Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


24.07.20
3465 2 Печатать

Норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю

У яких документах відображається норматив робочих місць для осіб з інвалідністю?

Норматив щодо робочих місць для осіб з інвалідністю відображається у звітності, яка щорічно подається до Фонду соціального захисту іннвалідів за місцем реєстрації підприємства, установи, організації чи фізичної особи – підприємця. Форма звітності затверджена Міністерством соціальної політики України.

Хто здійснює працевлаштування осіб з інвалідністю в рахунок нормативів?

Підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій осіб з інвалідністю, фізичні особи, які використовують найману працю, самостійно здійснюють працевлаштування осіб з інвалідністю у рахунок нормативів робочих місць.

Чи включається в середньооблікову чисельність працівників для обрахунку нормативу фізична особа – підприємець?

Ні, не включається. Адже, фізична особа – підприємець є роботодавцем. Зокрема, частина 1 статті 19 Закону України “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю” передбачено, що норматив розраховується для ФОП, які використовують найману працю, із середньообліковою кількістю штатних працівників облікового складу.

Чи поширюється норматив для працевлаштування осіб з інвалідністю для фізичної особи – підприємця?

Норматив робочих місць для осіб з інвалідністю поширюється як на підприємсва, установи, організації, так і на фізичних осіб підприємців.

Яка квота встановлена для працевлаштування осіб з інвалідністю на підприємстві?

Відповідно до статті 19 Закону України “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідістю” встановлено, що для роботодавців, які використовують найману працю встановлений норматив робочих місць для осіб з інвалідністю у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, – у кількості одного робочого місця.

Якщо на підприємстві протягом року змінюється кількість штатних працівників, як правильно вирахувати середньооблікову чисельність працівників за рік для правильного розрахунку нормативу робочих місць?

Відповідно до частини 5 статті 19 Закону України “Про основи соцііальної захищеності осіб з інвалідністю” виконанням нормативу робочих місць у кількості, визначеній згідно з частиною першою статті 19 зазначеного Закону України, вважається працевлаштування підприємством, установою, організацією, у тому числі підприємством, організацією громадських організацій осіб з інвалідністю, фізичною особою, яка використовує найману працю, осіб з інвалідністю, для яких це місце роботи є основним, незалежно від того чи працевлаштована особа з інвалідністю на повний чи неповний робочий час.

Тобто, для дотримання нормативу необхідно щоб для особи з інвалідністю це було основним місцем роботи.

По материалам Держпраці

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Новичок
24.07.20 10:36

А включаются ли в расчет норматива внешние совместители?

Ответить
  • ллр
24.07.20 11:39

Новичок, не включаются, т.к. норматив инвалидов - 4% от середньоблікової кількості ШТАТНИХ працівників, а совместители не входят в штатний состав

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям