Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


03.09.20
1959 5 Печатать

Повторне порушення: коли враховуємо та скільки сплачуємо

Податківці звертають увагу, що ненарахування, неутримання та/або несплата (неперерахування) податків платником, у тому числі податковим агентом, до або під час виплати доходу на користь іншого платника, тягне за собою накладення штрафу, залежно від повторюваності вчинення правопорушення протягом 1095 днів у розмірах:

25 % суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету;

50 % - при вчинені аналогічного правопорушення повторно, протягом 1095 днів;

75 % - при вчинені такого ж правопорушення протягом 1095 днів втретє (і більше).

Відповідальність за погашення суми податкового зобов’язання або податкового боргу, що виникає внаслідок вчинення таких дій, та обов’язок щодо погашення такого боргу покладається на особу, визначену ПКУ, у тому числі на податкового агента. При цьому платник податку - отримувач таких доходів звільняється від обов’язків погашення такої суми податкових зобов’язань або податкового боргу, крім випадків, встановлених розд. IV ПКУ.

Вищезазначені штрафні санкції, які передбачені зокрема п. 127.1 ПКУ не застосовуються коли ненарахування, неутримання та/або несплата (неперерахування) податку на доходи фізичних осіб самостійно виявляється податковим агентом при проведенні перерахунку цього податку, передбаченого п. 169.4 ПКУ, та виправляється в наступних податкових періодах протягом податкового (звітного) року згідно з нормами ПКУ.

Враховуючи вищенаведене, підвищені розміри штрафних санкцій у разі повторного виявлення податкових порушень, передбачених ст. 127 ПКУ, застосовуються за повторне вчинення протягом 1095 днів таких порушень.

При визначенні «повторності» правопорушення з метою застосування підвищеного розміру санкцій за ненарахування, неутримання та/або несплати (неперерахування) податків платником податків, у тому числі податковим агентом, до або під час виплати доходу на користь іншого платника, потрібно враховувати податкові порушення (ненарахування, неутримання та/або несплати (неперерахування) податків) (однотипні порушення), що вчинені платником податків повторно протягом 1095 днів.

По материалам Офіс ВПП ДПС

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Владимир
03.09.20 07:16

Таких бы разьяснющих да и в прорубь...

Ответить
  • Светлана
03.09.20 11:36

Кто  знает, повторно  это  если тебя  уже за  это штрафовали , или  таже ошибка  несколько    раз   в проверяемом периоде  и только теперь нашли

Ответить
  • Андрій
03.09.20 12:22

То виявлення чи вчинення? Це ж різні речі. Взагалі повторне порушення, це порушення за яке платника вже притягували до відповідальності (виносили податкове повідомлення-рішення), бо податківці люблять по свому тлумачити податкове законодавство і на одній і тій же перевірці можуть застосовувати 25, 50 і 75%

Ответить
  • 555
03.09.20 15:12

Андрій, мы тоже так считали, а к нам применили, 50 на первую ошибку и 75% на следующую, при проверке периода, мы дошли до верхнего уровня налоговой, ничего не добились, мы вроде правы, но они тоже (у нас так программа считает- ответ)

Ответить
  • Андрій
03.09.20 15:52

555, Я наприклад розумію, що факт правопорушення повинен бути зафіксований в акті перевірки і на нього складене податкове повідомлення-рішення, і лише потім можна застосовувати повторність і штраф 50%, але оскільки Законодавство в нас розмите, податківці цим маніпулюють

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям