодексу лікарняний під час відпустки є однією з підстав для продовження чи перенесення щорічної відпустки (випереджаю завзятих юристів, які мають багато вільного часу і люблять тикати носом своїх колег у всякі неточності: я знаю, що такого кодексу немає, а є Кодекс законів про працю. Формулювання "трудовий кодекс використане з метою полегшення сприйняття інформації пересічними громадянами, тому прошу не розстрілювати;).

Але не завжди є можливість перенести або продовжити відпустку, це вже буде залежати від виду відпустки, ваших погоджень з роботодавцем, своєчасності та правильності наданих необхідних документів і т.д. Далі більш детально про це.

Коли лікарняний у відпустці не рахується підставою для перенесення або продовження цієї відпустки

Хвороба працівника і щорічна відпустка - відносно традиційна комбінація, під час якої не виникає проблем і все в принципі зрозуміло. Але існують і інші комбінації, при яких лікарняний під час відпустки не буде зараховуватися в неї.

  • Відпустка і лікарняний по догляду за хворою дитиною.

Період лікарняного по догляду за дитиною / іншим членом сім'ї враховується в термін відпустки, якщо в медустанові ви забули згадати про те, що перебуваєте в щорічній відпустці, і відповідно перенести / продовжити відпустку не можна.

Якщо ж під час щорічної відпустки мати або інший працюючий член сім'ї, змушені здійснювати догляд за хворою дитиною, то лікарняний видається з першого робочого дня після відпустки. Тут мається на увазі та ситуація, коли період відпустки вже добігає кінця, а дитина продовжує хворіти і ви таким чином не можете приступити до виконання трудових обов'язків.

Вищевказана ситуація повністю відповідає КЗпП і Закону "Про відпустки", адже причиною перенесення / продовження відпустки законодавець визначає саме хворобу працівника, і розширено трактувати цю норму ніяк не можна.

  • Лікарняний під час відпустки за власний рахунок

Законодавством не передбачено можливості перенесення або продовження такого виду відпустки в разі хвороби.

  • Лікарняний і додаткова соціальна відпустка працівника, який має дітей.

Тут ви можете продовжити або перенести відпустку, але знову ж таки, лише в тому випадку, якщо захворів саме працівник, по "догляду за дітьми" не котить.

  • Якщо ви захворіли під час навчальної, творчої відпустки, то ви не маєте права на продовження / перенесення такого виду відпустки.

Як продовжити відпустку на час лікарняного

Продовження відпустки на час лікарняного - це не автоматична процедура, тому тут необхідна ініціативність, в першу чергу, працівника і відповідні дії від роботодавця.

Що необхідно від хворого працівника:

  1. Насамперед потрібно надати роботодавцю належним чином оформлений і закритий листок непрацездатності (лікарняний).
  2. Необхідно на підставі наданого лікарняного подати заяву про продовження відпустки.

Що потрібно від роботодавця:

Після розгляду та задоволення заяви співробітника, роботодавець узгоджує дні перенесення / продовження і на основі цього видає наказ.

На скільки продовжується відпустка при лікарняному?

Відпустка продовжується на кількість днів, яку зазначено в вашому листку тимчасової непрацездатності, тобто на кількість календарних днів хвороби.

Вимоги до оформлення листка тимчасової непрацездатності

При оформленні лікарняного зверніть увагу на правильність його складання. В іншому випадку, якщо в даному документі буде бракувати необхідних реквізитів, інформації, то він втратить юридичну силу, а ви - право на продовження / перенесення днів заслуженої відпустки на час лікарняного і отримання належних виплат.

Отже, лікарняний повинен мати наступну інформацію:

  • повна назва мед. установи, де виданий лікарняний;
  • назва підприємства, де працює співробітник;
  • паспортні дані, посада співробітника, відмітка про те, за трудовим договором він працює чи за сумісництвом;
  • код хвороби. Дуже часто цю графу або пропускають, або не заповнюють, що дає привід засумнівається в юр. силі документа;
  • період хвороби (дата початку та закінчення);
  • дати, коли хворий відвідував лікаря;
  • підпис лікаря;
  • дата, з якої працівник може приступати до виконання своїх обов'язків;
  • при закритті лікарняного обов'язково повинен бути підпис, ПІБ та посада лікаря. Також повинен стояти штамп з написом "Для лікарняних листків".

Важливо! З 15.05.2020 року лікарняний під час відпустки тепер можна оформити дистанційно. Такий лікарняний може відкрити лікар, який здійснює першу медичну допомогу на підставі звернення та опитування хворого за допомогою телефонної розмови або засобів інтернет-зв'язку. Правова підстава: Наказ МОЗ №963.

Перенесення відпустки у зв'язку з хворобою

Тут алгоритм і порядок дій майже такий самий, як і при продовженні відпустки. Головний нюанс полягає в тому, що залишок відпустки працівник не може використовувати на власний розсуд. Частина відпустки, що залишилася після лікарняного, не може використовуватися працівником самостійно, а повинна надаватися роботодавцем (згідно з листом Мінсоцполітики № 30/13 / 133-12). Тобто обидві вищезгадані сторони повинні між собою узгодити дату перенесення відпустки, це можна зробити і в усному порядку.

Далі роботодавець повинен свій наказ про перенесення відпустки, заяву працівника і листок тимчасової непрацездатності передати у відділ кадрів або бухгалтерію, оскільки виникне необхідність перерахунку відпускних і нарахування виплат за лікарняним, зміщення відпусток інших співробітників.

Чи оплатять лікарняний під час відпустки

Розрахунок лікарняного під час відпустки відбувається в загальному порядку. Оплата лікарняного під час відпустки не має будь-яких особливих умов і ніяк не впливає на суму допомоги.

Нагадаємо, що за загальними правилами впливає на розмір допомоги:

  1. Сума, зароблена за останні два роки.
  2. Страховий стаж (загальний за весь час).
  3. Період хвороби.

Оплата лікарняного під час відпустки розраховується за такою формулою:

Розмір допомоги = Середньоденний заробіток * дні хвороби * стажовий коефіцієнт.

У свою чергу середньоденний заробіток (СД) розраховується наступним чином:

СД = НЗ (нарахована зарплата за розрахунковий період - 12 місяців, на яку нараховувався ЄСВ) \ ДЗ (календарні дні зайнятості в розрахунковому періоді).

У загальному розумінні розрахунковим періодом є 12 місяців, які передували настанню страхового випадку. Але в цьому питанні також є ряд особливостей:

  • якщо працівник перебуває в трудових відносинах менше місяця, то розрахунковим періодом є календарні дні, протягом яких працівник перебуває в трудових відносинах;
  • якщо співробітник відпрацював менше року, то до розрахункового періоду йдуть фактично відпрацьовані місяці (з першого до першого числа);
  • до розрахункового періоду не входить: щорічна відпустка, період тимчасової непрацездатності.

Лікарняний у відпустці: оплата в залежності від страхового стажу

  • При наявності страхового стажу до 3-х років ви отримуєте допомогу в розмірі 50% від середньоденної зарплати.
  • Якщо стаж від 3-х до 5-и років - 60%.
  • Якщо стаж від 5-ти до 8-ми років - 70%.
  • Стаж від 8-ми років і більше - 100%.

Таким чином, на питання "чи оплачується лікарняний під час відпустки" відповідь однозначна. Оплачується, якщо у вас належним чином оформлений листок непрацездатності.

Перерахунок відпускних при продовженні відпустки

Тут може виникнути дві ситуації:

  • Початок продовженої відпустки припадає на той самий місяць.

В цьому випадку не потрібно робити перерахунок вже виплачених відпускних, оскільки продовження відпустки припало на той же розрахунковий період. Також працівникові необхідно виплатити допомогу по непрацездатності.

  • Початок продовженої відпустки припадає на інший місяць.

Тут необхідно розрахувати нову середню зарплату, відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати № 100. Для цього потрібно середньоденну зарплату (вище згадувалося про спосіб її розрахунку) помножити на середньомісячне число робочих днів (ділимо на 2 загальне число робочих днів за останніх 2 місяці ) в розрахунковому періоді.

Таким чином, ви однозначно маєте право на продовження / щорічної або додаткової соціальної відпустки, у разі якщо вам під час відпочинку довелося взяти лікарняний. Терміни перенесення / продовження відпустки обов'язково узгоджуються з роботодавцем і не використовуються самовільно. Перенесення / продовження відпустки здійснюється з ініціативи працівника і оформляється наказом керівника.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Таня
01.07.20 09:06

Що за "бред" пишуть ці консультанти:

Розрахунок лікарняних "Нагадаємо, що за загальними правилами впливає на розмір . допомоги:


Сума, зароблена за останні два роки.Страховий стаж (загальний за весь час).Період хвороби."Продовження відпустки "Початок продовженої відпустки припадає на інший місяць.

Тут необхідно розрахувати нову середню зарплату, відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати № 100. Для цього потрібно середньоденну зарплату (вище згадувалося про спосіб її розрахунку) помножити на середньомісячне число робочих днів (ділимо на 2 загальне число робочих днів за останніх 2 місяці ) в розрахунковому періоді."

З якого часу так потрібно проводити розрахунок лікарняних і відпускних?

Ответить
  • Ева
01.07.20 09:19

"...до розрахункового періоду не входить: щорічна відпустка, період тимчасової непрацездатності".  Я что-то пропустила в Порядке 1266? С каких пор при расчете больничных мы не учитываем щорічну відпустку?
 

Ответить
  • Татьяна
01.07.20 10:23

"Отже, лікарняний повинен мати наступну інформацію:
паспортні дані, " -  І це пишуть юристи. Де в бланку є така графа? 

Ответить
  • Антон
01.07.20 15:46

Автор просто невіглас, таке буває. Читайте закони!

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям