Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


29.11.20
2437 0 Печатать

Сергій Солодченко: Запуск БЕБ може стати панацеєю від багатьох «хвороб» взаємовідносин держави з бізнесом

На цьому сьогодні під час Податкового форуму Tax&Business Talks наголосив виконуючий обов’язки Голови Державної фіскальної служби України в ході обговорення питань доцільності створення нового єдиного органу з протидії економічним злочинам.

«За останні десятиліття податкова міліція накопичила значну кількість негативу, пов’язаного з підходами у роботі з бізнесом. Тому ідея створення Бюро економічної безпеки виглядає достатньо логічною та такою, на яку очікує суспільство. Але, виходячи із запропонованого та прийнятого у першому читанні у Парламенті проєкту закону про створення Бюро економічної безпеки, повноцінний запуск цієї реформи потребуватиме необхідності додаткового врахування значної кількості практичних аспектів, – зауважив Сергій Солодченко. – У випадку прийняття цього закону питання ліквідації ДФС розіб’ється на 2 окремих блоки.

Перший – це звільнення працівників податкової міліції – воно не потребуватиме багатьох зусиль. А от для юридичної ліквідації Служби знадобиться значно більший проміжок часу. Це пов’язано з існуванням таких моментів, як необхідність передачі або новому правоохоронному органу або, наприклад, прокуратурі, кримінальних проваджень, залишок яких сьогодні складає близько 2 тисяч справ, питання правонаступництва правоохоронної функції на сході країни, яку на сьогодні виконує спецпідрозділ ДФС «Фантом», питання приміщень, озброєння, автівок та багатьох інших аспектів». 

За його словами, наразі податкова міліція будує нову філософію взаємовідносин з бізнесом – це невтручання в роботу білого бізнесу та протидія тіньовикам. Для того, щоб бути ефективним, новий орган з протидії економічним злочинам має враховувати позитивні напрацювання податкової міліції, а його діяльність має здійснюватися за умов побудови в державі нової правоохоронної культури.

Під час заходу, ініційованому Асоціацією адвокатів України, Сергій Солодченко розповів про наявний стан справ та результати роботи підрозділів податкової міліції, а також про низку запроваджених в ДФС заходів, покликаних мінімізувати можливі зловживання слідчих податкової міліції в ході службових взаємовідносин з бізнесом.

«Це і заборона на фізичне вилучення продукції, жорстких дисків, комп’ютерів, іншого майна, що може зупинити діяльність підприємства, стосовно якого ведеться слідство. Пішла в небуття практика одночасного виклику на допит більшості працівників одного підприємства, яка могла зупинити його роботу. Зараз кожна слідча дія планується, щоб мінімізувати вплив на бізнес. Є й інші обмеження, які стали запобіжником здійснення тиску на бізнес та мінімізації корупційних проявів», – розповів керівник ДФС.

Він також нагадав про важливість зворотного зв’язку з адвокатським середовищем, зокрема, навів приклад дієвості та закликав до використання однієї з власних ініціатив – телефонного проекту ПЛІД, який отримав схвальні відгуки саме від адвокатів.

Загалом, в ході програми Форуму піднімались та виносились на широке обговорення питання обґрунтованості створення Бюро економічної безпеки, а також питання амністії капіталів й доцільності запровадження в Україні нульової декларації.

По материалам ДФСУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям