Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


14.04.21
17645 24 Печатать

Влада реформує трудове законодавство: у Раді зареєстровано проєкт Закону

Для спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність, групою народних депутатів зареєстровано проєкт Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність" (реєстр. № 5371).  

Зараз законопроєкт направлено на розгляд профільного Комітету, голова якого Галина Третьякова є одним з авторів документу.

У пояснювальній записці до проєкту зазначається, що при підготовці законопроєкту було враховано міжнародний досвід і практики державного регулювання трудових відносин у США, Японії, Франції, Іспанії, Швейцарії та інших країнах.

Проєктом Закону передбачається внести зміни до Кодексу законів про працю України:

1. Запроваджується договірний режим регулювання трудових відносин, який буде застосовуватися до трудових відносин, що виникають між:

  • працівниками та роботодавцями - суб’єктами малого і середнього підприємництва з кількістю працівників до 250 осіб;
  • роботодавцем і працівником, заробітна плата якого становить понад 8 мінімальних заробітних плат на місяць (ст. 3, нова Глава ІІІ-Б).

2. Передбачається добровільність застосування договірного режиму регулювання трудових відносин роботодавцями, які відповідно до встановлених критеріїв мають право його застосовувати (нова ст. 495).

3. Визначається механізм і особливості застосування договірного режиму регулювання трудових відносин (ст. ст. 9, 21, 24 та нова ст. 495).

4. Передбачається, що встановлення вимоги щодо ведення і надання суб’єктами господарювання документів з питань, які врегульовані трудовим договором, не допускається (нова ст. 495).

5. Визначаються особливості надання щорічних оплачуваних відпусток та відпусток без збереження заробітної плати в умовах договірного режиму регулювання трудових відносин (нова ст. 495).

Відпустки надаються відповідно до положень КЗпП з урахуванням таких особливостей:

  • на прохання працівника щорічна відпустка може бути поділена на частини будь-якої тривалості або надана працівникові на її повну тривалість;
  • за сімейними обставинами та з інших причин працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на термін більший ніж 15 календарних днів на рік, якщо така умова передбачена трудовим договором;
  • заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше першого дня відпустки.

Конкретний період надання щорічних відпусток узгоджується між працівником та роботодавцем. Черговість надання відпусток може визначатися графіком, який затверджується роботодавцем за погодженням з працівниками.

Необхідність та порядок повідомлення працівника про дату початку відпустки визначається трудовим договором.

Перенесення щорічної відпустки за ініціативою роботодавця може здійснюватися без згоди працівника, якщо можливість та підстави такого перенесення визначені трудовим договором.

6. Встановлюється, що договірний режим регулювання трудових відносин не поширюються на трудові відносини, що виникають між працівниками та роботодавцями, які є юридичними особами публічного права (нова ст. 495).

7. Визначаються основні регулюючі функції, істотні умови (в т. ч. загальні засади організації індивідуальних умов праці, зміни умов праці, безпеки і захисту праці працівника) та порядок укладення трудового договору в умовах договірного режиму регулювання трудових відносин (нова ст. 496).

За взаємною згодою працівника та роботодавця може укладатись безстроковий або строковий трудовий договір.

Умови договору встановлюються з додержанням норм загальної тривалості робочого тижня, тривалості щотижневого відпочинку та інших прав і гарантій, які визначені КЗпП.

8. Встановлюються строки і періодичність виплати заробітної плати в умовах договірного режиму регулювання трудових відносин – визначається, що заробітна плата виплачується не рідше одного разу на місяць (нова ст. 497,, ст. 115).

Трудовим договором за взаємною згодою сторін може визначатися розмір зарплати працівника в іноземній валюті із зазначенням еквівалента її суми в грошовій одиниці України.

9. Визначається порядок припинення трудового договору в умовах договірного режиму регулювання трудових відносин, в т. ч. припинення трудового договору з ініціативи роботодавця з виплатою компенсації працівнику (нова ст. 498).

Роботодавець має право з власної ініціативи розірвати трудовий договір з працівником, якщо інше не визначено трудовим договором. Розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця в односторонньому порядку здійснюється з наданням працівнику компенсаційної виплати в сумі та у порядку, визначених трудовим договором, але не менше розміру трьох мінзарплат.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Николай
14.04.21 12:02

Вроде вполне здравые изменения, даже как то странно. Видимо на стадии рассмотрения что-то добавят что бы испоганить. :)

Ответить
  • Виктория
14.04.21 12:37

Что там здравого? разве,что про выплату з/п,а так попробуй все предусмотреть в договоре,и опять же ссылка на КЗОТ.Только на заключение труд договоров теперь прийдется тратить уйму времени.

Ответить
  • Люмьер
14.04.21 12:42

Пропал КЗоТ, все к чему прикасаются липкие ручки зеленых, становится НЕВОЗМОЖНЫМ к использованию.

Ответить
  • Виктория
14.04.21 12:44

Потому.что прежде чем что-то менять,нужно думать,а там думалка по-ходу не работает.

Ответить
  • Виктория
14.04.21 12:46

КЗОТ по сути не плохой документ,просто многие аспекты к нашим реалиям не подходят,так вот тут нужно очень тщательно его проработать,грамотными и компетентными людьми.

Ответить
  • Елена
14.04.21 15:02

ЗП более 8 тыс грн попадают под договорной режим работы  - это они себе для депутатов и всех министров, хотя и судей тоже вводят, чтоб не ходить на работу!????
И не до е...

Ответить
  • Алла
15.04.21 09:40

Елена,
более 8 минзарплат

Ответить
  • Елена
15.04.21 11:58

Алла, я это и имела ввиду

Ответить
  • Елена
14.04.21 15:04

Пусть уберут разницу между трудовым договором и ЦПХ, вот их трудовое" навантаження"

Ответить
  • Анна
14.04.21 16:05

Елена,роботодавцем і працівником, заробітна плата якого становить понад 8 мінімальних заробітних плат на місяць (ст. 3, нова Глава ІІІ-Б). 6*8=48000

Ответить
  • Светлана
15.04.21 07:33

Не жду ничего простого и легкого. Почему-то как вижу фамилию Т.,думаю о подвохе. Нам всем уже упрощали работу. Из последних примеров новый отчет по есв.

Ответить
  • Елена
15.04.21 14:12

Светлана,о да! отчет по ЕСВ просто хит сезона! все бухгалтера желают здоровья и счастья составителям

Ответить
  • Ірина
15.04.21 09:21

Зараз законопроєкт направлено на розгляд профільного Комітету, голова якого Галина Третьякова є одним з авторів документу.  - это КАК? Сам придумал - сам рассмотрел, сам утвердил? 

Ответить
  • Светлана
15.04.21 10:06

Ірина, таки да.рука руку моет.

Ответить
  • Єва
15.04.21 09:21

Та не лізьте вже у трудові відносини. А то куда тільки ваші граблі полізуть все споганять, перекрутять, недорооооооблять. А нам бухгалтерам ні відпусток нормальних, ні спокою від тих дебільних нововведень. Теж все для народу, бл.

Ответить
  • Людмила
15.04.21 11:15

Пошли они в баню со своими изменениями, после них вообще начинается колапс. Взять к примеру обновление отчётности для ФОП - отчетный период идет, а сдать документ нельзя.

Ответить
  • виктория
15.04.21 11:40

коллеги,кто  вник?есть вероятность ,что в труд. дог. можно предусмотреть более!!!!15дн- отпуск свой счет??

Ответить
  • дина
15.04.21 11:48

люди,, а что с декларацией ПДВ? что расшифровка обязательств-уже не фигурирует в приложениях к декларации? возможно..кто то разобрался уже и сдал за березень??

Ответить
  • Елена
15.04.21 13:18

дина, да - обязательства налоговая будет брать с реестра. Нужно в отчет дописывать только не зерег., но включенные в обязательства

Ответить
  • Виктория
15.04.21 12:24

Я так понимаю,что они хотят все невпихуемое впихнуть в трудовой договор с сотрудником,но если сегодня ситуация одна ,завтра она может меняться,то это может превратиться в постоянные изменения и перезаключения этих договоров,и на это будет уходить уйма времени.

Ответить
  • Светлана
15.04.21 12:26

Как по мне - очень опасный для работников законопроект. Все идет к тому, что бы сделать наемных людей абсолютно бесправными...

Ответить
  • Олена
15.04.21 12:54

 ВОТ ПОЧЕМУ -ТО ВСЕГДА НАПРЯГАЮСЬ ОТ ФРАЗЫ- "ВЛАДА РЕФОРМУЭ". Они одной рукой (левой преимущественно) снимают какую-то мелочь незначительную, а другой рукой пишу ТАКОЕ, ЧТО В ГЛАЗАХ НАЧИНАЕТ РЯБИТЬ. ЧИТАЕШЬ И ДУМАЕШЬ- НЕУЖЕЛИ Я ЭТО ЧИТАЮ? НЕУЖЕЛИ ЭТО КТО-ТО ПРИНЯЛ?

Ответить
  • Светлана
15.04.21 13:03

Працівник субьекта малого та середнього підприємництва  набувае  статусу трудового раба згідно цього законопроекту,головним  розробником якого є славнозвісна голова профільного Комітету ВРУ.
До КЗпП вводиться нова дискримінаційна Глава |||-Б -застосування договірного режиму трудових відносин,тобто трудові відносини переводять в режим договору між найманим працівником и його роботодавцем.В дійсності це буде виглядати наступним чином:
В письмовому договорі підприємець-господар пропише все що завгодно и працівник або відмовляється від умов цього договору,або погоджуєть на таку роботу. Бо в даному випадку працівник є слабкішою стороною в договорі и взазалі може бути не обізнаний с трудовими правами,передбаченими діючим КЗпП України. Розмір заробітноі плати(доплати,надбавки,преміі,винагороди та інші виплати),  норми праці,норми робочого часу та відпочинку(щорічна відпустка та відпустка без збереження з/плати),зміна істотних умов праці,інформованість працівника на його робочому місці небезпечних факторів,можливі наслідки впливу на здоров´я,на пільги і компенсації ,звільнення без будь-яких підстав за ініціативою  роботодавця,якому також , надається цим законопроектом право повідомити працівника про звільнення поштою- все це на розсуд підприємця-роботодавця.

Ответить
  • анюта
15.04.21 14:29

а зачем  понадобилось "переставлять кровати" в деклар.ПДВ--какого черта- вся єта имитация с измененеиями отчетности -которая была вполне понятная и приемлемая-(ровно как и ЭСВ-отчетность) .это какая то насмешка над  нами...одно слово - ПИАРЩИКИ.ПОЗОР!

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям