Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


22.10.20
7676 3 Печатать

Декларація про доходи отримає нові додатки щодо нарахування ЄСВ

Мінфін розробив проєкт наказу «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859». 

Проєкт наказу розроблено у зв’язку з внесенням змін до розділу ІV ПКУ Законом України від 16 січня 2020 року № 466 у частині оподаткування прибутку контрольованих іноземних компаній та у зв’язку із впровадженням подання звітності про нарахування ЄСВ у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб, відповідно до Закону України від 19 вересня 2019 року № 115 «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Закону України від 19 вересня 2019 року № 116 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб»

Відповідно до Закону № 466 платник податку –  резидент, що визнається контролюючою особою щодо контрольованої іноземної компанії, зобов’язаний визначити частину прибутку контрольованої іноземної компанії відповідно до положень Кодексу, включити її до загального оподатковуваного доходу, що відображається в річній податковій декларації про майновий стан і доходи  (далі – декларація), та визначити свої податкові зобов’язання. Тому наявна необхідність доповнення декларації інформацією щодо відображення зазначених доходів та податкових зобов’язань, а також доповнення декларації  окремим додатком КІК №.

Законами №№ 115 і 116 визначено, що подання звітності про нарахування єдиного внеску здійснюється у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб, у зв’язку з чим виникла необхідність доповнення декларації додатковими окремими додатками ЄСВ 1, ЄСВ 2 та ЄСВ 3 та виокремлення зобов’язань з єдиного внеску в декларації для:

  • фізичних осіб – підприємців, крім осіб, які перебувають на спрощеній системі оподаткування;
  • осіб, які провадять незалежну професійну діяльність;
  • членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах;
  • осіб, які сплачують єдиний внесок на умовах договору про добровільну участь у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні.

З огляду на вищезазначене розроблено проєкт наказу.

Зауваження та пропозиції стосовно змісту проєкту наказу просимо надавати у письмовій та електронній формі протягом місяця з дня публікації цього оголошення за наступними адресами:

Міністерство фінансів України, 01008, м. Київ-8, вул. Грушевського, 12/2, Е-mail: dybko@minfin.gov.ua

Державна регуляторна служба України, 01001, м. Київ-11, вул. Арсенальна, 9/11, адреса web-сайту Служби: www.dkrp.gov.ua, E-mail загальний: inform@dkrp.gov.ua E-mail прес-служби: pres@dkrp.gov.ua

Додаткові матеріали:

Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи

Декларація

Додаток ЄСВ 1

Додаток ЄСВ 2

Додаток ЄСВ 3

Додаток КІК

Додаток Ф1

Додаток Ф2

Додаток Ф3

По материалам Міністерство фінансів України

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Андрей
22.10.20 14:07

вопрос один - а ЗАЧЕМ ?  Чем плохо было сдать два отчета?

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
22.10.20 14:50

Сообщение почты: Не вдалося виконати доставку таким одержувачам чи групам: pres@dkrp.gov.ua
Не вдалося знайти введену адресу електронної пошти одержувача. Перевірте її та спробуйте надіслати це повідомлення ще раз. Якщо проблема не зникне, зверніться до адміністратора електронної пошти.
Адреса ДРС в данной статье указаны НЕ верно.На сайте ДЕРЖАВНА РЕГУЛЯТОРНА СЛУЖБА УКРАЇНИ: http://www.drs.gov.ua/ Прес-служба pres@drs.gov.ua  
Канцелярія inform@drs.gov.ua

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
22.10.20 15:18

то, что решили якобы "упростить" и объединить необъединимое – кошмар редкостный!
Просмотрел и отправил свои замечания. Если говорить о ФОПах, то в этой инструкции говорится о ФОПах на ОСН. Одновременно нужно было бы вносить изменения и в деку для ФОПов на ЕН. Этого нет. 
Как вариант предложил более конкретно изложить п.2 разд. ІІ: "2. Додатки є складовою частиною декларації і без декларації не є дійсними. Додатки заповнюються та подаються виключно за наявності доходів (витрат), розрахунок яких міститься у цих додатках. У разі, якщо за даними платника протягом звітного періоду не було зафіксовано фактів наявності доходів (витрат), – відповідний  Додаток, або Додатки до декларації, не формується та не надається." – возможно такая трактовка НЕ позволит налоговой тупо разъяснять, что ФОПы, которые не имели доходов, всё равно должны подавать Додаток Ф2. 
Чего ещё нет: не учтены те изменения, которые вступают в силу с 1 января 2021г. по ЕСВ (когда ФОП одновременно является работником, когда ФОП не получает доходы как ФОП)... 
Не указано, что ФОПы-пенсионеры и "инвалиды" могут не подавать Додаток по ЕСВ1 к декларации. 
Не указано, что если в середине года ФОП подаёт Деку с Додатком ЕСВ1 "для призначення пенсии", то в самой декларации он не должен заполнять разделы декларации о доходах, налоговых обязательствах, имуществе и пр., которые заполняются только в годовой (или в случае "припинення"). 
Предлагаемым Порядком не устранены существующие и ныне проблемы при сдаче второго, третьего (и т.д.) в течение года отчёта в случаях госрегистрации, "припинення", повторной госрегистрации ...

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям