Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


02.06.21
5914 13 Печатать

ФОП - єдинник перевищив дохід 1,32 млн.грн. Коли слід застосовувати РРО?

Якщо обсяг доходу за 2021 рік фізичними особами – підприємцями платниками єдиного податку другої-четвертої груп перевищив 1 320 000 грн, то такі платники мають застосовувати реєстратори розрахункових операцій та/або програмні РРО при здійсненні готівкових розрахунків у обов’язковому порядку.

Застосування РРО та/або ПРРО починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.

Скасування реєстрації РРО/ПРРО є правом суб’єкта господарювання, яке приймається ним самостійно. Якщо такий суб’єкт буде здійснювати діяльність, яка не передбачає обов’язковості застосування РРО та/або ПРРО, то у такому випадку можливо скасувати реєстрацію РРО та/або ПРРО і здійснювати діяльність виключно у безготівковій формі розрахунку за допомогою переказу коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок, через установу банку або внесенням готівки через касу банку, використання банківських терміналів самообслуговування (ПТКС, що належать банкам). 

По материалам ГУ ДПС у Тернопільській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Олена
02.06.21 09:45

Если я предоставляю услуги в сфере ИТ, у меня за второй квартал 2021 года будет превышения дохода в 1 320 000 грн, я обязана вести РРО? 
У меня все расчеты в безналичной форме через текущий счет в банке. 

Ответить
  • Анжела
02.06.21 09:59

Олена, применять в вашем случае не обязаны.
Но в консультации сказано, что обязаны зарегистрировать и отказаться, если нет расчетных операций.
Что тоже бред.

Ответить
  • Анжела
02.06.21 09:51

Приехали!!
А можно уточнить в каком пункте закона о применении РРО или Н Кодекса сие сказано?
А как же все консультации, что если превысил , но НЕТ РАСЧЕТНЫХ операций - т.е. нет необходимости применения РРО, то регистрировать его не нужно?!!!
Вот как например:
Как не ставить РРО и не применять ПРРО?

При превышении размера дохода в 1 млн грн происходит именно потеря РРО-«иммунитета». Что это означает?

Что с первого числа первого месяца квартала, следующего за возникновением такого превышения, единоналожник обязан применять РРО/ПРРО. Но речь идет не о том, что вы в любом случае должны обзавестись РРО/ПРРО и зарегистрировать его у налоговиков.

Речь лишь о том, что вы должны применять РРО/ПРРО (предварительно зарегистрированный у налоговиков) при осуществлении тех расчетных операций, которые согласно Закону об РРО требуют применения РРО.

Если таких расчетных операций нет (у вас, например, только «классический» безнал с перечислением со счета на счет без задействования карты/карточных счетов покупателя или только те операции, по которым невозможно определить место проведения расчетов, и т. д.6), то и РРО/ПРРО вам не нужны.

6 Детали найдете в статье «Как работает РРО-«кухня» у ФЛП» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 40).

Ответить
  • Анжела
02.06.21 09:55

Тогда следующий вопрос.
Если превысил в 2020 году.
Но так так получение дохода исключительно от юр лиц и ФОПОВ на официальный 2600... ,  а значит  НЕТ РАСЧЕТНЫХ ОПЕРАЦИЙ!
Естественно ничего (РРО, ПРРО) не регистрировали !
Какой штраф предусмотрен?
По штрафам точно известно за неприменение по факту расчетной операции.
А вот в таком случае есть ШТРАФ???

Ответить
  • Андрій
02.06.21 11:49

В ДПС як завжди, хотіли роз'яснити, але по факту, ще більше заплутали

Ответить
  • Андрій
02.06.21 11:51

Ну так, перевищив, але з готівкою не працюю і працювати не буду, для чого мені реєструвати РРО?

Ответить
  • Светлана
02.06.21 15:31

весь смысл неверного изложения этой темы заложен в первом предложении: "Якщо обсяг доходу за 2021 рік фізичними особами – підприємцями платниками єдиного податку другої-четвертої груп перевищив 1 320 000 грн, то такі платники мають застосовувати реєстратори". Это в корне не верно. Только превышение нальных доходов обязывает регистрацию РРО. И точка.  

Ответить
  • Андрій
02.06.21 17:38

Светлана, Ви думаєте є такі екстримали, які покажуть більше 1 320 000 грн. "нального доходу", щоб їм впаяли РРО?

Ответить
  • Елена
02.06.21 16:11

Светлана, Вы вообще не правы!!!! Где написано, что доходы нальные, что за бред!!!! ВСЕ ДОХОДЫ!!!!! Хоть никому не советуйте ЭТОТ БРЕД

Ответить
  • Светлана
02.06.21 17:41

Елена, учите законы 

Ответить
  • Светлана
02.06.21 18:19

Согласно Закона про РРО "Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані:

1) проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій"

В данном случае, 

в безготівковій формі имеется ввиду использование платежных карт (этот момент уже мусолили, мусолили, извините) - такие операции признаны наличными!

Ответить
  • Анжела
02.06.21 23:53

Светлана, не путайте, согласно закона про РРО, обязаны с использованием РРО работать ВСЕ, кто проводят расчетные операции!!!
А вот Налоговый кодекс в части единого налога  дает послабление.
1 группу вообще освобождает.
А для 2-4 групп до 1.01.2022 до дохода 220 миним зарплат (6000*220 = 1320 грн) освобожены, кроме некоторых видов деятельности (торговля сложнобытовыми, лекарственными, акцизными, ювелирка и платные мед услуги)  
Где в кодексе видите, что превышение только наличных доходов обязывает регистрацию РРО?

Читайте:
ПІДРОЗДІЛ 10 інші перехідні положення:

З 1 січня 2021 року до 1 січня 2022 року реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку другої - четвертої груп (фізичними особами - підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує обсягу доходу, що не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

У разі перевищення платником єдиного податку другої - четвертої груп (фізичною особою - підприємцем) в календарному році обсягу доходу, що не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, застосування реєстратора розрахункових операцій та/або програмного реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов’язковим. Застосування реєстратора розрахункових операцій та/або програмного реєстратора розрахункових операцій починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.

Ответить
  • Віолетта
03.06.21 16:30

Я понимаю, что если только безнал, то РРО не нужен. Если есть нал и безнал то в 1320000 входит общий доход от всех операций

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям